Våra kroppar är byggda för detta!

by Mikaela Bjerring on 1 juni, 2012 · 2 comments

in Blogg, Kost, Träning

Människan är byggd för rörelse och kroppen fungerar som bäst när den blir stimulerad av fysisk aktivitet. Man har beräknat att stenåldersmänniskan vandrade omkring 3 mil om dagen. Det är skillnad mot det stilla sittande liv som de flesta av oss lever idag.

Våra kroppar är byggda för att vara fysiskt aktiva.

Våra kroppar är byggda för att vara fysiskt aktiva.

Att vara fysiskt aktiv ökar ämnesomsättningen
Motion ökar ämnesomsättningen och det gäller även under vila. Det gör att det förbränns mer energi dygnet runt. Ju starkare muskler desto mer energi förbränns. Det går åt nästa 3 gånger så mycket kalorier för att bibehålla muskler jämfört med fettvävnad. Se bara till att kroppen får en chans att återhämta sig efter ett träningspass.

”De som anser att de inte har någon tid att motionera måste senare i livet avsätta tid för att vara sjuka.” (Edward Stanley 1873)

Varför ska jag motionera?
All motion även motion på en lägre nivå har en förebyggande effekt mot hjärtsjukdomar, blodproppar, högt blodtryck och stelhet i muskler och leder m.m. Motion som inte går till överdrift stärker även immunsystemet. Alltför kraftig motion (t.ex: Maratonlopp) kan däremot försvaga immunsystemet om man inte får i sig tillräckligt med antioxidanter. Så en varierad och välbalanserad kost är även av stor betydelse.

Tycker du det är tråkigt att motionera?
Visst kan man ibland vara trött eller inte på humör för att motionera, men försök att aktivera dig ändå. Hitta en aktivitet som du tycker är rolig att utöva. Prova på olika sporter till du hittar något som passar dig. Variera även dina aktiviteter så tröttnar du inte så snabbt. Det kan också hjälpa att hitta någon att träna tillsammans med, då kan ni stötta varandra och göra träningspassen till något socialt och roligt.

Läs här om hur du kan vara med i en gemenskap för att uppnå en hälsosammare livsstil

 KÄLLOR & REFERENSERBildkälla: Wikimedia commons, public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olympic_pictogram_Athletics.png

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kalle juni 5, 2012 kl. 18:26

Jag är helt beroende av att träna. Det är en stor fokus i mitt liv!

Svara

2 Caroline H juni 5, 2012 kl. 18:30

Precis vad jag behöver, motivation att komma igång!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: