Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Veganska saffransrutor med apelsinfrosting

av | dec 12, 2022 | Hälsa, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Dessa saffransrutor med apelsinfrostning är glutenfria och utan vitt socker. De kräver ingen gräddningstid i ugnen och den krämiga och fluffiga frostingen är gjord på cashewnötter.  En riktigt god sötsak som är en verklig fröjd för smaklökarna.

Veganska saffransrutor med apelsinfrosting

Ingredienser för botten:

Ingredienser för apelsinfrosting:

  • 2 dl cashewnötter (blötlagda i cirka 3 timmar)
  • 3-4 msk pressad apelsinsaft
  • 1-2 msk kokossirap eller fibersirap
  • Apelsinzest efter tycke
Veganska saffransrutor med apelsinfrosting

Så här gör du apelsinfrostingen:

  1. Det viktigaste steget när man vill göra frosting på cashewnötter är att blötlägga nötterna innan. Det går alltså inte att hoppa över det steget, eftersom blötläggningen gör att du kan mixa dom till en riktigt krämig smet.
  2. Mixa dom blötlagda cashewnötterna tillsammans med apelsinsaft och sirap. Börja med 3 msk apelsinsaft och 1 msk sötning. Mixa tills du fått en riktigt slät kräm. 
  3. Smaka av och justera sötman. Om den känns för tjock så tillsätter du lite mer apelsinsaft.
  4. Ställ in frostingen i kylskåpet så den får stå till sig och bli lite fastare medan du gör bottnen.

Så här gör du bottnen:

  1. Börja med att mortla saffran tillsammans med en nypa havssalt. Tillsätt 2 msk kokhett vatten och låt saffransvattnet stå tills den kommit ner i rumstemperatur. Det gör att man verkligen får fram saffransmaken och färgen.
  2. Mixa mandelmjölet, dadlarna, den kallpressade kokosoljan och saffransvattnet till en riktigt smidig deg som håller ihop bra. Rör till sist ner den rivna kokosen med hjälp av en sked.
  3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en fyrkant, någon centimeter tjock.
  4. Bred ut frostingen över kakan i ett jämnt lager och toppa med apelsinzest. 
  5. Låt kakan vila i kylskåpet några timmar och skär upp i rutor innan servering. 
Veganska saffransrutor med apelsinfrosting

Kort om saffran

Saffran är själva pistillerna från den vackra lila saffranskrokusen. Allt arbete – plockning, rensning och torkning sker för hand, vilket gör det till ett mycket tidskrävande arbete. Dessutom behövs det 100 000 till 150 000 saffranskrokus för att få ihop 1 kg saffran. Det är därför inte så konstigt att saffran kommit att bli världens dyraste krydda. 

Sin status har örten inte bara förtjänat genom sin goda och unika smak. Den har genom tiderna även tillskrivits egenskaper som en ört med förmågan att höja humöret och därmed kommit att kallas för ”solskenskryddan”. Förutom att saffran finns att köpa som krydda ingår örten även som en aktiv ingrediens i kosttillskott. Några exempel är Saframyl Positive Mood som är framtagen för känslomässig balans och positiv sinnesstämning, samt Saframyl Positive Sleep för att främja bra sömn.

Saffran bäst i test

Skillnaden på kvalitén mellan olika saffran

Det är stor skillnad på kvalitén mellan olika sorters saffran som visar sig både i smaken och färgen. 2022 utsågs Sonnentors ekologiska saffran till bäst i test av konsumentguiden Råd & Rön. Köper man lågprissaffran innehåller den ofta många olika växtdelar och inte bara själva pistillen, vilket inte ger samma smakupplevelse. 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Lena

    Men oj så gott. Älskar saffran och spännande med cashewfrosting.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Verkligen så goda. 🙂

  2. Mia

    Mums! Ser så goda ut! Tack för receptet, dom ska göras i veckan. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra dom. 🙂

  3. Lotti

    Ser fantastiskt goda ut. Tack för receptet, det delar jag.

    Svara
  4. Anja W

    Ser ju galet goda ut. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close