Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så näringsrik är spirulina

av | mar 31, 2020 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– I betalt samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom länkar till Meds.se – 

Spirulina är en blågrön mikroalg med en mycket imponerande näringsprofil. Faktum är att den kommit att kallas för ”naturens perfekta mat”. Med alla dess nyttigheter är spirulina idag en mycket älskad “superfood”.

Så näringsrik är spirulina

Vad är spirulina?

Spirulina tillhör cyanobakterierna. Det finns totalt 35 olika arter av spirulina där Arthrospira platensis är den mest använda. Namnet betyder ”liten spiral” på latin, som den har fått pågrund av sin spiralform och lilla storlek. I en enda vattendroppe får det plats flera hundra spirulinaalger. Den innehåller rikligt med fotosyntetiska färgpigment, både gröna (klorofyll) och blåa (fykocyaniner). Idag är spirulina en av de mest studerade och omtalade superfoods tillsammans med sin släkting chlorella. 

Spirulina är mycket rik på lättupptaglig energi och näring. Med ett innehåll på över 100 olika näringsämnen tillhör den en av de mest näringstäta och bredspektriga födoämnen (1). På FN:s matkonferens i Rom 1974 presenterades spirulina som framtidens mat. WHO (World health organisation) har kallat spirulina för ett av “superfödoämnena” på jorden och NASA tar med den på sina rymdfärder eftersom är väldigt näringsrik och tar liten plats (2).

Spirulinas intressanta näringsinnehåll

Spirulina är som sagt en av naturens mest koncentrerade näringskällor – rik på vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer, fettsyror och en mängd andra viktiga näringsämnen. Det är inte för intet som spirulina kommit att kallas ”naturens perfekta mat”. Här följer kort om några intressanta näringsämnen som kan hittas i spirulina.

Vitaminer – Innehåller samtliga vitminer med undantag för D-vitamin.

Mineraler – Rik på mineraler och då i synnerhet magnesium, kalium, natrium, mangan, jod, fosfor, krom och molybden.

Aminosyror – Innehåller cirka 65 procent protein, 18 olika aminosyror inklusive alla essentiella.

Enzymer – Rik på matsmältningsenzymer, vilket gynnar mag-tarmsystemet, matsmältningen och näringsupptaget.

Fykocyanin – Det blåa färgpigmentet är ett proteinkomplex som har starka antioxidativa egenskaper. Studier har även visat att ämnet fungerar antiinflammatoriskt genom att hämma produktion av inflammatoriska signalmolekyler (3).

Klorofyll – Det gröna färgpigmentet fungerar som ”växternas blod” och är i sin kemiska struktur väldigt likt människans hemoglobin. Medan hemoglobinet är byggt runt en järnatom är klorofyll byggt runt en magnesiumatom. Det gör att klorofyll fungerar bloduppbyggande, bidrar till syreupptaget och näringsomsättningen.

SOD (superoxiddismutas) – Ett viktigt enzym och en kraftig antioxidant. Superoxider är den vanligaste formen av fria radikaler i vår kropp och SOD är det enzym som bryter ner dessa. SOD bidrar därmed till att skydda kroppens celler.

MP (Mykopolysackarider) – Detta är lättsmälta komplexa kolhydrater som tillsammans med proteiner finns i algens cellväggar. Dessa kraftfulla föreningar bidrar till att stärka bindväven i kroppen så att den blir mer elastisk och smidig. Man har även sett att MP har en inflammationsdämpande effekt och gynnar hälsosamma blodfetter (2).

Att inkludera spirulina i kosten

Spirulina är ett fantastiskt livsmedel för att öka näringstätheten i kosten och ett bra komplement till en annars varierad och hälsosam kosthållning. Algen finns både att köpa i form av pulver och tabletter. Eftersom spirulina har en mycket speciell smak föredrar många tabletter framför pulver. 

 

Källor och Referenser:

(1) Nutritional and Healthical Aspects of Spirulina (Arthrospira). https://www.researchgate.net/publication 288670102_Nutritional_and_Healthical_Aspects_of_Spirulina_Arthrospira_for_Poultry_        Animals_and_Human

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd  edition October, 1996.

(3) C-phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects. Curr Protein Pept Sci. 2003 Jun;4(3):207-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12769719

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Kattis

    Smakar verkligen inte gott! Tur att det finns tabletter.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, många har svårt för smaken. Tabletter är väldigt praktiskt.:)

  2. E.O

    Tar greens varje dag. Brukar variera mellan olika sorter. 🙂

    Svara
  3. Sarah

    Så näringsrikt. Tar spirulina varje morgon. 🙂

    Svara
  4. Anne

    Tack för tipset och en inspirerande blogg!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar min blogg. 🙂

  5. Mia

    Äter spirulina och chlorella varje dag. Så bra!

    Svara

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close