Studie om kost vid IBS

by Mikaela Bjerring on 28 februari, 2015 · 1 comment

in Hälsa, Kost, Mage - Tarm, Sjukdomar - Symtom

I en studie fick IBS-patienter under fyra veckor prova en ”low-FODMAPs-kost” En diet som utesluter svårsmälta kolhydrater. Studien gav mycket goda resultat och markant lindring av symtom.

Kost vid IBS

Studien utfördes vid Sahlgrenska akademin på 197 personer med IBS-symtom. Patienterna fick själva ange vad de själva trodde var orsaken bakom magsymtomen. 84 % hänvisade till födoämnesintolerans och överkänslighet mot fet mat, kost med konserveringsmedel (filmjölk, lingon), histaminfrisättande livsmedel (skaldjur, ägg), och livsmedel som är rika på biogena aminer (dessertost, vin). Men framför allt rapporterades IBS-symtom vid kost som innehåller särskilt svårsmälta kolhydrater. I denna livsmedelsgrupp, som kallas FODMAPs (Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono-saccharides And Polysols), ingår till exempel äpple, bönor och vete.

Under fyra veckor lät forskarna IBS-patienter prova en ”low-FODMAPs-kost” Dieten innebar att patienterna fick avstå från en del livsmedel som innehåller svårsmälta kolhydrater och istället äta andra livsmedel som mage och tarm tolererar bättre.

Studien visade att omkring hälften av patienterna förbättrades markant med low-FODMAPs-dieten. Resultaten jämfördes med en annan grupp som fick följa de traditionella kostråd som ges vid IBS, och som generellt går ut på att äta lite och ofta, finfördela maten och tugga noggrant, undvika stekt, fet och starkt kryddad mat samt kaffe och alkohol. Även i denna grupp förbättrades tillståndet för ungefär hälften av patienterna.

De båda dieterna har alltså lika god effekt när det gäller att lindra symtomen enligt avhandlingen. Framtida studier skulle därför kunna titta på nyttan av att kombinera dem båda för att optimera näringsintag och symtomlindring.

Forskarnas slutsats är att kostråd är effektivt i behandlingen av IBS. Det är dock viktigt att bedöma patienterna individuellt och undersöka vilka födoämnen som patienten anser orsaka symtom, för att kunna ge anpassade kostråd.

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARForskning.se: http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/utansvarsmaltakolhydratermindreibssymtom.5.39e11ab3149cee1ca0a1936.html

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Susanne mars 8, 2015 kl. 16:19

Intressant! själv blev jag av med min IBS genom att sluta med laktos och gluten. Mycket råkost, bra fettsyror och mindre kolhydrater utan laktos och gluten har gjort att jag inte längre har problem med matsmältningen och IBS 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: