Suma roten (Brasiliansk ginseng) som läkeört

by Mikaela Bjerring on 4 augusti, 2014 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Hormonbalansen, Kost, Örtmedicin, Stress

Suma rot är även känd Brasiliansk ginseng eller som para toda (Indiansk benämning) som betyder för allting. Traditionellt har Suma roten används för att balansera kroppen, vid sårläkning och för att öka prestationsförmågan. Modern forskning visat bland annat att roten kan bidra till hormonbalans och för att reducera mörka ringar under ögonen.

Trots att Suma kallas brasiliansk ginseng och har liknande egenskaper tillhör den inte ginseng-familjen utan amaranth-familjen. Suma är en grön växt med ett djupgående rotsystem. Det är huvudsakligen roten man använder för mat och medicin men även växtens bark, blad och bär nyttjas på olika sätt. Suma växer naturligt i Sydamerikas tropiska skogar och dess historisk användning går tillbaka till 1826 då den först beskrevs botaniskt.
Suma rot - Brasiliansk ginseng
Amazonas urbefolkning har använt Suma till i stort sätt allting och där av dess namn. Det är vanligt att man dricker några koppar rotavkok varje dag som en allmänt stärkande hälsodryck. Det är även dokumenterat att indianerna använt Suma i över 300 år för dess sårläknade egenskaper, dess föryngrande effekt samt för att öka den fysiska och psykiska prestationsförmåga (1).

Suma (Brasiliansk ginseng) som adaptogen

Suma har traditionellt används som en adaptogen vilket betyder att den har en balanserande effekt på kroppen. En adapotgen stödjer kroppens förmåga att hantera både fysisk och psykisk stress och förhindrar att kroppen hamnar i utmattningsstadiet.

Suma (Brasiliansk ginseng) reducerar mörka ringar under ögonen

I traditionell medicin är Sumas inverkan på blodcirkulationen välkänd. I medicinsk forskning har man visat att suma är effektiv mot blodstockning (stas) i små blodkärl.

En studie från 2009, där 21 personer med mörka ringar under ögonen deltog, visade att huden under ögonen bli ljusare och smidigare efter intag av Suma rot. Försöket varade i 28 dagar och deltagarnas mörka ringa blev markant mindre. Orsaken bakom mörka ringar kan vara många, men en betydande orsak är dålig blodcirkulation i de små blodkärlen i huden under ögonen, vilket leder till blodstockning och yttrar sig som mörkblå ringar. Forskarna anser att orsaken till den positiva effekten är oklar men att det kan sättas i samband med växtens inflammationsdämpande och antioxiderande egenskaper – faktorer som tillsammans stärker kärlväggarna (5).

Suma  (Brasiliansk ginseng) för att stödja hormonbalansen

Roten är också en källa till många andra aktiva ämnen, inklusive tre viktiga växtsteroler Beta-Ecdysterone, betasitosterol och stigmasterol, Som visats ha östrogenliknande egenskaper och kan vara till nytta för dem som lider av hormonell obalans (3).

Suma (Brasiliansk ginseng) vid anemi

I traditionell läkekonst används Brasiliansk ginseng mot olika former av anemi (2). Suma har även inom skolmedicin visat sig inverka på en speciell form av anemi, så kallad sicklecellsanemi då de röda blodkropparna har formen av halvmånar och cellernas syreupptagningsförmåga är nedsatt. I en amerikans in vitro-studie från 2000 undersökte man de röda blodkropparna hos sju personer med sicklecellanemi. Undersökningen visade att intag av Suma rot förändrade de röda blodkropparna personer med sicklecellanemi och de förändrade de röda blodkropparnas form och tenderade att normalisera dem. Man kom fram till att det var de röda blodkropparnas förbättrande förmåga att ta upp vätska som gjorde att formen förändrades till den mer normala, runda formen som friska blodkroppar har (4).

Denna läkeört finns att köpa som hälsokost som du hittar här: Suma rot - Brasiliansk ginseng

 

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARRaintree. Tropical plant database. From Leisle Taylor, ND. The healing power of rainforest herbs.

P.A Balch, CNC. Prescription for nutritional healing, 5. Edt. 2010. S. 126. Avery.

Rodrigues MV. Development of an analytical method for the quantification of pfaffic acid in brasilian ginseng (herbanthe eriantha). J Pharm Biomed Anal. 2013 Apr 15; 77:76-82. Doi 10.1016/j.jpba. 2013.01.010. Epub 2013 jan 11.

Samir K. Ballas. Hydration of sickle erythrocytes using a herbel extract (pfaffia paniculata) in vitro. Brittish Journal of Haematology. Volume III, Issue 1, page 359-362, october 2000. DOI: 10.1111/j.1365-2141.2000.02276.x

Samara Eberlin PhD et al. Effects of a Brazillian herb compound as a cosmetic Dermatolgy. Volume 8. Issue 2, pages 127-135, june 2009. DOI: 10.111/j.1473-2165.2009.00438.x

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: