Örter, naturmedicin – förebyggande, läkande

by Mikaela Bjerring on 28 juni, 2011 · 4 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Det finns en stark folkmedicin i många länder och kulturer där örter och naturmedicin i tusentals år använts istället för läkemedel i både läkande och förebyggande syfte.  I alla tider har människor vänt sig till växtvärlden och dess örter för att få läkedom och hjälp. Genom försök och misstag har folkstammar under årtusenden samlat nyttiga kunskaper om örter och naturmedicin och vilka läkande och förebyggande egenskaper de olika örterna har. (1)

Örter, naturmedicin - förebyggande, läkandeHistorisk bakgrund av örter och naturmedicin
Pågrund av barnafödande m.m. förde kvinnor ett mindre rörligt liv än männen, vilket gav dem tillfälle att ägna sig åt läkekonsten och utveckla örter till naturmedicin. Forntidens folk såg också ett samband mellan förnyad hälsa och kvinnans förmåga att ge nytt liv. (2)

Läkekonst och kunskap av örter  och naturmedicin ärvdes från mor till dotter och systemets effektivitet blev beroende både exaktheten i deras samlade observationer och förmågan hos den enskilda helaren. Med skrivkonsten minskade svårigheten att beskriva och komma ihåg de olika örterna och naturmedicinerna. På 3000-talet f Kr hade de parallella kulturerna i kina, Babylonien, Egyptien och Indien börjat nedteckna sina kunskaper om medicinska örter och dess förebyggande och läkande krafter som naturmedicin. (2)

Förr i tiden var det tradition att ta stärkande örter på våren för att återställa kroppens vitalitet efter vinterns brist på färska grönsaker. Bland växter som användes  fanns till exempelvis maskros, Röllika, Salvia, mynta och nypon, vilka hjälpte till att rensa kroppen. Andra örter intogs för att stärka och höja aktiviteten i de olika systemen. Mynta togs till exempelvis för matsmältningen och Hagtorn för att förbättra cirkulationen. Allt efter som forskningen om örternas aktiva substanser går vidare är det allt fler urgamla behandlingsmetoder och droger som undersöks, omvärderas och kommer i allmän användning igen. (2)

Örter och naturmedicin idag
Det är ganska ironiskt att den medicin, som är den äldsta och som fortfarande är den som fortfarande är viktigaste i stora delar av världen, på något sätt skall betraktas som alternativ, medan den västerländska medicinens relativt nya syntetiska droger kallas konventionella. Istället borde det bästa i varje system värderas efter förtjänst, samtidigt som alla skadeverkningar uppmärksammas. När det gäller akuta situationer, katastrofer och plötsliga infektioner är operationer och klassisk skolmedicin ibland nödvändigt för att rädda liv. Vid mindre allvarliga sjukdomar och kroniska besvär är naturmedicin och örter  många gånger ett mycket bättre alternativ med dess förebyggande och läkande egenskaper. Men kom ihåg att intag av kosttillskott, örter och naturmedicin alltid ska intas med respekt. Du kan även förbättra din allmän hälsa genom att låta örter ingå i din dagliga kost. (1)

Många örter är adaptogener
Många örter beskrivs som adaptogena, vilket betyder att de stabiliserar och balanserar vitala kroppsfunktioner. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. Adaptogener är substanser som allmänt stärker immunförsvaret så att det kan klara av olika stressfaktorer och yttre angrepp, detta förhindrar kroppen att komma till ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa stressperioder. Adoptogener skyddar kroppen från yttre angrepp, dom är föryngrande och förhindrar att man slits ut. (3)

Här finner du ett stort urval av: Naturläkemedel

Här hittar du:Örter

KÄLLOR & REFERENSER(1) Vår örtabok, Rabén prisma, sida:238, ISBN 91-518-2782-4

(2) Vår örtabok, Rabén prisma, sida:239, ISBN 91-518-2782-4

(3) http://www.scicompdf.se/adaptogener/adaptogen_hmp.pdf

Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spices_22078028.jpg

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Marie juni 29, 2011 kl. 19:51

Tack för dina intressanta inlägg! Jag har själv under de senaste åren engagerat mig en hel del inom örtmedicin och den läkande och förebyggande kraft de olika örterna kan ha.

ha en underbar fortsatt kväll!

Svara

2 Anne karlsoon juni 29, 2011 kl. 19:52

Jag använder mycket örter i olika omslag, både vid förkylning, värk och andra åkommor, det är helt fantastiskt vilken kraft som finns i växtriket!

Svara

3 Evert A juni 29, 2011 kl. 19:54

Jag kan inte så mycket om örter, men dricker alltid kamomillte när jag behöver varva ner.

Svara

4 PalleL december 5, 2012 kl. 09:57

Bra inlägg.

Håller helt med om att naturläkemedelns status behöver stärkas.
Tycker det är jobbigt att det är så svårt att få råd om hur naturlig hjälp går ihop med tillverkade läkemedel.
Man få ju ofta prova sig fram själv – man måste komma ihåg att vara väldigt försiktig dock.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: