Tanken av att äta kan göra dig mätt

by Mikaela Bjerring on 1 november, 2011 · 1 comment

in Alternativ medicin, Blogg

Jag läste en artikel i Illustrerad vetenskap om en forskningsstudie som tyder på att man kan stimulera en mättnadskänsla genom att tänka på att man äter.

Illustrerad vetenskap - Tanken av att äta kan göra dig mätt

Illustrerad vetenskap – Tanken av att äta kan göra dig mätt

Tanken på mat som vi tycker om stimulerar aptiten och gör oss hungriga. Denna forskning menar att man kan genom att föreställa sig processen att man äter; stoppar en bit god mat i munnen, tuggar, smakar och sväljer tugga efter tugga faktiskt kan göra att man tänker sig mätt. Man får helt enkelt en känsla av att vara mätt även då man inte ätit något, och i och med det minska aptiten och onödigt småätande.

Så här gick studien till:

Amerikanska forskare lät en grupp försökspersoner föreställa sig att de åt 30 små Non-Stop, medan en annan grupp skulle föreställa sig att de kastade 30 mynt i en tvättmaskin i en tvättomat. Efteråt visade det sig att den grupp som i tankarna hade ätit godis, bara tog hälften så många Non-Stop från en skål jämfört med dem som hade varit på den mentala tvättomaten.

Ett efterföljande försök visade emellertid att tanken bara stillar hungern om man verkligen föreställer sig att man stoppar godsakerna i munnen, tuggar, smakar och sväljer. Om försökspersonerna i stället föreställde sig att de lade 30 Non-Stop i en skål utan att äta dem, blev de ännu mer godissugna och åt dubbelt så många av de läckra choklad­bitarna. Det är också väldigt viktigt att tänka på rätt livsmedel. Sålunda stillar ett tankemässigt intagande av godis inte suget efter till exempel ost.

Resultaten tyder på att man kan minska sitt sug efter vissa livsmedel. Det påpekas även att detta kan vara ett effektivt sätt att bli av med dåliga matvanor och sötsug. Tankens kraft är enorm! Oavsett vad det gäller så kan du ta kontroll över ditt liv genom att tänka rätt tankar.

Du hittar fler intressanta tidskrifter på Tidningsbutiken

 KÄLLOR & REFERENSERIllustrerad vetanskap - http://illvet.se/manniskan/tanken-paa-att-ata-gor-oss-matta


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren januari 11, 2012 kl. 19:46

Hej Hej,
Tack för tipset gällande detta. Man vet och förstår att tankarnas kraft är enormt stor, och det är fantastiskt med undersökningar/studier på ämnet så att man får lite ”bevis” och bekräftelse.
Detoxen har jag nu slutat med, men ska tänka på denna studie nästa gång jag gör en detox eller fasta och känner att hungerkänslan är stor.
/Sabine

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: