Österländsk syn på hälsa

by Mikaela Bjerring on 3 juni, 2011 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Hälsa, Spiritualitet

I många delar av Asien anses grunden till god hälsa ligga i att energi ska flöda fritt i kroppen. Det är framförallt viktigt att hålla sig varm och andas djupt och tillräckligt. I allmänhet andas vi västerlänningar alldeles för ytligt. Yoga, qi gong, motion, massage och avslappning stimulerar till en bra och djup andning samt bidrar till många andra hälsofördelar.

Österländsk syn på hälsa

Österländsk syn på hälsa

För att kroppen ska kunna fungera optimalt bör kroppstemperaturen ligga på knappt 37 grader. Speciellt viktigt är det att magen är tillräckligt varm för den ska kunna spjälka maten ordentligt.
När vi äter kall mat kyls både magen och underlivet ner. Egentligen är det märkligt att vi i vårt kalla klimat äter så mycket kylskåpskall mat som vi gör, medan man i Asien med sitt varma klimat alltid äter varm mat och intar varma drycker.

Njurarna är speciellt känsliga för både inre och yttre kyla. En obalans i njurfunktionen gör enligt kinesisk medicin att vi inte kan omsätta den vätska vi dricker, och att vi istället blir svullna och får vätskesamlingar i kroppen. Detta kan även försämra sömnkvalitén, ge förstoppning, sämre hörsel, öronsus, problem med urinblåsan, mensbesvär, försämrad sexlust och försvårade möjligheter att bli gravida m.m. Dessa problem anses väldigt ovanliga i Asiatiska länder.

Kinesisk medicin är idag väl utbrett över världen och ligger till grunden för många alternativmedicinska hälsometoder. Mer om detta kommer jag att ta upp i senare inlägg.


KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARBildkälla: Yin-Yang-wikimedia-commons-public-domain.png
 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: