Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Ashwagandha, KSM66 vid stress

av | feb 25, 2021 | Fysisk hälsa, Hälsa, Psykisk hälsa, Stresshantering | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ashwagandha har under 1000-tals år varit en av de viktigaste örterna inom Ayurvedisk medicin. Idag är den främsta användningen av ashwagandha, KSM66 vid stress och stressrelaterade besvär så som trötthet, oro, fysisk och mental svaghet, nedsatt kognitiv funktion och insomningsbesvär.

Ashwagandha, KSM66 vid stress

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha har använts inom den traditionella indiska läkekonsten ayurveda i över 4000 år. Örten brukar även kallas för indisk ginseng och har det botaniska namnet Withania somnifera. Det är en liten grön buske med orange-röda bär som växer i Indien, Nepal, Kina, vissa delar av Afrika och Mellanöstern. Det är främst roten som ashwagandha är uppskattad för, men även bären och andra delar av busken kan användas.

Namnet ashwagandha kommer från ordet ”ashwa” som på sanskrit och betyder häst. Det namnet har den fått för att örten anses göra dig stark som en häst, både fysiskt och mentalt. Den färska roten ska också ha en svag lukt av häst vid skörd, en doft som det torkade rotpulvret inte har.

Inom Ayurveda är Ashwagandha en av de viktigaste örterna. Den betraktas som en riktig ”Rasayana” som betyder att det är något som är allmänt uppbyggande, energigivande, balanserande och föryngrande. Traditionellt har Ashwagandha används inom ayurveda för en mängd tillstånd. Dessa inkluderar: sömnlöshet, artrit, mag- och tarmproblem, blodsockersvängningar, trötthet, hormonrubbningar, minnesproblem, övervikt, infertilitet, hudproblem och inte minst stress.

Vad är KSM66?

KSM66 är ett ashwagandhaextrakt som kommit att bli världens mest väldokumenterade ashwagandhaprodukt. Ashwagandhan som används för KSM66 är ekologiskt odlad och extraherad med hjälp av en miljövänlig teknik som kallas Green Chemistry. Det är en metod som grundar sig i gammal Ayurvedisk kunskap som tog 14 år att utveckla. Med hjälp av denna teknik har man lyckats få fram ett fullspektrumextrakt som innehåller rotens hela naturliga komplex av aktiva ämnen, både vattenlösliga och fettlösliga. Dessutom med 10 gånger högre koncentration av aktiva ämnen jämfört med torkad ashwagandharot. 

Både säkerheten och effekten av KSM66 har undersökts i en lång rad kliniska studier. Det har också lett till att ett flertal hälsopåståenden registrerats hos EFSA (European Food Safety Authority) (1). Dessa hälsopåståenden inkluderar att KSM66, fullspektrumextrakt av Ashwagandha (Withania somnifera) bidrar till:

 • Ökad stresstålighet
 • Känslomässig balans
 • Fysisk och mental kapacitet
 • Lättare insomning, avslappning, återhämtning och ork
 • Energi, uthållighet och ökad muskelmassa vid träning
 • Stödjer mannens sexuella funktion och kvinnans reproduktiva organ

När KSM66 lanserades i USA fick produkten flera fina utmärkelser som ”Best botanical ingredient” och har tilldelades det prestigefyllda priset ”Best Botanical Innovation ”. 2016 utsågs KSM66 till ”Herbal Industry Leader” i USA. 2017 lanserades KSM66 i Sverige och har sedan dess kommit att bli en mycket uppskattad hälsokostprodukt vid bland annat stress och trötthet. ashwagandha förekommer även som ingrediens i träningsprodukter för att öka prestationen och i hälsokostprodukter för sexuellfunktion och lust.

ksm66 ashwagandha

Ashwagandha, KSM66 vid stress

För att förstå hur KSM66 kan hjälpa vid stress, är det av betydelse att ha en insyn i hur stress påverkar kroppen. Kortisol är ett stresshormon som produceras av binjurarna. Vid korta och tillfälliga stressituationer hjälper hormonet dig att bli skarpare och prestera bättre. Det är en viktig del av kroppens kamp- och flyktrespons. Men vid långvariga förhöjda nivåer av kortisol som vid kronisk stress blir det väldigt skadligt.

Man vet att förhöjda nivåer av kortisol kan resultera i hälsoproblem som till exempel bukfetma, hypertoni, åderförkalkning, typ 2-diabetes, depression, ångest, försämrat immunsystem, försämrad kognitiv funktion och förhöjd inflammation. Höga kostisolnivåer på kvällen kan även orsaka insomningsbesvär (2) (3).

Förutom att långvarig stress kan leda till förhöjda kortisolnivåer, kan det på sikt också orsaka att binjurarna inte längre klarar av att producera tillräckligt med kortisol. Det gör då att kortisolnivåerna istället blir allt för låga, vilket resulterar i att man känner sig konstant trött och utmattad. En obalans i kortisolnivåerna påverkar i sin tur även en rad andra hormoner, signalsubstanser och processer i kroppen. En normal kortisolnivå är alltså mycket viktigt för hälsan och för att vi ska kunna fungera bra.

Det som Ashwagandha verkar göra är att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att normalisera kroppens stress-system (HPA-axeln) (4). Det i sin tur gör att stresshormonet kortisol återgår till en normal nivå, vilket gör att kroppen kan återhämta sig. Kroppen kan då börja fungera normalt igen som innebär att energin, humöret, sömnkvalitén, sexlusten etc. kommer tillbaka. Man får räkna med att det tar 2-4 veckor innan man börjar känna effekt av KSM66 och därefter förstärks effekten med tiden.

Studier med KSM66 vid stress och stressymtom

Det finns som nämnt en lång rad studier gjorda på ashwagandha och många specifikt med fullspektrumextraktet KSM66.

En studie från 2019 (5) visade att åtta veckors tillskott av ashwagandha KSM66 gav en signifikant minskning av stressnivåerna hos försökspersonerna. Detta inkluderade även minskad oro och bättre sömn, vilket förbättrade den totala livskvalitén hos individerna.

Vid en studie utförd 2016 (6) såg man att KSM66 kan minska psykologiska och fysiologiska markörer för stress, förbättra mentalt välbefinnande och minska serumkortisolnivåerna. Man såg även ett förbättrat ätbeteende och en statistiskt signifikant förbättring av kroppsvikt och kroppsmassindex hos de patienter som fick ashwagandhaextrakt jämfört med placebo.

Det finns även studier (7) som visar att KSM66 ökar tillgängligheten av dopamin som har en stor betydelse för att man ska uppleva välbefinnande, lugn, harmoni och glädje. Vid stress ökar bildningen av dopaminreceptorer som gör att mängden fritt dopamin minskar. När kroppen lugnas med hjälp av ashwagandha har man sett att bildningen av dopaminreceptorer minskar, vilket ökar tillgängligheten av fritt dopamin.

Man har även sett att ashwagandha kan bidra till normala GABA-nivåer som har betydelse för lugn, harmoni och bra sömn (8). GABA är en viktig signalsubstans som minskar nervretningar, vilket gör att hjärnan får lättare att slappna av. Det är en förutsättning för att man ska fungera bra under dagen och viktigt för att man ska kunna slappna av och sova bra på natten.

 

KSM66, ashwagandha studier

Att inta KSM66 vid stress

Två kapslar KSM66, 600 mg, motsvarar 6 gram torkad rot, vilket är den mängd som använts vid samtliga kliniska studier på extraktet. Den rekommenderade doseringen är 1 kapsel morgon och kväll. Vid behov kan man öka dosen till 3-4 kapslar per dag. Som nämnt ovan så får man räkna med att det tar 2-4 veckor innan man börjar känna av effekten av KSM66 och därefter förstärks effekten med tiden.

Återförsäljare av KSM66 hittar du KSM66

 

Källor och Referenser:

(1) EFSA registrerade hälsopåståendena av KSM66, fullspektrumextrakt av Ashwagandha (Withania somnifera): https://www.ksm66.se/studier

(2) The impact of stress on body function: A review. Published online 2017 Jul 21. doi: 10.17179/excli2017-480. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/

(3) Låg kortisolproduktion vid kronisk stress. https://www.lakemedelsvarlden.se/lag-kortisolproduktion-vid-kronisk-stress/

(4) An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract.  2019 Sep 13. doi: 10.1097/MD.0000000000017186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/

(5) Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Published online 2019 Dec 25. doi: 10.7759/cureus.6466. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/

(6) Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. First Published April 6, 2016. https://doi.org/10.1177/2156587216641830

(7) A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

(8) An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. Published online 2011 Jul 3. doi: 10.4314/ajtcam.v8i5S.9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/

 

Relaterade inlägg:

 

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Karro

  Bästa när man lever en stressad livsstil.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja den kan vara väldigt effektiv.

 2. Mia

  Så bra! Har använt den ett tag nu.

  Svara
 3. A.W

  Så intressant. Hur länge räcker en burk och vad kostar den?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Den kostar cirka 219 kr. En burk innehåller 120 kapslar så tar man 2 kapslar om dagen så räcker en burk i 60 dagar.

 4. Lana

  Den är så bra. Hjälper verkligen. <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att höra att den hjälpt dig. <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close