Träna dina smaklökar och salta mindre

by Mikaela Bjerring on 18 februari, 2011 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Kost, Livsmedel

Vi är nog alla medvetna om att för mycket salt inte är bra för oss. Vitt bordssalt är en natriumkloridförening som är svårare för kroppen att bryta ned än det organiska salt som finns i t.ex. grönsaker och alger.

Kroppen behöver natrium, men vi i västvärlden överkonsumerar ofta salt. Vi får i oss i genomsnitt 12-15 gram dagligen istället för de 2-3 gram som vi endast behöver. För att få i oss tillräckligt med natrium så behöver vi egentligen inte salta alls, utan det naturliga saltet eller natrium som finns i många födoämnen är tillräckligt.

Natriumklorid förekommer ofta i stor mängd i färdiglagad mat och halvfabrikat som en dold saltkälla. Salta inte maten innan du smakat den, så undviker du risken för en avsevärd ökning av saltintag.

Hälsosammare alternativ till vittbordssalt

Bättre alternativ till vitt bordssalt

Om man vill salta så finns det bättre alternativ till vitt bordssalt så som havssalt, himalayasalt, herbamare och kaliumsalt. Det bästa är att använd mer kryddor för att förhöja matens smak som tex: kummin, salvia, rosmarin, gurkmeja, cayenne, ingefära och vitlök. Libbsticka är en ört som ofta används i örtsalt då den förhöjer matens smak utan salt.

Överkonsumtion av salt ökar risken för många sjukdomstillstånd så som högt blodtryck, njursvikt, åderförkalkning, stroke, premenstruella spänningar m.m.

Det handlar om att bryta den dåliga vanan att salta för mycket och i stället bli mer kreativ med kryddor för att förhöja smaken i maten.

Här hittar du mer hälsosammare val av salt

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Karl februari 19, 2011 kl. 18:07

Jag har dragit ner på saltet rejält den sista tiden och det känns som jag gått ner i vikt! kroppen håller nog inte på lika mycket vätska längre:)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: