Vad Maca kan göra för hälsan

by Mikaela Bjerring on 17 september, 2011 · 2 comments

in Blogg, Forskning, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods, Träningstillskott

Maca är en rotfrukt som härstammar från de höga bergen i Peru där den används i 1000-tals år i matlagning och som naturmedicin. Maca räknas som en superfood då den är mycket näringsrik och har många positiva egenskaper för hälsan. Intag av denna superfood kan bidra till att motverka trötthet, ge ökad prestation samt stödja immunsystemet m.m.

Maca finns att köpa färsk, som pulver eller som flytande extrakt. Alla dessa former är lika bra och ger samma fördelar för hälsan. I Sverige hittar man vanligtvis maca i pulverform. Den maca som används som hälsokost väljs noggrant ut, rengörs, tvättas, desinficeras och torkas innan den mals till ett pulver. Pulvret är RAW vilket innebär att produkten aldrig upphettats över 42°C.

Maca

Maca

Maca stödjer hormonbalansen
Macas egenskaper är många, den anses t.ex. öka manlig och kvinnlig sexualitet, och förbättra kvalitén på samlivet. Maca främjar även hälsosamma östrogen- och progesteronnivåer hos kvinnor som stödjer hälsan under klimakteriet, och kan bidra till att minska PMS-besvär (2).

Maca och hjärt-kärlsjukdom
Maca har visat sig stödja hjärt- och kärlhärlhälsan. Steroler och omättade fettsyror i maca kan hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar genom att kontrollera LDL-nivån, så risken att utveckla åderförkalkning minskar. Denna superfood hjälper även till att sänka blodtrycket och andra negativa stressuttryck, som är direkt kopplade till hjärtåkommor. Det finns även rapporter som visar att maca skulle vara minnesförbättrande och ge ökad koncentration. (3)

Maca stärker den mentala och fysiska hälsan
Maca kan bidra med att öka energinivån i kroppen, stödja hormonbalansen och bidrar till att stärka den psykiska- och fysiska hälsan. Denna rot sägs därför vara stärkande för hela kroppens inre balans (4).

Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används därför ofta i samband med träning. Det är även känt att maca är en stor favorit hos elitidrottare. Dess effekt vid träning har bland annat bekräftas av en studie från 2009 som visade att en testgrupp som bestod av vältränade cyklister som förbättrade sin uthållighet och styrka efter att ha intagit maca under 14 dagar (4).

Här kan du köpa: Maca

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Balick MJ, Lee R. "Maca: från traditionell mat grödor till energi och libido stimulerande." Altern Det Hälsa Med. 2002 Mar-april, 8:96-8.

(2) Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L. "Fördelaktiga effekter av Lepidium meyenii (maca) på psykiska symptom och åtgärder för sexuell dysfunktion hos postmenopausala kvinnor är inte relaterade till östrogen eller androgen innehåll." Klimakteriet. 2008 nov-dec, 15:1157-62.

(3) Gonzales GF, Gonzales C Gonzales-Castañeda C. "Lepidium meyenii (maca): en anläggning från höglandet i Peru - från tradition till vetenskapen." Forsch Komplementmed. 2009 december, 16

(4) Stone, M., Ibarra, A., Roller, M., Zangara, A., & Stevenson, E. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology 126 (3): 574-576.

Bildkälla: wikimedia-commns/maca

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Tina Andersson september 18, 2011 kl. 15:39

Maca är riktigt gott, brukar blanda i det i mycket när jag lagar mat 🙂

Svara

2 Frank september 25, 2011 kl. 21:24

Recept: Veckans sunda frukost tips full av näring!
Hej!
Tänkte ge lite tips till en sund och näringsrik frukost.
Börja dagen med: Chlorella i ett glas vatten. (detox, renar)

Sen en Smoothie: Blåbärjuice, lite vatten, kaldpressad kokosolja virgin, maca, acai, lucuma, hampaprotein och vetegräs.
Kör 30 sec. i mixer. (ger energi hela dagen)
Till detta äter du mussli med naturell youghurt, hampafrön, gojibär, mesquite, bi polen och sojamjölk.

Multivitamin, Extra vitamin D. 2stk omega3,
En proteinrik och vitaminrik frukost så du kan må bra hela dagen, och ditt blodsocker verde blir bättre.

En bra start på dagen till en bra hälsa.
Detta är min frukost,och den jag ger till mina vänner som vill må bra.
Ha en super dag!!

Frank

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: