Zink, den vanligaste mineralbristen!

by Mikaela Bjerring on 3 augusti, 2011 · 0 comments

in Blogg

Zink är den mineral som Svenskar lider störst brist på. Zink behövs för 100-tals viktiga kroppsfunktioner. Till dessa tillhör bland annat immunförsvaret och ämnesomsättningen. Hormonproduktionen är även beroende av zink och detsamma gäller tillväxten av naglar, hår, bildandet av ben, sårläkningen, hjärna, ögon och hud.

Zinkstatus - visar om du har zinkbrist

Zinkstatus – visar om du har zinkbrist

Huvudfunktionen hos zink är att stödja och möjliggöra enzymreaktioner, man känner till mer än 200 metallhaltiga enzymer som är zinkberoende för att kunna utföra sina uppgifter. Zink behövs även för proteinsyntes och omsättning av kolhydrater, och utgör en viktig beståndsdel i produktion, lagring och sekretion av insulin, och det är intressant att notera att många personer med blodsockerobalans och typ 2 diabetes ofta har zinkbrist.

Vad kan zinkbrist
 leda till?

Hormonella störningar och besvär kan orsakas av zinkbrist och andra symptom kan vara försämrad sårläkning och mindre bra skydd mot infektioner. Aggression och depression, inlärningssvårigheter och apati är även de förknippade med zinkbrist. Stress, håravfall, hudförändringar och hudsjukdomar kan orsakas av ett alltför lågt intag av mineralet.

Zink är en stark antioxidant och vid infektioner, stress och vid ansträngande motionspass utsöndrar kroppen extra mycket zink. Under senare år har man kunnat konstatera att zink har en förebyggande och återställande funktion i samband med förkylning. Zink skyddar mot både bakteriella – och virusinfektioner.

Hur kan man ta reda på om man har zinkbrist?

Zinksulfat smaktest är ett prisvärt och bekvämt sätt att testa sin zinkstatus i kroppen. Detta testet anses vara mycket träffsäkert och adekvat bedömningsmetod. Eftersom smaklökarna styrs av styrs av enzymer som är zinkberoende kan man bedöma smaksensationen efter att hållit en klunk vatten utspädd med 0.1 % zinksulfat i munnen under 10-15 sekunder. Den smak man då känner i munnen indikerar då bra eller dåliga zinkvärden i kroppen:

  • Stark, motbjudande smak direkt efter intag av zinkvattnet betyder att man har bra zinkvärden och förråd i kroppen.
  • Måttlig metallsmak, betyder måttlig zinkbrist.
  • Något söt eller sträv smak betyder ganska långvarig eller allvarlig zinkbrist.
  • Om det smakar som vatten betyder det att man har svår och långvarig zinkbrist.

Här hittar du:

zinkstatus och kosttillskott av zink

Källa: Helhetshälsa.se


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: