Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

”Vegansk sill” kan vara ett gott och trevligt alternativ på sillbordet. Det är såklart en fantastisk variant för veganer och vegetarianer, men även för den som vill prova på något nytt.

Vegansk sill av zucchini recept

Vegansk sill av zucchini

Att äta sill på midsommar, jul och påsk är mer eller mindre en självklarhet här i Sverige. Det är en tradition som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1800-talet. Här har jag gjort en vegansk sill på zucchini med rödlök och gurka. Att göra zucchinisill är inte alls svårt. Det krävs dock lite tidsplanering eftersom du bör göra den dagen innan så den får tid att stå till sig.

Sötningen i lagen består traditionellt av strösocker, men den kan enkelt bytas ut mot ett hälsosammare alternativ som till exempel kokossocker eller björksocker. Använd helt enkelt den typ av sötning som du föredrar. Jag har även valt att dra ner på sötningen från den traditionella mängden 2 dl till 1/2 dl eftersom jag föredrar mindre sötma, men det är ju en smaksak. Personligen tycker jag det ger en friskare och godare smak. Här har jag även bytt ut ättikan som vanligtvis används för lagen till äppelcidervinäger.

Ingredienser:

  • 1/2 stor zucchini
  • 1 liten rödlök eller en halv stor
  • 20 cm gurka
  • 1/2 dl grovt hackad dill

Lagen:

  • 3 dl vatten
  • 1/2-2 dl socker (valfri sötning)
  • 1 dl äppelcidervinäger (eller ättika)
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Gör så här:

  1. Dela zucchinin på längden och skär cirka 0,5 cm tjocka skivor på tvären så du får halvmånar.
  2. Ta bort skalet på gurkan och gör tunna, långa strimlor med hjälp av en skalare.
  3. Skär rödlöken i tunna strimlor med hjälp av en kniv eller mandolin.
  4. Koka zucchinibitarna i vatten under någon minut så att de mjuknar lite. Sila av och ställ åt sidan.
  5. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp tills sockret har löst upp sig. Det tar bara någon minut. Ta sedan av lagen från värmen och låt svalna.
  6. Lägg zucchinin, löken, gurkan och dillen i en glasburk och häll över den avsvalnade lagen. Låt zucchinisillen sedan stå i kylskåpet ett dygn innan servering.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Eva

    Har provat någon annan variant av zucchinisill innan. Riktigt gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ett riktigt bara vegansk alternativ. 🙂

  2. Anne

    Intressant och bra tips för oss som är vego. 🙂

    Svara
  3. Alice A

    Tack för tipset. 🙂 Alltid roligt att prova något nytt.

    Svara

Lämna ett svar till Eva Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close