Ta hänsyn till kroppens olika cyklar

by Mikaela Bjerring on 14 februari, 2011 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Kosttillskott

Genom att äta rätt typ av kost på rätt tidpunkt kan man uppfylla kroppens behov av olika näringsämnen och stödja livsviktiga kroppsfunktioner enligt en teori av Dr. Robert Erdmann.

Leverns huvudfunktion är att rensa blodet från slaggprodukter och driva kroppens anabola (uppbyggande) och katabola (nedbrytande) processer. Normalt samlar levern slaggprodukter och toxiska ämnen under 12 timmar för att sedan under nästföljande 12 timmar rensa ut dom. Den anabola perioden i kroppen inträffar tidig på morgon då man vaknar utvilad för att ta itu med dagen sysslor. Den katabola perioden i kroppen inleds på kvällen då man känner sig trött och vill sova.

När kroppen är i den anabola fasen (mellan 4.00-10.00) behöver den aminosyror, fettsyror, vitaminer och mineraler. Även om kolhydrater är en energikälla kan de inte användas för återuppbyggande eller reparation.

När kroppen är i den katabola fasen (mellan 16.00-22.00) bryter den ner gamla vävnader, slaggprodukter och toxiner. Kroppen utnyttjar dessa proteolytiska enzymer under denna fas och bekämpar bl.a. virus och bryter ned fettmolekyler för energiproduktion.

  • Morgonen: Genom att huvudsakligen välja grönsaker, protein och frukt på morgonen stödjer man kroppens naturliga anaboliska cykel.
  • Mitt på dagen: Om man huvudsakligen väljer grönsaker, inkluderar spannmål och fett, mitt på dagen stödjer man övergången från den anaboliska perioden till den kataboliska.
  • Kvällen: Om man på kvällen intar dagens största del av protein, grönsaker och bra fettsyror, så stödjer man den kataboliska cykeln. Men ät gärna inte för sent på kvällen då kroppen behöver tid för att smälta maten innan man lägger sig.

Om du har behov utav kosttillskott och intar dessa så läs noga på förpackningen när dessa bör tas då detta kan variera från näringsämne till näringsämne.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: