Tugga bort dina spänningar och värk

by Mikaela Bjerring on 3 april, 2012 · 16 comments

in Anti-aging, Blogg, Hälsa, Munhälsa, Stress

Känner du ofta av spänningar och värk i rygg och nacke? Går du ofta runt med huvudvärk eller migrän? Har du problem med att du spänner käkarna, tycker det är jobbigt att bita i något hårt eller kanske även vet med dig att du gnisslar tänder? Då bör du fortsätta läsa…

Jag blev för några veckor sedan uppmärksammad på en ny produkt som heter Dentokraft. Det är ett slags motionsredskap för käkmuskulaturen, tänderna och själva tandupphängningsapparaten.

Så varför använda ett motionsredskap för käkarna?

Spända käkar kan leda till spända muskler och låsta eller stela leder i rygg, nacke, axlar och käkar. Detta i sin tur kan skapa fler problem som huvudvärk, migrän, sömnproblem m.m. När vi till exempel känner spänningar och smärta i rygg är det oftast så att vi angiper just det området eller punkten där vi känner smärta. Men det är inte alltid där vi känner smärta som är ursprunget av problemet. Det hela resulterar lätt till en ond cirkel. Vi känner stress, spänner käkarna och får sedan problem med värk i rygg, nacke och huvudet vilket gör att vi biter ihop och spänner käkarna ännu mer.

Är du en av de 80 % av alla svenskar som gnisslar tänder?

De flesta som får frågan om de gnisslar tänder kommer sannolikt säga nej. Men det är inte alltid så att vi är medvetna om att vi gnisslar tänder när vi sover! Undersökningar visar att 80% av alla Svenskar gnisslar periodvis tänder, och enligt Folktandvården så förstör närmare var tredje person sina tänder på detta sätt. Man anser nu att tandgnissling är en ny dold folksjukdom. Problemet anses vara en konsekvens av att vi idag lever i ett betydligt stressigare samhälle där vi alltid är tillgängliga och har prestationskrav.

Det finns en hel del metoder som används där ute för att lindra smärta som kommer från tandgnissel och spända käkar. Allt från att spruta in botox till värktabletter till olika tandskenor som man sover med för att minska slitaget på tänderna. För mig låter dessa metoder som att sätta ett plåster på ett brutet ben och tro att det ska läka bra. Dessa åtgärder löser ju knappast problemet utan tar enbart tillfället bort symtom istället för att lösa roten av problemet.

Ignorera inte dina svagheter, träna upp dom!

Om man har en svaghet i kroppen är det mest logiska att träna upp och stärka denna svaghet. När du tränar dina käkar stimuleras även tänder, tandkött, gom och ansiktsmuskulaturen vilket i sin tur ökar blodcirkulationen, syreupptaget som i sin tur löser spänningar. Du kan på så sätt på en naturlig väg bli fri från spända käkar, smärta, värk, tandgnissel och sömnproblem m.m. Du bryter den dåliga cirkeln och går till botten av problemet.

Hur använder man Dentokraft?

Dentokraft består av ett hårt skaft och en tuggdel i ett mjukare medicinskt gummimaterial. Tuggdelen är utformad efter tandbågarna och känns riktigt bekväm att tugga på. Det räcker att tugga på dentokraft någon minut ett par gånger om dagen. Jag har redan börjat få in en rutin i samband med att jag borstar tänderna morgon och kväll.

Det ger en riktigt skön och avslappnande effekt efter att ha tuggat ett par minuter. Musklerna i ansiktet känns avslappnade, blodcirkulationen kommer igång och man känner hur spänningar försvinner. Regelbunden användning av dentokraft ska även stärka ansiktsmuskulaturen vilket leder till ansiktsdragen blir mer tydliga, så kanske en skönhets och anti-aging effekt som en bonus 🙂

Dentokraft - tugga bort dina spänningar och värk

Dentokraft – tugga bort dina spänningar och värk

Fördelarna med att använda Dentokraft anses vara:

 • Hjälper vid smärta, värk och spänningar i huvudet och kropp
 • Minskad risk för paradontit
 • Minskad risk för karies och plackbildning
 • Motverkar tandgnissling
 • Tänderna sitter bättre och håller sig friskare
 • Tuggförmågan stärks
 • Lindrar tinnitus
 • Avstressande
 • Förbättrar sömnen
 • Både behandlande och profylaktisk
 • Lätt och bekvämat att använda
 • Motverkar muntorrhet
 • Ökar blodcirkulationen
 • Ökar saliv- avsöndringen

Här hittar du: Dentokraft

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARForskning och referencer för Dentokraft: http://www.dentokraft.se/forskning-och-referenser/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 16 comments… read them below or add one }

1 Jacob Segren april 3, 2012 kl. 18:36

Intressant. Låter som en rätt soft grej 🙂

Ett tips att använda dig av när du vill få mer läsare till din blogg är att använda http://www.Qlose.se såg att du hade lagt ut en länk på Pusha. Jag använder båda till min blogg för att få lite läsare.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 3, 2012 kl. 18:41

Tack för tipset Jacob! Jag ska kolla upp det 🙂

Svara

3 Mia Lund april 4, 2012 kl. 11:47

Låter som en riktigt bra produkt! Jag får ofta svår huvudvärk och även migrän attacker så något som jag borde prova! Tack för tipset 🙂

Svara

4 Kalle B april 4, 2012 kl. 11:51

Jag gnisslar själv tänder, vilket har blivit ett rätt stort problem för mig! Jag ska ta ditt råd och prova! Tack för en bra sajt. Jag har hittat mycket värdefull information här!

Ha det bäst!

Svara

5 Gina Berglund april 4, 2012 kl. 11:55

Väldigt intressant produkt och bra artikel! Är Dentokraft även rekommenderat för barn att använda om de gnisslar tänder?

Svara

6 Mikaela Bjerring april 5, 2012 kl. 11:32

Dentokraft kan användas av barn, det enda är att den är lite stor för att passa i munnen. Barn kan istället tugga på en sida åt gången, det fungerar lika bra.
Dom gångerna man inte ska använda Dentokraft utan att rådfråga sin tandläkare är om man har stifttänder (lös tänder).

Svara

7 Sabine-Välbefinnaren april 4, 2012 kl. 11:59

Tack för tipset. Jag är en av dom 80% som gnisslar tänderna…på nätterna. Funderade på en gnisselskena från tandläkaren, men det kostar ju som se smakar…eller vad är det man säger. =) Nu masserar min pojkvän mina käkar istället då och då för avslappning…. och de fungerar bra. Men tyvärr är det inget han kan göra varje dag. =)

Svara

8 Eva L april 18, 2012 kl. 18:42

Oh, åter precis som något jag behöver! Riktigt bra tips, tack!

Kram på dig!

Svara

9 Berit april 18, 2012 kl. 18:44

Min man använder Dentokraft mot hans tandgnissel och det gör en stor skillnad. jag var först lite skeptisk, men det fungerar, maken sover gott nu! 🙂 och jag med!

Svara

10 Carro april 25, 2012 kl. 15:03

Låter intressant! jag får ofta svår huvudvärk och migrän. Tack för tipset!

Svara

11 Birgit april 25, 2012 kl. 15:05

Jag gnisslar tänder och haft mycket problem på grund av det. Jag använder bettskena men det är så obekvämt! Jag ska prova dentokraft, hoppas det hjälper 🙂

Svara

12 Torhild april 25, 2012 kl. 15:08

När jag befinner mig under mycket stress så får jag ofta spänningar i käkarna vilket sedan gör att hela kroppen blir spänd. Dentokraft verkar bra!

Svara

13 Kristine april 25, 2012 kl. 15:10

Bra artikel, spänningar i kroppen är nog ett problem som majoriteten av oss lider av i mellan åt.

Önskar dig en underbar dag!

Svara

14 Axel juli 25, 2012 kl. 21:16

TACK!

Svara

15 Stella april 8, 2014 kl. 11:04

Åh tack för att du delade med dig av detta!!!
Jag gnisslar mina tänder, speciellt på nätterna.
Här står det att botox kan hjälpa mot tandgnissling http://www.botoxguiden.se/behandlingar-tandgnissling-tandpressning/

Någon som testat den behandlingen? 🙂

Svara

16 Mikaela Bjerring april 8, 2014 kl. 20:05

Själv skulle jag inte tänka på botox som första alternativ att bli av med att gnissla tänker! Om man nu är så spänd så man gnisslar tänder bör man gå till botten med orsaken och lära sig att slappna av. Att träna ansiktsmusklerna har visats mycket effektivt, så jag skulle själv inte rekommendera botox!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: