Sockerberoende kan leda till många sjukdomar!

by Mikaela Bjerring on 4 januari, 2011 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Sjukdomar - Symtom

Sockerberoende är ett beroende av allt slags socker inklusive snabba kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen.

Sockerberoende är ingen erkänd beroendesjukdom, och ämnet har varit mycket omtvistat under senare år. Det finns de läkare som likställer sockerberoende med andra typer av beroende, som till exempel alkoholism. De menar att socker, precis som rökning och alkohol kan aktivera kroppens belöningssystem och göra dig beroende.
Sockerberoende

Att socker är skadligt för oss finns inga tvivel. Socker är kemiskt ren energi utan några näringsämnen och när det omsätts i kroppen behövs det en stor mängd B-vitaminer för att detta ska ske. Finns där då inte tillräckligt med B-vitaminer kan näringsbrister uppstå vilket i sin tur kan leda till sjukdomar som t.ex; typ 2 diabetes, förhöjda blodfetter, åderförkalkning m.m (1).

Stort sockerintag ger en kemisk obalans i kroppen och abstinens för en sockerberoende som inte får socker kan t.ex. vara huvudvärk, lättretlighet, depression och trötthet.

Näringsbrister

Vid stort sockerintag förbrukar kroppen bland annat betydande mängder B-vitaminer vilket kan leda till näringsbrist. Krom är en mineral som bevisats minska och sötsuget och samtidigt motverka blodsockersvängningar.

Vill du läsa mer om sockerberoende?

Sveriges största expert på sockerberoende är Bitten Jonsson som är sjuksköterska, addictionspecialist och författare. Är du intresserad av att ingående läsa om vad som händer i kroppen vid stort intag av socker så rekommenderar jag att du läser hennes bok: Sockerbomben - i din hjärna : bli fri från ditt sockerberoende

En annan bra och intressant bok är gluten och mjölk – de vita gifterna som du hittar här under kategorin böcker.

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken
Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5,

(2) Sockerbomben, Bitten Jonsson. Utgiven på Forum förlag, 2004. ISBN 91-37-12297-5

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: