Vill du åldras långsammare?

by Mikaela Bjerring on 12 april, 2012 · 8 comments

in Anti-aging, Blogg, Detox-kost, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Psykisk hälsa

Hur du åldras och hur snabbt beror till stor del på din livsstil och hur du tar hand om dig själv. Om vi bara ger vår kropp tillräckligt med näring, motion, skyddande ämnen, mental balans och harmoni, så har den en enorm förmåga att läka sig själv. 
Kroppen strävar alltid mot balans och hälsa. Alla signaler och symtom som smärta, feber, inflammationer och infektioner är kroppens sätt att säga till oss att något inte står rätt till och att vi antagligen bör göra visa förändringar. Om vi ger vår kropp de rätta förutsättningarna ser den själv till att hålla en bra balans och fungera optimalt.Naturens läkekraft är enorm bara man ser till att ge sin kropp de rätta förutsättningarna. Om du är noga med din kosthållning och övriga livsstil så kan det ge dig en hälsobelöning senare i livet, dessvärre råder även ett motsatt förhållande ifall du inte tar hand om dig själv.
 Slarvig kost och dålig livsstil är en bidragande orsak till många kroniska sjukdomar. Dina vanor idag kommer i framtiden hjälpa eller stjälpa hälsan i proportion till visdomen av dessa val.

Renare kost – renare kropp
Det är inte helt ovanligt att vi vid tillfällen dricker och äter fel kost, stressar och sover för lite. Vi utsätts även dagligen för miljögifter som är påfrestande för vår kropp. Allt detta leder till att våra kroppar blir slitna och att vi åldras snabbare.
 Om vi utsätts för mycket slaggprodukter såsom transfetter, tillsatser, färgämnen, bekämpningsmedel och konserveringsmedel kan vårt reningssystem bli överbelastad och då inte klara av att föra ut allt avfall. Genom att regelbundet göra en detox stödjer du kroppens reningsprocess vilket i sin tur kan bidra till normalt fungerande immunsystem, mag- och tarmfunktion samt näringsupptag.

Var kommer gifterna ifrån?
Gifterna som samlas i kroppen är dels exogena gifter, (gifter som kommer utifrån) och även endogena gifter (gifter som kroppen själv producerar). De endogena gifterna produceras huvudsakligen i tarmen, men även i cellerna från själva ämnesomsättningen. I tarmen har vi uppskattningsvis 500-1000 olika typer av mikroorganismer (bakterier, svampar etc). Totalt har vi 10 gånger fler bakterier i tarmen än vi har celler i kroppen. Balansen mellan dessa tarmbakterier är viktig och om de goda bakterierna minskar i antal så ökar de dåliga som bildar ämnen som gör att vi mår sämre och i värsta fall blir sjuka av.

Exogena gifter:

 • Kemikalier som finns i maten i form av rester av bekämpningsmedel.
 • Olika tillsatser i maten som har tillsats för att förändra smak, konsistens och hållbarhet.
 • Gifter och föroreningar i luft, vatten och mat.
 • Tobak
 • Alkohol
 • Avgaser
 • Läkemedel

Endogena gifter:

 • Gifter skapade i tarmen p.g.a. att skräpmat med margarin, raffinerade livsmedel, för mycket socker och vit mjöl gynnar en dålig tarmflora och ger på sikt upphov till tarmdysbios (en obalans i tarmfloran).
 • Rester av ej tillräckligt nedbruten föda p.g.a. dålig matsmältning med för lite saltsyra i magsäcken, dåligt med matsmältningsenzymer i bukspottkörteln och en obalanserad tarmflora (tarmdysbios) och för långsam tarmpassage.
 • Slaggprodukter och gifter som bildas i cellerna i de olika organen.
 • Hormoner och andra ämnen som bildas i kroppen och måste brytas ned.

Skräpmat och dålig matsmältning är de största källorna till självförgiftning. Detta ger upphov till att maten ruttnar och jäser på ett ogynnsamt sätt i tarmen, vilket i sin tur gynnar de ”dåliga” bakterierna som bildar gifter som skadar den känsliga tarmslemhinnan. Om detta fortsätter blir tarmen till slut så skadad att den börjar läcka dessa giftämnen ut i blodet. Väl inne i blodet kommer dessa gifter att belasta lever och njurar som har till uppgift att avgifta och rensa ut dessa ämnen, men även övriga organ som hjärta, hjärna med flera belastas.

Hur påverkar gifterna kroppen?
Leverns förmåga att avgifta är begränsad och om tarmen läcker för mycket självproducerade gifter till blodet hinner levern inte med. Dessa gifter cirkulerar då i blodet och kommer efter en tid istället lagras i kroppens vävnader. Symtom kan vara trötthet, inflammationer, värk i leder och muskler, svullnader, stelhet i kroppen, huvudvärk, klåda, svettningar, problem med matsmältningen, allergier, överkänslighet, dålig andedräkt eller dålig kroppslukt.

Ett annat problem som uppstår när tarmslemhinnan blir skadad av gifterna i tarmen är att näringsupptaget blir sämre, vilket kan leda till att en näringsbrist uppstår i kroppen. Levern behöver näring för att kunna avgifta effektivt, så näringsbrist påverkar även kroppens reningssystem.

Detoxpaket från Alpha Plus

Detoxpaket från Alpha Plus

Hur går avgiftningen av kroppen till?
Genom en detox rensar man upp i tarmen och återställer en god tarmfunktion. Samtidigt lägger man om kosten och utesluter skräpmaten som orsakar en stor del av denna belastning. Det kommer då att bildas mindre gifter i tarmen, tarmslemhinnan stärks och det blir ett mindre läckage av dessa gifter till blodet. Levern och andra avgiftningsorgan får nu istället en chans att ägna sig åt att ta hand om de toxiner som cirkulerar i blodet och föra ut dessa. När belastningen av gifter i blodet minskar blir det lättare för kroppens celler att ta hand om de gifter som alltid bildas i kroppen på cellnivå och de gifter som vi får i oss via luft, vatten och kosten även om vi lever relativt rent.

När blodet blir renare blir kommer också upplagrade toxiner från vävnaderna att automatiskt flyttas till blodet som sedan kan avgiftas av levern. Cellerna har inbyggda mekanismer för detta, men kan inte flytta gifter till blodet om blodet redan är överbelastat. Även om man under en detoxkur ”bara” rensar upp i tarmen, blir alltså effekten att kroppen även avlägsnar lagrade gifter som finns i vävnader.

När belastningen av gifter i kroppen minskar försvinner mycket av de symtom som personen hade tidigare. Resultatet brukar bli att människor mår mycket bättre, känner sig piggare, får mer energi, blir gladare och matsmältningen och ämnesomsättningen fungerar bättre. En annan fördel med en detox är att man under denna tiden äter hälsosammare vilket ofta gör att man bryter gamla dåliga vanor och även tar med sig sina nya förbättrade kostvanor efter det att detoxkuren är över.

Hur går det till när man detoxar?
Under en detox äter mN fast föda men undviker livsmedel så som kaffe, svart te, alkohol, rött kött, socker, tobak, de flesta animaliska produkter samt alla typer av hel och halv fabrikat. Med andra ord mycket grönsaker, nyttiga fettsyror och ren mat som bidrar med välbehövlig näring. Allt detta i kombination med en detoxprodukt bestående av utrensande örter, och koncentrerad näring kan du göra din detox till en stor betydelse för din allmänna hälsa och psykiska välbefinnande. Kom ihåg att dricka mycket vatten, helst 2 liter rent vatten per dag. Det är även bra om du kan motionera lätt, torrborsta eller bada bastu.

Kan jag må dåligt när jag detoxar?
Vissa personer kan uppleva lättare utrensningsbesvär som trötthet och huvudvärk de första dagarna. Ju mer belastad du är desto jobbigare kan det bli. Det brukar ge med sig efter några dagar. Viktnedgång med cirka 1 kg per vecka är också normalt.

När man genomgår en detox är de även ett utmärkt tillfälle att ta lite extra hand om sig själv  – en semester för kropp och själ!

Detox produkter som jag rekommenderar är: Alpha Plus - Detoxpaket

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 89, 91, 92, ISBN: 91-534-2085-3

Den positiv inverkan på kroppen med en detox: Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 89, 91, 92, ISBN: 91-534-2085-3

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 8 comments… read them below or add one }

1 hanan april 12, 2012 kl. 14:53

Mycket intressant! Jag är muslim och vet fördelarna med att fasta. En orolig effektiv Detox för kroppen. Det är även rekommenderat för muslimer att fasta utöver den obligatoriska fastemånaden. Tack för en super bra artikel 🙂

Svara

2 Bengt april 18, 2012 kl. 18:24

Jag har aldrig provat detox, men det känns som det skulle vara välbehövligt! Tack för tipset!

Svara

3 Malin Svensson april 18, 2012 kl. 18:26

Jag gör detox varje år på våren och hösten. Det gör en enorm skillnad och man mår verkligen kanon! Kan verkligen rekommendera att man ett par gånger om året gör en detox! Jag har provat Holistics produkter och dom är mycket bra!

Svara

4 Karin april 18, 2012 kl. 18:28

Då ska jag ta och göra det 🙂 Har hört mycket om fördelarna med detox, men har aldrig tagit tag i det. Det känns skönt att man fortfarande får äta fast föda, då känns det inte så svårt.

Svara

5 Tora april 18, 2012 kl. 18:29

Bra och utförlig artikel. Tack för tipset!

Svara

6 Arvid april 18, 2012 kl. 18:31

Kan man köpa detox produkterna via dig?

Svara

7 Mikaela Bjerring maj 2, 2012 kl. 07:50

Ja det kan du, via länken i artikeln ovan!

Svara

8 Carro maj 2, 2012 kl. 07:37

Jag ska ta och göra en detox! alla som gjort säger att det är så bra och man känner stor skillnad efteråt!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: