Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Att göra chiasylt är löjligt enkelt. Dessutom blir det en fantastiskt god sylt som är fri från både vitt socker och tillsatser. Ren mat när den smakar som bäst helt enkelt. Här följer ett recept för hur du går tillväga.

Så enkelt gör du chiasylt

Chiasylt kan man göra på valfria färska eller frysta bär, där chiafröna bidrar till en bra syltkonsistens utan att den behöver kokas. För sötning kan man använda sig av något hälsosammare alternativ som till exempel kokossirap eller fibersirap. Är bären man använder redan väldigt söta, så kan man hoppa över sötningen helt och hållet.

Chiasylt är perfekt att använda på gröten, yoghurten eller på pannkakorna. Du kan även tillsätta en klick chiasylt i din smoothie för att förhöja smaken. Det här är en sylt som är busenkel att göra och som garanterat kommer att vara uppskattad av både stora och små.

 

Ingredienser för chiasylt:

  • 3 dl färska eller tinade bär
  • 1,5 dl vatten
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk kokossirap alternativt fibersirap, eller annan valfri sötning.
  • Citronsaft (kan uteslutas om bären man använder redan är syrliga)

Så här gör du:

  1. Häll bären i en skål, tillsätt vattnet och blanda ihop med en stavmixer.
  2. Tillsätt chiafröna och mixa några sekunder till. Konsistensen ska vara rätt så lös eftersom chiafröna kommer att svälla och göra sylten tjockare.
  3. Tillsätt sötning och citronsaft tills du är nöjd med smaken.
  4. Låt sylten stå i kylen några timmar så chiafröna får tid att svälla. Om sylten efter det skulle kännas för lös, så kan du tillsätta lite mer chiafrön. Om den känns för fast kan du tillsätta lite mer vatten. Olika märken av chiafrön kan suga åt sig vätska olika mycket, så man får helt enkelt prova sig fram.
  5. Häll upp den färdiga sylten i en glasburk och förvara i kylen. Eftersom sylten inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten cirka 5 dagar. Det bästa är därför att göra små satser åt gången.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Gunnel

    Tack för tipset! Det såg ju riktigt gott ut, och lätt verkar det med.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, riktigt lätt och riktigt gott. 🙂

  2. Mia L.

    Mm, ser gott ut! Det ska jag definitivt prova 🙂

    Svara
  3. Eva-Lena

    Mums så gott! Fantastiskt bra tips. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Riktigt gott och så snabbt och enklet att göra 🙂

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close