Två enkla recept på proteingröt

by Mikaela Bjerring on 14 juli, 2016 · 1 comment

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Livsmedel, Recept, Sockerfritt, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Proteingröt är både gott och mättande och något som du dessutom lätt och snabbt slänger ihop till frukost, mellanmål eller som återhämtning efter träning. Här följer två enkla och näringsrika recept på proteingröt med vegetabiliska proteinkällor – veganskt, glutenfritt och mjölkfritt.

Recept proteingröt med havreprotein och hampaprotein

Recept – Proteingröt med havreprotein

Detta behöver du:

  • 2 skopor havreprotein
  • 1/2 dl glutenfria havregryn
  • 2 dl vatten
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm oraffinerat havssalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills gröten fått en lagom tjock konsistens.

Recept – Proteingröt med hampaprotein

Detta behöver du:

  • 2 skopor hampaprotein
  • 1/2 boveteflingor
  • 2 dl vatten
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm oraffinerat havssalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills gröten fått en lagom tjock konsistens.

Servera gröten med t.e.x mandelmjölk och skivad banan. Ett tips är att strö över smoothie-pulver som en god smaksättning och för att höja näringsvärdet. Prova t.e.x mango-, papaya-, havtorn-, nypon- eller annanspulver. Smakrika ekologiska bär- och fruktpulver utan tillsatser. Mums! Havreproteinet och hampaproteinet som jag använder är från WellAware – Ekologiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser.

Hampaprotein

Hampaprotein är ett fullvärdigt protein som innehåller tillräckligt av essentiella aminosyror både i mängd och kvalité för att möta kroppens behov. Det är dessutom lättsmält för magen. Förutom att hampaproteinet är en bra proteinkälla så innehåller det en lång rad viktiga vitaminer och mineraler samt en optimal balans mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3. Detta gör det till ett utmärkt livsmedel för att få i sig både fullvärdigt protein, essentiella fettsyror och andra näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer.

Havreprotein

Havreprotein är liksom hampaprotein ett fullvärdigt protein. Havre är dessutom ett fantastiskt spannmål som är väldigt underskattat. Havre innehåller förutom en rad viktiga mineraler och vitaminer en löslig och gelébildande fiber som heter betaglukan. Betaglukan har många fina egenskaper för hälsan. Del så bidrar Betaglukan till att sänka kolesterolvärdet och dels så bidrar Betaglukaner till att stabilisera blodsockernivån.

De blodsockerstabiliserande egenskaperna beror på att betaglukaner bildar en geléliknande konstisens i tarmen, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen blir långsammare och då förhindrar en snabb stegring av blodsockret. De kolesterolsänkande egenskaper beror på att betaglukan bidrar till att föra ut gallsyror och kolesterol ur tarmen. För att levern sedan ska kunna bilda nya gallsyror använder den kolesterol som finns i blodet. Betaglukan kan på så sätt bidra till att ett sunt och normalt kolesterolvärde, vilket i sin tur skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom. Betaglukaner tillsammans med probiotika bakterier har även förmågan att skydda mot inflammatoriska tillstånd i tarmen.

Återförsäljare av hampaprotein, havreprotein och smoothie-pulver hittar du här

Relaterade inlägg:

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Kristian juli 16, 2016 kl. 12:14

Det får man prova. Havreprotein är riktigt gott så det är säkert en hit att blanda i gröten.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: