Såpa på tallolja är rena hälsokuren!

by Mikaela Bjerring on 4 april, 2015 · 15 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Huden, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

De flesta tänker nog på såpa som enbart en städprodukt, men traditionell ren såpa gjord på tallolja kan fungera som rena hälsokuren. Att bada i såpa har nämligen en djupt utrensande och läkande effekt.

Såpabad - att bada i såpa gjort på tallolja, sannas såpa.

Den rena tallsåpan

Förr i tiden så hade man oftast bara såpa att tillgå när man skrubbade sig ren i badbaljan, men det var ingen skam. Ren såpa kan nämligen vara rena hälsokuren. På senare år har såpa återigen sats i rampljuset och inte minst av en av Sveriges hälsoikoner, Sanna Ehdin.

Som en produkt med både utrensande och läkande egenskaper är såpa fantastiskt. Vi talar om ren såpa gjord på förtvålad tallolja utan kemiska tillsatser eller parfym som finns att köpa som Hälsingesåpa eller Sannas hälsosåpa. Tallsåpan är svagt alkalisk med pH-värde 10, vilket hjälper till att basa upp kroppen. Den har naturligt antibakteriella egenskaper, samtidigt som den är djupt utrensande och återfuktande. Den kan användas som tvål för händer, ansikte, hår och hela kroppen, men den bästa effekten får man genom att ta välgörande såpabad.

Utrensande såpabad

Huden är ett av våra avgiftingsorgan och kroppen gör sig av med mycket avfallsprodukter den vägen. Genom att ta varma utrensande bad med såpa kan vi hjälpa kroppen att lättare eliminera slaggprodukter.

För att göra ett detoxbad med såpa så tillsätter du 2-3 dl Hälsingesåpa eller 1-2 dl av Sannas hälsosåpa (den är mer koncentrerad) i ett hett bad. För att få bästa effekt så stannar du i badet 1-3 timmar. När vattnet börjar bli svalt så fyller du bara på med mer hett vatten. För att göra en utrensande badkur, tar du  2-4 bad i veckan under 3 veckor.

Eftersom såpan är något alkalisk har den egenskaper som motverkar skadliga bakterier och svamp, samtidigt som den renar huden på djupet. Den är även fantastisk för att återställa fuktbalansen i huden. De positiva hälsoeffekterna av tallolja tillskrivs som antibakteriella, urindrivande, smärtstillande, energigivande och antiseptiska. När man en gång väl tagit ett såpabad så kommer man vilja göra det regelbundet.

Något annat som är intressant är att långbad med såpa verkar kunna bidra till att rensa ut AGE-komplexen vilka bildas genom försockring av proteiner i blodet. Dessa visar sig som mörka pigmentfläckar. Huden ser betydligt klarare ut efter ett såpabad och efter upprepande bad kan man uppleva stor skillnad i hudens jämnhet och klarhet. Såpabad kan även vara värt att prova vid olika hudproblem som eksem, psoriasis, torr och kliande hud och för att läka sår och självsprickor. Du kan även smörja in insektsbett och småsår för snabbare läkning. Tallsåpa är inte minst ett perfekt schampo för dina fyrbenta familjemedlemmar.

Här hittar du återförsäljare av Sannas hälsosåpa och Hälsingesåpa

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 15 comments… read them below or add one }

1 Annika april 7, 2015 kl. 09:38

Så intressant! Då har jag lärt mig något nytt 🙂 Jag använder Grumme såpa för golven hemma, men antar att den inte går att använda?

Svara

2 Mikaela Bjerring april 7, 2015 kl. 10:21

Grumme såpa innehåller parfym och andra tillsatser så den är inte optimal att använda. Sannas såpa eller hälsinge såpa är bättre val.

Svara

3 Kerstin april 7, 2015 kl. 09:40

Detta ska jag prova 🙂 Undrar om man visste för i tiden när man bruka tvätta sig i det att såpa var så bra 🙂

Svara

4 Sofia april 7, 2015 kl. 09:43

Jag har provat sannas hälsosåpa och den är super. Min hud blev mycket finare, kanske på grund av den utrensningen som du skriver om.

Svara

5 Åsa N april 7, 2015 kl. 09:45

Tack för tipset! Intressant och skall provas 🙂

Svara

6 Marianne A april 12, 2015 kl. 11:14

Så intressant! Jag visste inte att såpa kunde vara så bra.

Svara

7 Marika april 12, 2015 kl. 11:29

Detoxbad låter underbart! Det ska jag prova 🙂

Svara

8 Gunilla juli 6, 2015 kl. 00:41

Det är bra att tvätta håret med såpa också

Svara

9 Hillevi december 16, 2015 kl. 11:34

Tvättar mig enbart med denna såpa nuförtiden. Såpa + liten citronsaftsdutt är min deodorant. Minst lika bra som någon köpt variant. Jag tvättar ibland tänderna också med såpan. Smakar förstås såpa, men tycker att den verkar fungera bra.

Svara

10 Cicci maj 14, 2017 kl. 17:39

Jag har läst ditt inlägg innan när jag var gravid och återkommit till det nu igen då jag inte ville göra någon kurs under graviditeten. Men när jag berättade om det för min man så sa han att alkaliska medel inte är så bra för huden. Jag googlade lite och läste att hudens skyddsängel är känsligt och ligger på 4-5 i ph-värde, tallolja såpa har ph 10. Läste också att om man har just eksem eller atopiskt hud så var man känslig för alkaliska medel. Då blev jag lite konfunderad om tallolja såpan är rätt…

Svara

11 Mikaela Bjerring maj 24, 2017 kl. 10:15

Bikarbonat, epsomsalt och andra typer av hälsosalt gör även dom vattnet mer alkaliskt av samma anledning. Alkaliska bad har länge används terapeutiskt för att skapa en bättre balans i kroppen och huden.

Svara

12 Jan Söderman oktober 19, 2017 kl. 14:06

Och vad är en ”utrensande” badkur???…..Det enda som rensar kroppen är de två organ vi har, levern och njurarna. Något annat som är ”utrensande” existerar inte.

Svara

13 Mikaela Bjerring oktober 23, 2017 kl. 19:03

Lymfsystemet, lungorna, njurarna, levern, tarmarna och huden tillhör alla kroppens utrensningsorgan.

Svara

14 Ida Rosbäck oktober 23, 2017 kl. 23:21

Som deoderant hur använder man samma såpa då smörjer direkt på huden eller utspäd?

Svara

15 Mikaela Bjerring oktober 25, 2017 kl. 11:26

Man använder den då som den är outspäd.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: