Varför spikmattan är så effektiv!

by Mikaela Bjerring on 3 november, 2011 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Forskning, Kroppsvård, Spiritualitet, Stress

Spikmattan, även kallad akupressurematta, är täckt med små piggar som när man ligger på den kan bidra till att ta bort de värsta smärttopparna och ge avslappning till kropp och själ.

Spikmattor har använts i tusentals år i Indien. Av yogautövare används mattan för akupressure eller vid meditation. De anser att spikarna stimulerar tusentals energipunkter över hela kroppen och att spikarna bidrar till utsöndringen av endorfiner vilket ger en naturlig smärtlindring. Därigenom helas och stärks kroppen och sinnet. Dessa punkter överensstämmer med den kinesiska läran om akupunktur och akupressur. Inom den kinesiska medicinen används akupunktur och akupressur för att bota många olika obalanser i kroppen.

Mattan är dock mest historiskt känd som någonting som fakirer använde för att inducera ett starkare medvetandetillstånd, men även som ”magi” när de lägger sig på spikarna utan att skadas. I själva verket är det inget magiskt med det – vikten fördelas relativt jämnt över spikarna och därför gör det inte ont alls. Det beror dock på hur jämnt fördelade spikarna är över mattan och avståndet mellan dem.

Spikmatta

Spikmatta

Vad kan då spikmattan göra för hälsan?
Det finns mycket få vetenskapliga studier om spikmattan och hur effektiv den är, men en studie (1) visade signifikant smärtlindringseffekt vid svår smärta. Det fanns även indikationer om att depression, ångest och stress minskade samt att energinivån ökade hos experimentgruppen, men resultaten var inte statistiskt signifikanta. Det behövs mycket fler studier och större testgrupper för att man skulle kunna göra dessa hälsopåstående om spikmattan. Trots att resultaten av studien blev icke-signifikanta uppgav deltagare spontant att de mådde bättre, sov bättre och hade mer energi än innan studien.

Det finns flera olika varianter av spikmattan. Ju fler piggar, desto bättre fördelas trycket över kroppen. Många börjar med det indiska typen av spikmatta (Shakti).  Somliga övergår senare till den ryska spikmattan, som upplevs som lite vassare.

Har du själv provat spikmatta och vad har du i så fall för upplevelse av den? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tankar och lämna en kommentar.

Här kan du köpa: Olika typer av spikmattor
Här hittar du även den omtalade och omtyckta Shaktimattan

 
KÄLLOR & REFERENSER(1) Studie om spikmattan: http://www.idehn.com/wp-content/uploads/2011/05/Sammanst%C3%A4llning-av-studie-Svenska-Spikmattan.pdf

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: