Så gör du dina egna groddar

by Mikaela Bjerring on 17 februari, 2015 · 4 comments

in Blogg, Ekologiskt, Kost, Livsmedel, Recept

Alla kan grodda och det är varken tidskrävande eller komplicerat. Groddar är riktiga energibomber med hög näringstäthet och gör sig riktigt bra i sallader och på smörgåsen. Fördelen med att grodda själv istället för att köpa färdiga är att det blir både billigare, färskare och godare.

Groddar

Grodda kan man göra under hela året och i hälsokostbutiken hittar du frön, linser, bönor och ärter som du kan grodda hemma. – vissa tar längre tid än andra, men det är väl värt väntan.

Så här groddar du:

Du behöver en groddburk eller groddlåda och några frön eller någon typ av baljväxt som du ska grodda. Hur länge groddarna bör blötläggas och hur lång tid det tar för dem att bli färdiga groddar beror på vilken sort du väljer (detta brukar stå angivet på fröpaketet).

  1. Börja med att hälla upp dina frön och skölj dem noggrant i en sil. Blötlägg fröna i 6-12 timmar och skölj dem därefter noggrant igen.
  2. Lägg fröna i din groddburk eller groddlåda och placera den på ett ljust ställe, men inte i direkt solljus (vissa sorter skall dock stå mörkt). Groddarna ska stå i rumstemperatur (18-22 grader celcius).
  3. Skölj groddarna två gånger om dagen (morgon och kväll). Efter 4 till 10 dagar har du färdiga groddar beroende på vilka frön du valt att använda. Efter ett par dagar kan man se att små skott bildas och därefter kan det eventuellt uppstå små vita fibrer på skotten. Detta är helt normalt och bör inte förväxlas med mögel.
  4. När groddarna är färdig så kan dessa förvaras i en plastpåse i kylen och håller i 4-5 dagar.

 Grodda i en groddlåda

Groddburk och groddlåda

Det finns olika typer och storlekar på groddburkar och groddlådor, men alla fungerar lika bra. I en groddlåda så kan du grodda flera olika sorters frön samtidigt på olika våningar, vilket är genialiskt om du vill ha en variation av groddar. I en groddburk kan du endast göra en sort åt gången, eller använda dig av en groddmix som innehåller olika typer av frön som behöver lika lång tid. Här kan jag rekommendera en ekologisk groddmix från Sonnentor som innehåller alfalfafrön, senapsfrön och bockhornsklöverfrön som blir riktigt bra och otroligt gott.

Groddburk och groddlåda hittar du här

Här hittar du Ekologisk groddfrö från Sonnentor

 

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Marja B februari 25, 2015 kl. 20:10

Älskar groddar och groddar mycket hemma 🙂

Svara

2 Stina februari 25, 2015 kl. 20:16

groddlådan med flera våningar verka bra då man kan grodda flera sorter samtidigt.

Svara

3 Mikaela Bjerring februari 25, 2015 kl. 20:58

Groddlådan är verklig superbra! skulle inte vilja vara utan den nu 🙂

Svara

4 Vendela mars 8, 2015 kl. 16:45

Älskar groddar! Jag ska prova att groda själv istället för att köpa. Det verkar ju inte så svårt 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: