Yoga för kropp, själ och sinne

by Mikaela Bjerring on 6 juli, 2011 · 0 comments

in Blogg, Psykisk hälsa, Spiritualitet, Träning

Yoga –  kropp, själ och sinne

Yoga – kropp, själ och sinne

Yoga beskrivs ofta som konsten att leva, grundad på kunskapen om livet. Ordet yoga är sanskrit och betyder att föra sammanatt förena kropp, själ och sinne!

Yoga kommer ursprungligen från Indien där det har praktiserats under de senaste femtusen åren. Detta är en väg till inre lycka och frihet och anses frambringa vårt fulla potential som människa.

Yoga används idag inom friskvården i stora delar av världen. Det handlar om att bli mer fokuserad, närvarande i sinne och själ i varje handling och i varje stund, men även om hur vi relaterar till medmänniskor och världen omkring oss. Genom yoga kan vi lära oss att reflektera och tänka efter innan vi agerar och ompröva gamla vanemönster.

Yogans system är baserat på universella lagar som arbetar åt motsatta håll. Träningsformen gör oss starkare både fysiskt och psykiskt och fyller på våra energidepåer så att vi orkar mer. Det ger samtidigt kropp och själ tillfälle att slappna av och koppla bort. Med yoga tränar att vara närvarande i sinnet i varje ögonblick, varje moment genom att eliminera det som stör ens koncentration, det som hämmar oss och gör vår kropp och själ rastlös.

Yoga innebär att man tränar att behålla sig i nuet. kroppen, tankeverksamheten och miljön runt omkring är i ständig rörelse och förändring, och genom att arbeta med sig själv i nuet kan man bli starkare, mer vaken och harmonisk i själ och sinne. Det är först då man utvecklas som individ.

I yoga tränar man kroppsrörelser, meditation och andningsövningar. Med kroppsrörelserna (asana) tränar man styrka, smidighet, balans samt fokusering och alla övningar görs i koordination med andningen. Rörelserna påverkar kroppens leder, muskler, nervsystem, endokrina körtlar, matsmältning och inre organ.
 Yoga innebär alltid ett samspel mellan vår kropp, själ och sinnen i en total balans.

Meditation är en del av yoga. Man kan använda meditationen för att reflektera över något i ens liv som man vill få klarhet i. Med andningsövningarna (pranayama) lär man sig att lyssna på sig själv och påverka hur man mår. Detta hjälper oss att slappna av och att öka energinivån i kroppen när vi behöver det.

Yoga är en process, den betonar att alltid arbeta i lugnt tempo och ta ett steg i taget. På detta sätt uppfyller yoga den holistiska grundtanken att nå balans och få med sig alla element hos människan.

Läs mer om Yoga

 

 

 KÄLLOR & REFERENSERBildkälla: Public domains- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DiagrammaChakraKundalini.jpg


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: