Rosens underbara egenskaper i naturlig hudvård

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 8 augusti, 2015 · 8 comments

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Rosen har odlats i över 4000 år och traditionellt har den använts flitigt i allt från matlagning, som medicinalväxt, som en gest av kärlek och för att främja skönhet. Än idag är rosen en lika uppskattad ingrediens i naturlig hudvård.

Rosens underbara egenskaper i naturlig hudvård

Rosens historia

Rosornas ursprung härstammar från Iran, men även i Egypten, Indien, Kina, Grekland och Italien har den odlats i många 1000-tals år. Det är en riktigt gammal växt och man har funnit fossiler med rosor som är över 30 miljoner år gamla. Under medeltiden odlade man rosor i kloster som medicinalväxt. Under denna tid framställde munkarna rosenhonung, som användes som bot vid ögonsjukdomar, lungsot och en rad andra åkommor. Därefter började man tillverka rosenvatten och rosenolja som användes av apotekare för dess antiseptiska egenskaper.

Enligt Grekisk mytologi skapades rosen genom Adonis kärlek till Afrodite. Vid sin död ska Adonis ha förvandlats till en röd ros och därför förknippas den röda rosen med erotisk kärlek. Afrodites son Eros gav en ros till förtrolighetens gud Harpokrates, var av att den senare via Dionysoskulten också kom att uppfattas som en symbol för tystnadsplikt. I antikens Rom fick rosen en egen dag då den firades den 11 maj i samband med festen Rosalia. Romarna brukade smörja in sig med rosenolja för att hålla huden ung och vacker.

I Persien var rosen en religiös symbol, som omnämnts i den religiösa skriften Avesta, vilket är ett bokverk som består av 21 böcker fördelade på 815 kapitel. Kännetecknade för Persiens dåtida rosor var att det fanns gula sorter. Som ett lån från Islam har man kommit att se den gula rosen som den falska kärlekens symbol, för enligt en legend förvandlade Allah en röd ros till gul för att bevisa en av Muhammeds hustrurs, AIshas otrohet.

Traditionell användning av rosenvatten

Rosenvatten används traditionellt i turkiskt godis, indisk matlagning, grekisk bakning och är en viktig ingrediens i många arabiska delikatesser. I vår del av världen är ros som ingrediens i mat inte lika vanligt förekommande, men börjar användas allt mer då olika kulinariska kök ofta blir inspirerade av varandra. I Mellanöstern används rosenvatten även som naturmedicin för att förbättra matsmältningen, lösa upp nervösa spänningar och för att lindra stress bara för att nämna några användningsområden.

Rosens egenskaper i hudvård

Av blommorna gör man rosenolja och rosenvatten som på grund av dess fantastiska egenskaper är uppskattad i naturlig hudvård. Rosen har antibakteriella, antiseptiska, lugnade, och läkande egenskaper. Blomman är näringsrik och innehåller bland annat en betydande mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler. Ros är mild och skonsam och passar de flesta hudtyper – allt från torr och åldrande hud till fet och aknebenägen hud. Rosvatten och rosolja ger näring, har en sammandragande och lugnade effekt, hjälper till att balansera pH-värdet i huden och ger liv åt trött hud.

Naturlig hudvård med ros som aktiv ingrediens är t.ex:

Relaterade inlägg:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Anna Johansson augusti 10, 2015 kl. 22:46

Intressant bakgrundshistoria om rosen. Älskar rosor.

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 11, 2015 kl. 13:03

Visst är det underbara blommor av många anledningar. 🙂

Svara

3 Emma Ö augusti 10, 2015 kl. 22:50

Använder ett naturligt shampo och balsam med ros och håret blir hur glansigt och fint som helst! Ros är säkert underbar i hudvård med.

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 11, 2015 kl. 14:04

Underbart och ja, visst är det.

Svara

5 Sanja augusti 11, 2015 kl. 09:53

Vilken intressant artikel! Naturlig hudvård ska det vara 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 11, 2015 kl. 13:05

Tack! Och ja, absolut!

Svara

7 Mia augusti 11, 2015 kl. 14:51

Ska prova 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring augusti 11, 2015 kl. 20:04

Definitivt en härlig ingrediens i hudvård. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: