Så gör du gröt på chiafrön

by Mikaela Bjerring on 16 juni, 2014 · 0 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods

Att göra gröt på chiafrön är både gott och näringsrikt. Chiafrön är rika på protein, antioxidanter, omega-3 fettsyror, mineraler och kostfiber och har beskrivits som ett bland de mest funktionella och näringsrika livsmedlen på vår planet.

Chiafrön har varit ett viktigt livsmedel för indianerna i Sydamerika i över 4 000 år på grund av dess rika näringsinnehåll. Chiafrön kan användas i allt från gröt och bröd, till sallader och smoothies. Chiafrön har en väldigt neutral smak och dessutom är chiafrön glutenfria.
Gröt på chiafrön
En unik egenskap hos chia är dess kapacitet att binda vatten på liknande sätt som psylliumfrön. Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen samt underlätta matsmältningen. Chiafrön bidrar till en långsammare matsmältning vilket är en skonsammare matsmältning som innebär att näringsämnena i kosten tillgodogöras bättre.

Förutom chiafrönas självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.

Så här gör du Chiagröt (1 Portion)

  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl valfri mjölk (Jag föredrar havre- eller mandelmjölk)
  • Valfri smaksättning som t.ex. vaniljpulver, kakao, kanel och kardemumma eller agavesirap

Blanda chiafröna med mjölken och smaksättningen och låt stå i 30 minuter så chiafröna får tid att svälla. Toppa gärna gröten med färska bär, hackade nötter eller en skivad banan och avnjut som frukost eller mellanmål.

Här kan du köpa Chiafrön

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: