Örten stevia – alternativ till socker

by Mikaela Bjerring on 13 augusti, 2011 · 0 comments

in Blogg, Kost

Örten Stevia är ett bra alternativ till socker och andra sötningsmedel. Stevia är ett 100 % naturligt och kalorifritt, innehåller inga kolhydrater, LCHF-vänligt, GI 0,  och påverkar inte blodsockret.

Örten stevia - alternativ till socker

Örten stevia - alternativ till socker

Stevia är en ört vars vetenskapliga namn är Stevia Rebaudiana Bertoni. Denna ört har sitt ursprung i Paraguay där den har använts under mer än tusen år av urinvånarna “Guaraní” som sötningsmedel. De kallar växten “kaá-heé” vilket betyder “söt ört”. Det finns mer än 300 olika Stevia-växter i Paraguay och Brasilien.

Den aktiva ingrediens som ger Stevia dess sötma heter Steviosid och är 300 gånger sötare än socker. I en reningsprocess isoleras dessa från andra ämnen som annars kan ge en bitter smak.

Stevia

  • Utan konserveringsmedel.
  • Inga kolhydrater eller kalorier (0 kcal).
  • Påverkar inte blodsockret (GI 0).

Det söta i stevia kommer från olika steviol glykosider och bland dessa varierar både graden av sötma och andra egenskaper. Steviosa är en speciell komposition av dessa sötningsämnen, sammansatta för att ge det mest balanserade och harmoniska smakspektrat som stevia kan erbjuda.

Stevia kan exempelvis användas för sötning av:

  • Varma och kalla rätter.
  • Vid Bakning.
  • Smoothies och annan dryck.

Här hittar du:  Stevia

 

Bildkälla: commons.wikimedia / Stevia

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: