Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Svart rispudding gjord på “förbjudet ris”

av | feb 3, 2020 | Frukost - Mellanmål, Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

I Sydostasien används det mycket näringsrika svarta riset för att göra svart rispudding. Rätten äts till såväl frukost som efterrätt och grundreceptet består av svart ris, kokosmjölk och kokossocker. Därefter toppas rispuddingen med frukter och bär. En välsmakande rätt som dessutom bjuder på generöst med värdefull näring.

Svart rispudding gjord på förbjudet ris

Kort om svart ris “det förbjudna riset”

Svart ris är ett mycket uppskattat livsmedel i det asiatiska köket. Det används även i det italienska där det går under namnet riso venere. På senare år har det även ökat i popularitet runt om i världen. Anledningen är att allt fler har börjat få upp ögonen för vad det fantastiska livsmedlet har att erbjuda såväl smakmässigt som näringsmässigt.

Det är den mycket potenta antioxidanten antocyanin som ger riset dess svart-lila färg. Faktum är att svart ris innehåller mer antocyanin än blåbär som är ett annat livsmedel rikt på ämnet. Det svarta riset är även rikt på B-vitaminer, E-vitamin, aminosyror och mineraler som järn, zink och magnesium. Det innehåller också generöst med kostfibrer som har betydelse för vår mag-tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll. På grund av det rika näringsinnehållet ses riset ofta som något av en superfood. Mer om det hälsosamma svarta riset och varför det kallas “förbjudet ris” kan du läsa i inlägget “Hälsofördelar med svart ris “det förbjudna riset“.

 

Ingredienser för svart rispudding:

Gör så här:

  1. Mät upp riset, skölj det och blötlägg det i 12-24 timmar.
  2. Ta en kastrull och lägg i det blötlagda svarta riset tillsammans med kokosmjölk, vatten och havssalt.
  3. Koka upp, sänk därefter till låg värme och låt sjuda tills riset är mjukt och det mesta av vätskan har absorberats. Du vill dock fortfarande ha den lite lös eftersom puddingen tjocknar när den svalnar. Detta kommer att ta ungefär en timme. Se till att du rör om lite då och då. Om vätskan kokar bort för snabbt så kan du tillsätta lite mer kokosmjölk.
  4. När rispuddingen har fått en bra konsistens så tar du bort kastrullen från värmen och rör ner kokossockret.
  5. Rispuddingen kan ätas så väl varm som kall. Toppa med skivad banan, mango, blåbär eller andra frukter och bär efter egen preferens.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Linn

    Älskar svart ris, det är så gott!

    Svara
  2. Marie

    Mums! Ska definitivt prova.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag att du ska! Jättegott!

Lämna ett svar till Linn Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close