Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Med enbart tre ingredienser kan du göra en ”vegansk parmesan”, eller kanske mer korrekt ett veganskt alternativ till parmesan. Väldigt god, superenkel att göra och dessutom blir den väldigt lik riktig parmesan i smaken.

Vegansk parmesan (Cashewparmesan) recept

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Mixa nötterna lite lätt i en matberedare.
  2. Tillsätt näringsjästen, saltet och mixa lite till tills du fått en konsistens som du är nöjd med. Det är godare om det finns lite textur kvar.
  3. Använd din cashewparmesan för att strö över valfri maträtt.
  4. Förvara den svalt i en försluten glasburk så håller den sig bra i minst 2 veckor.

Kort om näringsjäst

Näringsjäst eller Bjäst är en populär smaksättare i många recept och flitigt använd i vegansk matlagning. Det är inget annat än torkad, inaktiv jäst. Den har en uppskattad umamismak som brukar beskrivas som lite ”ostig” och nötig. Den gör sig därför mycket bra när du vill göra veganska ostsåser, vegansk färskost, vegansk parmesan, dippar och röror. Den är även god att tillsätta i diverse maträtter där man vill ha ett smaklyft och tillföra mer umami.

Näringsjästen är dessutom väldigt näringsrik och framför allt en fantastisk bra naturlig källa till B-vitaminer. Den innehåller även en betydande mängd aminosyror, enzymer, nukleinsyrorna RNA och DNA, samt en viss mängd mineraler. Mer om näringsjäst kan du läsa i ett förgående inlägg ”Vad är näringsjäst och hur används den?

Cashewnöten som livsmedel

Cashewnötter har en mild, lite söt smak och krämig konsistens. Det gör dom mycket användbara för både matlagning och bakning. Inte minst är de flitigt använda i rawfoodrecept och veganska recept. Genom att blötlägga nötterna och sedan mixa dom får man en riktigt krämig och fin konsistens som kan ersätta mejerier vid många tillfällen.

Cashewnötter innehåller cirka 31 procent kolhydrater, 15 procent protein och 6 procent fibrer. Nötterna är även rika på omättade fettsyror, men med ett fettinnehåll av cirka 46 procent är det den magraste av alla nötter. Man hittar även en betydande mängd vitaminer som folat, B3-vitamin, E-vitamin och mineralerna magnesium, fosfor, järn, zink och kalium. Cashewnötter är också en rik källa till antioxidanter som polyfenoler och karotenoider.

Som alla nötter och fröer innehåller cashewnötter även antinutrienter som lektiner och fytinsyra. Det gör nötterna/fröerna mer svårsmälta och att näringen inte kan tas upp lika bra. En stor del av dessa antinutrienter kan man bryta ner genom blötläggning. Den rekommenderade blötläggningstiden för cashewnötter är generellt 2-3 timmar. Ska man mixa nötterna tills riktigt krämigt kan man med fördel blötlägga dom i 4 timmar.

Så här blötlägger du cashewnötter:

  1. Skölj cashewnötterna och lägg dom i en skål.
  2. Häll på med rumstempererat vatten så nötterna täcks helt. Tillsätt cirka 1 msk havssalt per liter vatten.
  3. Täck skålen med en kökshandduk (det ska inte vara lufttätt).
  4. Låt dom sedan stå i 2-3 timmar.
  5. Efter blötläggningen häller du över dom i en sil och sköljer dom noga under rinnande vatten.

Om du ska använda cashewnötterna som en torr ingrediens som i det här receptet för vegansk parmesan, så vill du torka nötterna innan användning. Ska du använda nötterna direkt för att göra cashewmjölk/kräm där du ändå kommer att tillföra vätska så behöver du självklart inte torka dom först. Cashewnötterna torkar du genom att sprida ut dom på en plåt och låta dom stå mitt i ugnen på 50 grader med en öppen glipa tills dom är helt torra. Det brukar ta mellan 12-24 timmar.

Även om blötläggningen och torkningen inte är en komplicerad process, så tar det dock lite tid. Själv brukar jag blötlägga och torka en större mängd nötter och sen frysa in dom. På så sätt håller dom sig bra längre och du slipper gå igenom processen lika ofta. Mer om antinutrienter och rekommenderade blötläggningstider för olika nötter och fröer kan du läsa i ett tidigare inlägg ”Därför vill man blötlägga nötter och fröer”.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Tess

    Använder näringsjäst ofta, men har aldrig provat på detta sättet. Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar tipset.

  2. Laila

    Det är sååå gott! <3

    Svara
  3. Magda

    Tack för tipset! Måste prova 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta tipset. 🙂

Lämna ett svar till Tess Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Annons

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close