Skratta dig rik!

by Mikaela Bjerring on 9 juni, 2011 · 8 comments

in Blogg, Personlig utveckling

Skratt kan göra ditt liv rikt!

Det är mycket som händer i kroppen när vi skrattar! 
Det är inte bara vårt mentala välbefinnande som påverkas av skratt, utan även vår fysiska hälsa påverkas positivt. Det gör ditt liv rikare!

Skratta dig rik!

Skratta dig rik!

  • När vi skrattar gör vi oss av med restluft som finns i lungorna. Denna restluft innehåller mycket koldioxid som vi helst bör göra oss av med. Så när vi skrattar rensar vi ut koldioxid och får samtidigt in ny syrerik luft i lungorna. I stort sätt ger skratt samma effekt som andningsövningar, men roligare!
  • Att skratta ger massage till flera inre organ i kroppen som mellangärde, hjärta och lungor. Detta håller organen vitala och gynnar hälsan. Att ett ”gott skratt förlänger livet” stämmer verkligen!
  • Ökar smärttåligheten. Skratt ger ökad produktion av hormoner och enzymer som är bra för kroppen. När vi skrattar ökar hjärnans produktion av endorfiner, som är kroppens egna smärtlindrande ämne. Blodtrycket höjs när du skrattar, men går ner efteråt och det finns det som tyder på att glada känslor har en positiv effekt på att stabilisera blodtrycket.
  • Immunförsvaret blir starkare av mycket skratt. Det finns ett starkt samband mellan psykisk och fysisk ohälsa och hälsa. Positiva känslor har stark påverkan av din hälsa. Bra sömn, rätt kostval och motion är viktiga för att stärka kroppens immunförsvar. Man har upptäckt att glädje verkar ha samma effekt!
  • När man skrattar jobbar många olika muskelgrupper, och du förbrukar mer energi. Att skratta ger alltså viss motion och stimulans av musklerna. Efteråt släpps alla spänningar och våra muskler får en chans att verkligen slappna av. Det är därför vi känner oss skönt avspända efter ett rejält skratt.
  • Skratt ökar självkänslan och självförtroendet. Skratt minskar stress, ökar stresstålighet och lindrar spänningar, oro och rädsla.
  • I många kulturer är det vanligt med ”skratt grupper” både privat och inom företag. Att börja dagen med ett gott skratt har visat sig ge ökad produktivitet. Så du har allt på att vinna genom att skratta dig genom dagen! Skratt = större välbefinnande = bättre hälsa = mer energi = mer livskvalité = större ”pay check” = Mer skratt ☺

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Ella juni 9, 2011 kl. 21:06

Klart man mår bra för stunden, men har aldrig tänkt på hur skratt och glädje påverkar hälsan på lång sikt. Du har gjort mig uppmärksam på mycket! Läser din blogg regelbundet 🙂

Svara

2 Tobias E juni 9, 2011 kl. 21:07

Jag ska skratta och bli rik nu 🙂 Haha

Svara

3 Olle juni 9, 2011 kl. 21:09

Bra inlägg! Jag tror vi i Sverige är generellt för allvarliga och behöver skratta mer 🙂

Svara

4 Mikaela juni 10, 2011 kl. 11:23

Jag håller med dig att vi ofta är för allvarliga här i Sverige. Många har nog lite svårt för att bjuda på sig själv!

Svara

5 kristina juni 9, 2011 kl. 21:10

Gynnar skratt även personer med astma?

Svara

6 Mikaela juni 10, 2011 kl. 11:22

Att skratta har faktiskt visa sig hjälpa vid astma i och med att det ger bättre och djupare andning. Jag vet även de som har lindrat sin astma och helt blivit av med astmabesvär genom regelbunden yoga och meditation genom att man jobbar mycket med rätt andning. Har du astma skulle jag starkt rekommendera att du provar, det gör även underverk för själen

Svara

7 Kashaya juni 10, 2011 kl. 10:53

Låter inte helt fel.=)

Svara

8 Mikaela juni 10, 2011 kl. 11:16

Att ha roligt, må bra och tjäna mer pengar! Det kan aldrig vara fel 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: