Såpa på tallolja är rena hälsokuren!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Gröngåva.se och Coolstuff.se -

by Mikaela Bjerring on 4 april, 2015 · 22 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Huden, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Idag ser man nog mest på såpa som en rengöringsprodukt för hemmet, men traditionell ren såpa gjord på tallolja skiljer sig mycket åt från annan såpa. Den har en lång historisk användning för många huskurer och inte minst för välgörande och renande bad.

Såpa på tallolja

Tallsåpa – såpa gjord på ren tallolja

Förr i tiden så hade man oftast bara såpa att tillgå när man skrubbade sig ren i badbaljan, men det var ingen skam. Ren såpa gjord på tallolja är nämligen riktigt välgörande och djuprengörande för huden. Vi talar om såpa gjord enligt gammalt tradition, där man förtvålar tallolja utan kemiska tillsatser eller parfym. Idag finns den typen att köpa som Hälsingesåpa eller Sannas hälsosåpa. Tallsåpan är mycket fetare än vanlig såpa med ett alkalisk pH-värde på runt 10. När man tillsätter såpan till vatten får man ett svagt alkaliskt pH-värde samtidigt som den feta såpan effektivt återfuktar.

Fördelar med svagt alkaliska bad

Så varför vill man bada i alkaliskt vatten när hudens hälsosamma bakterieflora bör ha ett pH-värde runt 5,4-5,9?  Lika bra som ett surt pH-värde är för hudens bakterieflora, lika bra trivs dåliga bakterier, svamp och andra oönskade mikroorganismer i ett surt pH-värde. Genom att bada i alkaliskt vatten renar man huden från dessa oönskade mikroorganismer. Det gör även att kroppen lättare kan göra sig av med syror och slaggprodukter genom huden. Hudens pH-värde kommer därefter återställa sig. Alkaliska bad är inget som man gör dagligen, utan då och då, eller som under en kort period som en kur.

Människan har genom alla tider använt sig av svagt alkaliska bad i olika former för att främja hälsan och hudens välmående. För att ge några exempel så är koldioxidbad något som man kan göra på hälsohem och Spa, eller ta sig till naturliga källor som t.ex Hot springs i Japan. Olika saltbad med Döda havet salt och Epsomsalt är andra exempel, eller olika former av algbad.

Välgörande såpabad

Huden är vårt största organ och ett viktigt utrensningsorgan som ofta benämns som vår ”tredje njure”. Närmare bestämt så utsöndras ca 1/2 kilo restprodukter genom huden varje dygn. Genom att ta varma bad som är svagt alkaliska så kan vi hjälpa kroppen att lättare eliminera syror och slaggprodukter den vägen.

För att göra ett bad med såpa så tillsätter du 2-3 dl Hälsingesåpa eller 1-2 dl av Sannas hälsosåpa (den är mer koncentrerad) i ett varmt bad. För att få bästa effekt så stannar du i badet 1-3 timmar. När vattnet börjar bli svalt så fyller du bara på med mer hett vatten. För att göra en utrensande badkur, så tar du  2-4 bad i veckan under 3 veckor.

Huden ser betydligt klarare ut efter ett såpabad och efter upprepande bad kan man uppleva stor skillnad i hudens jämnhet och klarhet. Såpabad kan även vara värt att prova vid olika hudproblem som eksem, psoriasis, torr och kliande hud och för att läka sår och självsprickor. Du kan även smörja in insektsbett och småsår för snabbare läkning. Tallsåpa är inte minst ett perfekt schampo för dina fyrbenta familjemedlemmar.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt och tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av renande och avslappnande bad. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger ca 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här.

Här hittar du återförsäljare av Sannas hälsosåpa och Hälsingesåpa

Relaterade inlägg:

{ 22 comments… read them below or add one }

1 Annika april 7, 2015 kl. 09:38

Så intressant! Då har jag lärt mig något nytt 🙂 Jag använder Grumme såpa för golven hemma, men antar att den inte går att använda?

Svara

2 Mikaela Bjerring april 7, 2015 kl. 10:21

Grumme såpa innehåller parfym och andra tillsatser så den ska du inte använda.

Svara

3 Kerstin april 7, 2015 kl. 09:40

Detta ska jag prova 🙂 Undrar om man visste för i tiden när man bruka tvätta sig i det att såpa var så bra 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring april 8, 2015 kl. 17:07

Ja du, det kan jag inte svara på. 🙂

Svara

5 Sofia april 7, 2015 kl. 09:43

Jag har provat Sannas hälsosåpa och den är super. Min hud blev mycket finare, kanske på grund av den utrensningen som du skriver om.

Svara

6 Mikaela Bjerring april 8, 2015 kl. 17:09

Underbart! Jag har själv väldigt bra erfarenhet av såpabad. Det var ju därför jag valde att skriva om det. 🙂

Svara

7 Åsa N april 7, 2015 kl. 09:45

Tack för tipset! Intressant och skall provas 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring april 8, 2015 kl. 17:11

Varsågod! Kommentera gärna tillbaka senare om hur du upplevde det om du nu gör såpabad. 🙂

Svara

9 Marianne A april 12, 2015 kl. 11:14

Så intressant! Jag visste inte att såpa kunde vara så bra.

Svara

10 Marika april 12, 2015 kl. 11:29

Detoxbad låter underbart! Det ska jag prova 🙂

Svara

11 Gunilla juli 6, 2015 kl. 00:41

Det är bra att tvätta håret med såpa också

Svara

12 Hillevi december 16, 2015 kl. 11:34

Tvättar mig enbart med denna såpa nuförtiden. Såpa + liten citronsaftsdutt är min deodorant. Minst lika bra som någon köpt variant. Jag tvättar ibland tänderna också med såpan. Smakar förstås såpa, men tycker att den verkar fungera bra.

Svara

13 Cicci maj 14, 2017 kl. 17:39

Jag har läst ditt inlägg innan när jag var gravid och återkommit till det nu igen då jag inte ville göra någon kurs under graviditeten. Men när jag berättade om det för min man så sa han att alkaliska medel inte är så bra för huden. Jag googlade lite och läste att hudens skyddsängel är känsligt och ligger på 4-5 i ph-värde, tallolja såpa har ph 10. Läste också att om man har just eksem eller atopiskt hud så var man känslig för alkaliska medel. Då blev jag lite konfunderad om tallolja såpan är rätt…

Svara

14 Mikaela Bjerring maj 24, 2017 kl. 10:15

Bikarbonat, epsomsalt och andra typer av hälsosalt gör även dom vattnet mer alkaliskt av samma anledning. Alkaliska bad har länge används terapeutiskt för att skapa en bättre balans i kroppen och huden.

Svara

15 Jan Söderman oktober 19, 2017 kl. 14:06

Och vad är en ”utrensande” badkur???…..Det enda som rensar kroppen är de två organ vi har, levern och njurarna. Något annat som är ”utrensande” existerar inte.

Svara

16 Mikaela Bjerring oktober 23, 2017 kl. 19:03

Lymfsystemet, lungorna, njurarna, levern, tarmarna och huden tillhör alla kroppens utrensningsorgan.

Svara

17 Ida Rosbäck oktober 23, 2017 kl. 23:21

Som deoderant hur använder man samma såpa då smörjer direkt på huden eller utspäd?

Svara

18 Mikaela Bjerring oktober 25, 2017 kl. 11:26

Man använder den då som den är outspäd.

Svara

19 Anki september 15, 2018 kl. 12:17

Lidl har då och då under sin ”Finska vecka” en tallsåpa – Mäntysaippua till ett mycket bra pris.

Svara

20 Mikaela Bjerring september 18, 2018 kl. 11:45

Är den helt ren utan tillsatser?

Svara

21 Danielle november 25, 2019 kl. 21:12

Hej kan man även använda linoljesåpa?

Svara

22 Mikaela Bjerring november 27, 2019 kl. 10:49

Såpa kan göras på många olika fetter och det finns linoljesåpa som är ämnad att användas för huden som tvål. Jag har själv dock ingen erfarenhet av linoljesåpa, så vet inte hur bra eller vårdande den är.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: