Vad varje kvinna bör veta om menskoppen!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 16 augusti, 2015 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Intimvård, Kroppsvård, Kvinnlig hälsa

Mens är en naturlig del av varje kvinnas liv under i genomsnitt 38 år. På den tiden går det åt antingen ca 10 000 tamponger/bindor eller ca 4 menskoppar. En menskopp har mycket som talar för sig när det kommer till hygien, enkelhet, ekonomisk, miljövänlig, hälsosammare för kroppen och inte minst ett mindre omständligt alternativ till engångsprodukter.

Vad varje kvinna bör veta om menskoppen

Vad varje kvinna bör veta om menskoppen

Innan du rynkar på näsan och tänker obekvämt, ohygieniskt, klumpigt, konstigt eller till och med äckligt, så tycker jag att du ska läsa vidare. För sanningen är den totala motsatsen. Kanske kan man inte riktigt förstå bekvämligheten och fördelarna förrän man faktiskt provat. Här följer ett flertal fördelar med att använda en menskopp jämfört med alternativa engångsprodukter.

Bra och hälsosamt för kroppen
Menskoppen irriterar inte slemhinnorna i underlivet så som bindor och tamponger kan göra. När slemhinnorna blir irriterade och torra så kan problem uppstå som t.ex återkommande svampinfektioner. Menskoppen sitter på plats med hjälp muskulaturen i underlivet, vilket skiljer sig från andra mensskydd. Genom att man kan påverka menskoppens placering när man spänner och slappnar av musklerna i underlivet så kan det bidra till knipträning och ökad muskelkontroll.

Enklare
Du slipper att ha lager av trosskydd, bindor och tamponger hemma. Du slipper även packa handväskan full med engångsskydd under din mensperiod. Menskoppen gör helt enkelt livet lite lättare.

Hygieniskt
En menskopp är ett mycket mer hygieniskt alternativ än engångsskydd. Ingen lukt, lätt att tömma och rengöra.

Bekvämare
En menskopp som sitter korrekt varken syns eller känns. Den är mjukare än en tampong och formar sig efter kroppens rörelser. Dessutom slipper du snöret.

Mindre spring för att byta
En större mängd blod ryms i en menskopp jämfört med tampong eller binda (upp till tre gånger mer), vilket betyder mindre stress att tömma och mindre risk för läckage.

Ekonomiskt fördelaktigt
Som nämnt ovan så menstruerar en kvinna varje månad i genomsnitt 38 år. En menskopp har en livslängd på 5-10 år och kostar max ett par hundralappar. Om du istället skulle använda tamponger eller bindor så skulle det innebära en förbrukning av ca 10.000 st. Ja, du kan själv räkna ut prisskillnaden.

Miljövänligt – Klimatsmart
Som sagt 10.000 bindor eller tamponger är en genomsnittlig förbrukning för en kvinna under en livstid. Det är en himla massa engångsskydd som belastar miljön. Materialet, tillverkningen, transporten, sopphanteringen och förbränningen – där varje steg har en stor klimatpåverkan. En och samma menskopp håller upp till 10 år. Det kallar jag klimatsmart.

Perfekt när du lever ett aktivt liv
Är du en aktiv person och ofta ”on the go”, så är en menskopp helt klart det bästa alternativet för dig. Fungerar utmärkt vid alla typer av sporter och du behöver inte oroa dig för att den ska läcka eller synas. Med en menskopp så finns det heller ingen risk att badvattnet sugs upp som kan vara ett problem om man använder tampong.

Underlättar när du reser
Lätt att packa med endast en menskopp i bagaget istället för ett flertal paket med engångsskydd. Menskoppen innebär att det inte heller blir något avfall som måste tas hand om.

Återförsäljare av menskoppar hittar du här

 Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Åsa augusti 16, 2015 kl. 22:44

Hej. Jag blir lite nyfiken på menskoppen och tänker på att prova en. Men…hur är den att använda på natten? Klara den en hel natt eller måste jag upp och tömma den?
Mvh Åsa

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 16, 2015 kl. 23:08

Med en menskopp så kan du gå mycket längre än med tampong eller binda. Den klarar minst 10 timmar galant utan att tömmas, så du kan sova lugnt 🙂

Svara

3 Anna augusti 17, 2015 kl. 09:35

Menskoppen är helt fantastisk! Jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka till engångsprodukter.

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 17, 2015 kl. 09:39

Visst är menskoppen så mycket bättre på alla sätt 🙂

Svara

5 Ranja augusti 20, 2015 kl. 10:38

Så intressant! Detta har jag inte hört om innan. Det kanske man borde prova.

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 20, 2015 kl. 11:13

Dom är verkligen superbra Ranja 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: