Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Tabbouleh, eller tabouli som den också kallas är en riktigt god persiljesallad. En smakrik, fräsch och syrlig sallad som passar som tillbehör till väldigt mycket. Med bara en handfull ingredienser är den även lätt att tillreda. Här har jag använt quinoa istället för bulgur för en glutenfri variant.

Tabbouleh (med quinoa istället för bulgur)

Vad är Tabbouleh?

Tabbouleh har sitt ursprung i Libanon, men är även mycket förekommande i andra delar av Mellanöstern, Turkiet och Frankrike. Förutom huvudingrediensen persilja tillsätter man tomat, salladslök, färsk mynta, bulgur, citronsaft och olivolja. Här har jag dock bytt ut bulgurn mot quinoa för att göra en glutenfri variant. 

Persilja – Det är som sagt persiljan som är stjärnan i den här salladen. Det finns två typer av persilja där man skiljer på gruspersilja och bladpersilja. Det är den sistnämnda man brukar använda för Tabbouleh.

Mynta – Klassisk tabbouleh innehåller mynta som ger salladen en riktigt fräsch smak. Gillar man inte mynta så kan den uteslutas.

Tomater – Välj röda och mogna tomater. Om tomaterna är riktigt saftiga kan du gröpa ur innanmätet innan du finhackar dom så att inte salladen blir för våt. Alternativt kan du sila bort tomatsaften efter att du hackat tomaterna.

Salladslök – Du vill använda hela salladslöken både den vita och gröna delen.

Quinoa – Som nämnt är bulgur den traditionella ingrediensen att använda i tabbouleh, men om man vill göra en glutenfri variant är quinoa ett bra alternativ. Eftersom quinoan kommer att suga upp vätska i salladen får den gärna ha en liten kärna, så du kan koka den någon minut mindre är rekommenderat. 

Citronsaft – Färskpressad citronsaft är självklart det du vill använda. Du kan öka eller minska mängden beroende på hur syrlig du föredrar salladen.

Olivolja – Kallpressad olivolja är det som brukar användas, men om du föredrar en annan olja kan kallpressad hampafröolja eller avokadoolja vara bra alternativ.

Recept för Tabbouleh (med quinoa istället för bulgur)

Ingredienser för tabbouleh (4-6 portioner):

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, men ta av den någon minut innan. Häll upp den i en skål så den får svalna helt.
  2. Tvätta alla grönsaker noga och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Finhacka persiljan, myntan, tomaterna och salladslökarna.
  4. Lägg grönsakerna och quinoan i en skål och tillsätt olivolja, citronsaft, havssalt efter smak och blanda om. Smaka av och justera tills du är nöjd med syrligheten och sältan.
  5. Låt den gärna stå en stund innan den serveras. Den håller bra i kylen i minst 3 dagar.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Helena

    Det är ju sååå gott. Det var länge sedan jag gjorde den så tack för påminnelsen. <3

    Svara
  2. Mia

    Det är så gott med tabbouleh! 🙂

    Svara
  3. Laila H

    Älskar den här salladen! En stor favorit här hemma.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ett gott tillbehör till så mycket. 🙂

  4. Marika

    Det är så gott och så smart med quinoa istället för bulgur för att göra den glutenfri.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Blir riktigt bra med quinoa. Tycker till och med att det blir godare. 🙂

Lämna ett svar till Mia Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close