Solljuset sätter igång kroppen

by Mikaela Bjerring on 15 mars, 2011 · 2 comments

in Blogg, Kost

Solljuset sätter igång kroppen (källa: wikimedia-commons)

Solljuset sätter igång kroppen (källa: wikimedia-commons)

Vårkänslor och Solenljuset sätter  igång kemin i kroppen och påverkar våra hormoner. Melatonin är sömnhormonet som produceras i hjärnans tallkottkörtel när kroppen inte utsätts för ljus. Så på vintern kan våra kroppar producera för mycket av detta hormon vilket gör att vi lättare tappar energin. Ljus hämmar produktionen av melatonin och får oss att känna oss piggare.

D-vitamin är igentligen ett hormon och kan bildas i huden till viss del när vi utsätts för sol.  UV-strålar omvandlar kolesterol i huden till D-vitamin som bidrar till bl.a.normalt fungerande immunsystem. Vitaminet ökar även kroppens upptag av kalcium och fosfor och stärker därmed vårt skelett.

Serotonin är en signalsubstans i hjärnan som påverkar vårt välbefinnande genom att reglera sömn, aptit, aggressivitet, ångest och minne. Störningar i serotoninsystemet kan ge depression och ångest det har även visats att patienter med depression har ofta för låga halter av serotonin.

Noradrenalin är en signalsubstans i hjärnan som påverkar vakenhet och uppmärksamhet. Vid långvarig stress kan noradrenalinsystemet hamnar ur balans och leda till ångest. Noradrenalinet skapar även entusiasm, optimism samt höjer koncentrationsförmågan. Även bra för aptiten och reglering av sömn. Brist på Noradrenalin kan innebära håglöshet och svåra depressioner. Noradrenalinet har en liknande funktion som hormonet serotonin.

Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som reglerar hur nöjd man känner sig. Ämnet ingår i kroppens belöningssystem och när dopaminnivåerna höjs skapas en slags tillfredsställelse.
Dopaminet påverkar humöret så man blir glad, lugnande, motverkar depressioner, smärtstillande, stimulerar motoriken, höjer koncentrationen och inlärningsförmågan, är aktivitetsstimulerande. Dopaminet Kopplas även till mat- och kulturupplevelser samt lustupplevelser vid sex, aggressivitet mm.

Oxytocin är ”Lugn-och-ro-hormonet” i hjärnan som är ångestdämpande och motverkar stress. Produktionen stimuleras av värme och beröring. Därför har smekningar och massage en så avslappnande effekt.  Även signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin ökar produktionen av oxytocin.

Genom att se till att man får i sig tillräckligt med D-vitamin kan man hålla hormonerna i balans och öka välbefinnandet.

Här hittar du: D - vitamin

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Thomas Hansson mars 16, 2011 kl. 10:16

jag känner själv bara ökad energi och glädje när våren nu är påväg och det soligt, men jag har bekanta runt om kring mig som lider av vår depression! jag tror inte dom vet det själva, men skickar detta inlägg till dom.

Ha en bra dag!

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: