Underaktiv sköldkörtel

by Mikaela Bjerring on 12 augusti, 2011 · 0 comments

in Blogg, Sjukdomar - Symtom

Thyroid, sköldkörteln- Underaktiv sköldkörtel

De som lider av en underaktiv sköldkörtel klagar huvudsakligen över trötthet.
Eftersom sköldkörteln styr energiproduktion, omsättning av socker och fett, tillväxthastighet, omvandling av betakaroten till A-vitamin, puls, blodtryck, andningshastighet, mental vakenhet och sexuell lust är det inte undra på att bristfällig sköldkörtelfunktion får dem som drabbas att känna sig helt förstörda.

Detta kan dra ner livskvaliten oerhört.
Även om svårt drabbade  av underaktiv sköldkörtel många gånger väljer operation, finns det många förändringar i levnadsättet och kosten som bidrar till normal sköldkörtelfunktion. Så innan att göra något så drastiskt som operation bör man först ändra sina kost- livsstilsvanor. Till dem hör att minska stressen, avstå från stimulantia som kaffe och sötsaker, äta små täta måltider och ta tillskott av B-vitaminer i form av B-komplex, extra B12 kan ibland även vara nödvändigt.

För att stödja en underaktiv sköldkörtel behöver man öka intaget av jod. Ät alger, särskilt kelp och dulse. För att vara effektiv i kroppen behöver jod tillgång till aminosyran tyrosin, som i sin tur behöver tillräckligt med E-, A-, B2-, B3-, B6- och C-vitamin samt koppar, zink och selen.
Kosttillskott som rekommenderas vid underaktiv sköldkörtel:

  • Multivitamin/ mineral-komplex
  • B-komplex
  • Tyrosin tillskott
  • Tillskott av alger – Alg-tabletter

Kosttillskotten hittar du här: Hälsokost- kosttillskott

Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thyroid_system.png
Källa: Vägar till naturlig hälsa, av Susan Clark ( scandbook- ISBN 91 7709 309 7)


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: