LCHF kost

by Mikaela Bjerring on 1 februari, 2012 · 10 comments

in Blogg, Kost, LCHF, Livsmedel, Viktkontroll

Många människor kämpar med överflödiga kilon och det skrivs flitigt om olika viktminskningsprogram i media. En diet som varit mycket omtalad på senare tid är LCHF. Denna kontroversiella kost har de senaste åren fått många nya anhängare.

Varför LCHF?

LCHF går kort ut på att minska de kolhydrater du får i dig. På så sätt sänker du blodsockret och andelen fettbildande insulin minskas. Fett är inte farligt och enligt enligt LCHF kan du om du gör rätt äta dig mätt varje måltid och ändå gå ner i vikt vecka efter vecka.

Vad är LCHF?

Förkortningen LCHF står för Low Carbohydrate High Fat (lite kolhydrater, mycket fett). Detta innebär att alla kolhydratrika livsmedel utesluts, oavsett om det är ett näringsrikt fullkornsbröd eller en läsk. Grönsaker ovan jord som exempelvis kålväxter och salladsgrönsaker innehåller generellt sett lite kolhydrater, så de anses vara okej. Kött, fisk och ägg som innehåller fett och protein men inga kolhydrater ska man gärna äta mycket av, likaså feta mjölkprodukter som smör, grädde, crème fraiche och ost. Ju fetare desto bättre.

Grundtanken med LCHF är att alla typer av kolhydrater höjer blodsockret i kroppen, vilket stimulerar utsöndring av insulin. Insulinet hjälper sedan kroppens celler att ta upp socker, aminosyror och fettsyror och stimulerar både muskeltillväxt och fettinlagring. Om kolhydratintaget minimeras, blir även blodsockret och därmed insulinutsöndringen och fettinlagringen minimerad.

Ett högt fettintag anses även ge en långsammare magsäckstömning och då minska behovet av insulin ytterligare. När tillgången på kolhydrater i kroppen är låg kan protein och fett omvandlas till så kallade ketoner för att tillgodose hjärnans energibehov, vilket kräver extra energi.

Personligen tycker jag ändå att man ska tänka på att fettet man äter är av bra fettkällor. Det ska även inte glömmas bort att man bör äta mycket grönsaker av ”LCHF tillåtna” källor. Det sistnämnda känns ibland lite ignorerat när man läser vad olika specialister skriver om ämnet. Även om viktminskning oftast är huvudorsaken varför många börjar med LCHF, så bör fokusen först och främst ligga på helhetshälsan.

Shirataki Nudlar - LCHF vänligt  alternativ till vanlig pasta

Shirataki Nudlar – LCHF vänligt alternativ till vanlig pasta

Tips av LCHF livsmedel

Några tips av LCHF vänliga alternativ till vanliga kolhydrater är tex:

Shirataki Nudlar – Nästan helt fria från kolhydrater! 5kcal/100g. Gluten- och laktosfria. Tunna genomskinliga nudlar tillverkade av konjacroten (Jamsrot) och vatten som ger en i princip kolhydratfri pasta. Neutrala i smaken och perfekta att krydda med dina egna favoriter!

Low Carb Pasta – Detta är en sockerfri, fiberrik och proteinrik pasta som innehåller endast 6,3 gram kolhydrater per portion, med ett lågt Glykemiskt Index (GI). Vanlig pasta innehåller, per portion, runt 6 gram protein och fullkornspasta runt 7 gram. Low Carb Pasta innehåller hela 28 gram protein per portion.

Low Carb ris
 – Motsvarighet till ris – Shirataki Mini Pearls. Gluten- och laktosfria. Innehåller nästan inga kolhydrater alls.

FiberHusk – Rikt fiberinnehåll, även ett mycket bra fibertillskott. Det kan med fördel även användas som fibertillskott vid bakning av vanligt, ej glutenfritt, bröd. Ger ett saftigare och mindre smuligt bröd. Detta tack vare sin förmåga att suga upp vätska och binda samman brödet. Används flitigt av trogna LCHF: are.

