Tips vid uppsvullen mage!

by Mikaela Bjerring on 7 januari, 2012 · 8 comments

in Blogg, Kost

Uppsvullen mage är ofta ett tecken på att matsmältningen inte fungerar som den ska. Hur magen och tarmen fungerar återspeglar sig i vår hälsa i och med att vi då inte kan tillgodogöra oss näringen i kosten på ett effektivt sätt. För att matsmältningen ska fungera bra är det viktigt att vi producerar tillräckligt med enzymer, saltsyra och goda tarmbakterier. Det är dock inte sällsynt att ha brist på dessa och en vanlig symtom är uppsvullen mage.

Enzymers inverkan vid uppsvullen mage
Att ha tillräckligt med enzymer är nödvändigt för att kunna smälta maten. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan dessa. Enzymer finns naturligt i maten, men vid upphettning av 47 grader förstörs majoriteten av alla viktiga enzymer som måste finnas där för optimal matsmältning.

Enzymtillgången minskar vid dåliga kostvanor, stress och med i och med att vi blir äldre. Detta kan då leda till dålig matsmältning och näringsbrister, vilket i sin tur kan leda till en rad olika följdsjukdomar. 

Symtom på enzymbrist kan vara uppsvullen mage, diarré/förstoppning, överkänslighet för mjölkprodukter, gallproblem, matallergier, sockeröverkänslig, trötthet efter maten, sömnstörningar, hudproblem, inflammationer, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt.

Tips vid svullen mage

Tips vid svullen mage

Saltsyra vid uppsvullen mage
Det är nervimpulser som reglerar matsmältningen och känslomässig stress påverkar saltsyraproduktionen. Det är därför viktigt att äta i lugn och ro, samt att tugga maten väl. Det är nämligen när vi börjar tugga som matsmältningen påbörjas och produktionen av saltsyra sätts igång.

Saltsyra aktiverar enzymet pepsin, vilket är det proteinspjälkande enzymet och saltsyra behövs även i magen för att ta död på skadliga bakterier som finns i maten. Vid för lite saltsyra minskar enzymproduktionen vilket gör att vi får svårt att smälta maten och ta upp värdefull näring som många mineraler, vitaminer och aminosyror. Vanligt tecken på saltsyrabrist är uppsvullen mage, halsbränna, förlängd mättnadskänsla efter måltid. Även rapning, illamående, dålig andedräkt, förstoppning eller diarré är symtom som kan påvisa att saltsyreproduktionen är dålig.

Testa om du har brist på saltsyra
Man kan göra ett bikarbonat test för att kolla om man har saltsyrabrist. På morgonen när man är fastande, kan man inta 1 tsk bikarbonat i ½ glas vatten. Bikarbonaten ska reagera med saltsyran i magsäcken, finns det för lite saltsyra blir det ingen reaktion, vilket tyder på brist. Vid rapande blir det en reaktion med saltsyran, vilket tyder på att man har tillräckligt med saltsyra.

Om du är i behov av att stimulera din produktion av saltsyra
Ett kosttillskott som kan rekommenderas för att stimulerar och ökar saltsyraproduktionen är Digest .

Probiotika för
frisk tarmflora
Tarmfloran kallas kroppens största ”organ”, och vår naturliga bakterieflora väger 0,5-1,5 kg. Tarmbakterierna bygger upp ett fantastiskt skydd mot bakterier och virus.

De goda tarmbakterierna bidrar till att avlägsna gifter, stärka immunsystemet, förbättrar tarmfunktionen, stärka tarmslemhinnan samt hjälper till att syntetiserar vissa B-vitaminer och K-vitamin.Dessutom påverkar bakteriefloran omsättningen av hormoner som är väldigt viktigt för oss. På grund av dåliga matvanor, stress, och överdrivet bruk av antibiotika stör vi vår normala bakterieflora. Även kortison och p-piller påverkar tarmhälsan negativt.

Immunförsvarets celler finns till 80 % i tarmområdet, en frisk tarmslemhinna skapar en skyddande barriär mellan tarmen och blodet. När tarmfunktionen och bakteriefloran rubbas under en längre tid sliter det på tarmslemhinnorna som ger ett sämre skydd mellan matsmältningskanalen och cirkulationssystemet. Tarmen blir helt enkelt mer genomsläpplig och släpper igenom allt större mikrobiella partiklar av mat och andra ämnen. Dessa stora molekyler kan sedan tränga ut i blodbanan där kroppen reagerar på dessa ämnen som inkräktare, vilket gör att immunförsvaret kan aktiveras och orsaka överkänslighet för mat allergiska symtom eller inflammatoriska sjukdomar. Det kan också ger besvär i mage och tarm i form av gaser, uppsvullen mage, smärta, diarré, förstoppning, inflammerad slemhinnor eller tarmfickor.

Att magen och tarmen fungerar optimalt är A och O för en bra hälsa. Vid behov kan man inta kosttillskott av enzymer, probiotika och saltsyra som stödjer mage, tarm och hela magsmältningssystemet.

Här hittar du: Digest kosttillskott av saltsyra

Här hittar du: AllZym kosttillskott av enzymer.

Här hittar du: Probiotika för en hälsosam tarmflora.

 

 

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 527-535 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Rathgeber, W.F. ”The Use of proteolytie Enzymes (Chymoral) , S.A. Medical Journal. 13 februari, 1971.

Ransberger, K: ”Enzyme treatment of immune complex diseases”. Arth. Rheuma. (:16-9.1986

Fuller, DicQie. The Healing Power of enzymes. Forbes Pub., N.Y., USA. 1999

Bildkälla: Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray1223.png

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Mimmi januari 7, 2012 kl. 19:41

Jag fick tipset för ett par år sedan att ta tillskott av probiotika eftersom jag tar p-piller! Jag märkte faktiskt skillnad! Min mage fungerade bättre!

Svara

2 Eva Porter januari 7, 2012 kl. 19:45

Jag har också hört att man bör ta probiotika i samband med antibiotika och p-piller eftersom det stör tarmfloran. Jag har tagit antibiotika ett par omgångar denna höst och vinter och känt att magen inte varit bra. Jag ska prova!

Svara

3 Håkan januari 7, 2012 kl. 20:02

Jag ska prova 🙂 Tack för tipset!

Svara

4 Amanda januari 8, 2012 kl. 13:44

Jag följde ditt tips om saltsyratestet. Jag fick ingen reaktion, så då betyder det att jag har dålig saltsyraproduktion. Men jag känner att när jag äter rött kött och fet mat att min mage har svårt att smälta det. Jag ska prova kosttillskotten du rekommendera 🙂 Tack för tipset!

Svara

5 Pelle januari 8, 2012 kl. 13:47

Jag började ta enzymtillskott för jag kände att när jag drack min proteindrink efter träning så var det jobbigt för magen. När jag börja med enzymerna började det bli bättre 🙂 Det där med kosttillskott av enzymer gör stor skillnad!

Svara

6 Alexandra oktober 18, 2012 kl. 21:39

Hej!

Jag använde mig utav p-pillerna Yaz under 4 månader och under den sista månaden började min mage krångla. Har aldrig haft problem förr med varken svullnad eller matsmältning då jag hade en ganska snabb ämnesomsätttning. Men sen jag började med dem så förstördes allt… Har börjat med ProbiMage och märker ingen skillnad än 🙁 Skulle vilja veta vad jag kan ta för att slippa svullen mage innan/efter måltid, få tillbaka min fungerande matsmältning igen? Har inga problem med gaser då dom flyger ut haha…

Svara

7 Mikaela Bjerring oktober 19, 2012 kl. 09:32

Hej Alexandra!

Det kan ta några veckor innan du märker skillnad vid intag av ProbiMage! Hur länge har du tagit dessa? Om dina magbesvär fortsätter så bör du nog kontakta din gynekolog och prova ett annat p-piller som passar dig bättre.

Svara

8 Alexandra oktober 26, 2012 kl. 23:22

Hej igen!

Jag har tagit ProbiMage i ca 1 vecka, vet att det fortfarande är för tidigt så jag tänker avvakta och se med dem. Har också börjat med Inolaxol eftersom min avföring var varierande mellan hård och lös 🙁 tror Ni att det kommer bidra till att minska mina problem?

Tacksam för svar!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: