Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Saffran som krydda och läkeört

av | dec 23, 2014 | Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Kost, Örtmedicin, Stress | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Saffran förknippar säkerligen många med julen, och det är kanske inte heller en slump att vi i vårt mörka och kalla vinterklimat använder kryddan som flitigast just då. Denna ört har nämligen en uppiggande effekt på nervsystemet. Saffrans lyxstatus har den förtjänat främst genom sin goda smak och vackra färg, men även för de hälsofrämjande egenskaper som man under årtusenden tillskrivit kryddan.

Saffran som krydda och läkeört

Den fantastiska kryddan Saffran

Saffran utvinner man från saffranskrokus och det är världens dyraste krydda. Det höga priset beror på svårigheten att manuellt utvinna stora mängder av pistillerna som är den enda delen av blomman som har doft och smak. Det går dessutom åt ett stort antal krokusar för att få ut en säljbar mängd saffran. För 0,45 kg torkad saffran behövs ca 50.000 blommor, som tar upp en odlingsyta som motsvarar en fotbollsplan. Saffran må vara en dyr och lyxig krydda, men denna gyllengula ört är onekligen värd sin vikt i guld.

Saffrans dokumenterade historia runt om i världen sträcker sig cirka 3000 år tillbaka i tiden. Under antiken fram till idag har örten mest använts i framställning av mat och dryck, men det finns även ca 90 historiska referenser om hur saffran nyttjats som medicin mot olika sjukdomar genom tiderna. Till exempel så användes saffran under antiken för att bota allt från magbesvär till smittkoppor och pest (1).

Saffran i Ayurvedisk medicin

Inom ayurvedisk medicin (2) har saffran länge använts för att reglera oregelbunden mens, som ett lugnande och kramplösande medel, vid matsmältningsbesvär samt fertilitetsproblem. Örten tillskrivs även egenskaper som aptitstimulerande och smärtstillande vid huvudvärk, magont och tandvärk, samt för att främja god sömn. Utifrån ett ayurvediskt perspektiv så är detta en krydda som alla kan använda. Gravida bör dock vara försiktiga med saffran eftersom det kan sätta igång förlossningen.

Saffran som läkeört

Saffran innehåller över 150 doftämnen och aromer vilka många av dem ligger bakom kryddans hälsofrämjande egenskaper. Bland annat ämnet crocin som forskare har sett skyddar hjärnceller och nervsystemet (3). Studier med 30 mg saffran per dag har visat påtagliga antidepressiva effekter (4). Kryddan har också historiskt använts flitigt för sin lusthöjande effekt.

Saframyl som kosttillskott

Idag finns det ett kosttillskott med saffran som går under namnet Saframyl. Här har man tagit tillvara på de underbara egenskaperna av den fantastiska örten. Förutom saffran innehåller Saframyl magnesium, D-vitamin och ett flertal B-vitaminer. Denna kombination är speciellt framtagen för att bidra till en positiv sinnesstämning och känslomässig balans, samt för att stödja kroppen vid trötthet och utmattning.

 

Återförsäljare av Saframyl hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close