Lavkarbobröd – Med denna brödmixen kan du baka ditt eget lågkolhydratbröd helt utan vete, jäst, socker, gluten eller mjölk. En skiva utav brödet har enbart 1 gram kolhydrater och 58 kalorier, men hela 8,5 gram kostfiber. Detta är 36% mindre kalorier, 94% mindre kolhydrater och över 4 gånger så mycket fibrer som vanligt grovt bröd.

Här hittar du alla LCHF Livsmedel - Hälskost

Klicka här om du vill ha tips, recept eller hjälp med LCHF.

 
 

 KÄLLOR & REFERENSERGå ner i vikt med LCHF, Ulrkia Davidsson, ICA Bokförlag, ISBN: 9153437829

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 10 comments… read them below or add one }

1 Miriam februari 2, 2012 kl. 10:06

Shiritaki nudlarna är riktigt goda. Brukar äta dom istället för pasta med olika såser. jag föjer inte LCHF strikt men har dragit ner på mina kolhydrater rejält! Jag har både gått ner i vikt och fått mer energi!

Svara

2 Anna K februari 2, 2012 kl. 10:08

Jag har aldrig hört om Shiritaki nudlar, men det ska provas! Kan man köpa dessa i vanliga matbutiker?

Svara

3 Mikaela Bjerring februari 2, 2012 kl. 10:50

Jag har inte sett Shiritaki nudlar i vanliga matbutiker. Jag har själv bara hittat dom på hälsokost återförsäljare på nätet.

Svara

4 Per Sundström februari 2, 2012 kl. 10:10

Jag har följt LCHF under ca 6 månader nu. Jag har aldrig varit i bättre form 🙂 Jag blev även av med min Diabetes typ 2!

Svara

5 Eva februari 2, 2012 kl. 10:12

Tack för en bra förklaring kring hur LCHF fungerar. Har läst en del om den, men inte riktigt förstått hur man kan gå ner i vikt av att äta mycket fett och protein utan att tänka på kalorierna.

Kram

Svara

6 Hanan februari 2, 2012 kl. 15:57

Min Man har bestämt sig för att gå ner i vikt. Han tänker köra GI metoden. Är den här metoden bättre?

Svara

7 Mikaela Bjerring februari 4, 2012 kl. 12:55

Både GI-metoden och LCHF har grundtanken att man minskar insulinutsöndringen i kroppen och där med ökar fettförbränningen.

GI-metoden går ut på att äta en mer balanserad kost. Balans mellan protein, fett och långsamma kolhydrater.

LCHF bygger på att alla kolhydratrika livsmedel utesluts. Man äter mycket fett och protein och väldigt lite kolhydrater.

Vilken av dessa kosthållningar som fungerar bäst är så individuellt. Din man bör kanske prova sig fram. Se vad han mår bra av och som samtidigt ger den viktminskning han eftersträvar.

Svara

8 Sabine-Välbefinnaren februari 3, 2012 kl. 19:41

Följer också denna diet. Trevlig helg.

Svara

9 Maria mars 20, 2012 kl. 11:24

Jag åt enligt LCHF under ett år och har aldrig mått så dåligt. Jag kunde inte tänka, min hjärna fungerade inte. Jag var seg, konstant illamående, småhungrig, uppblåst mage, gaser, dålig andedräkt och gick så extrema gallstensbesvär att jag fick opereras. Jag gick dessutom upp 5 kg i vikt.

När jag slutade med LCHF mådde jag suveränt. Idag äter jag enligt GI med mycket fibrer: fiberpasta, fiberbröd, grovt ris. Och jag mår perfekt och går ner i vikt samtidigt som alla problem med gaser försvann.

Man ska vara försiktig med LCHF och se om dieten passar en, för uppenbarligen passar den inte alla.

Svara

10 Mikaela Bjerring mars 24, 2012 kl. 20:29

Ja, vi alla är olika och mår bra av olika saker. Oavsett vilken kost man följer så är det viktigt att äta varierande. Tänka näringsmässigt i kombination med vad som ökar ämnesomsättningen. När det kommer till exempelvis LCHF är det många som äter en väldigt ensidig kost och inte tänker på näringsinnehållet mer än att det är fett och protein. På Matdagboken.se kan man hitta otroligt många bra tips för olika kosthållningar. LCHF, GI, Isodieten eller om man enbart följer att hålla nere med kalorierna. Man ska alltid lyssna på sin kropp.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: