– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Saffran räknas som världens dyraste krydda, men den är onekligen värd sin vikt i guld. Sin lyxstatus har den framför allt förtjänat genom sin goda smak och vackra färg, men även för de egenskaper som tillskrivits örten genom tiderna.
Varför är saffran så dyrt?
Saffran är som nämnt världens dyraste krydda. Den största anledningen är svårigheten att manuellt utvinna stora mängder pistiller från saffrankrokusen, som är den delen av växten som utgör saffran. Dessutom går det åt väldigt många blommor för att få ut en säljbar mängd. För 1 kg saffran så behövs det mellan 100 000 till 150 000 saffranskrokus.
Pistillerna måste också skördas förhand. Dom är väldigt känsliga för solljus och plockas därför bara tidigt på morgonen. Får blommorna stark sol öppnar sig krokusen för mycket och dom blir svårare att skörda. Det gör även att kvaliteten på kryddan blir sämre. Varje blomma har bara 3 pistiller och efter skörd måste dom separeras och torkas samma dag.
Den främsta producenten av saffran är Iran, men den odlas även i andra länder som Grekland, Spanien, Marocko och Indien.
Traditionell användning av saffran
Saffran är en av våra äldsta och mest uppskattade örter genom tiderna. Man vet inte exakt hur länge saffran har använts, men man har dokumentation som sträcker sig mer är 3600 år tillbaka i tiden (1) (2).
Det finns en mängd historiska referenser om hur saffran nyttjats traditionellt som medicin mot olika sjukdomar (1) (2) (3). Till exempel så användes saffran under antiken för att bota allt från magbesvär och infektioner till smittkoppor och pest. Grekiska läkare och botaniker inklusive Hippokrates, Erasistratus, Diocles och Dioscorides ansåg att saffran kunde hjälpa vid en lång rad sjukdomstillstånd.
Den har även använts som ett afrodisiakum. Bland annat sägs det att Cleopatra brukade bada i mjölk med saffran för just den anledningen. Saffran har också nyttjats som en andlig ört i doftoljor och rökelser av kungligheter och rituella ledare.
Här i norden använder vi mest saffran som en älskad julkrydda, och det är kanske inte heller en slump att vi i under vår mörka vintertid använder örten som flitigast just då. Saffran har nämligen en lång traditionell användning för att öka välbefinnandet och höja humöret. Inte minst inom traditionell iransk medicin (TIM). Carl Von Linné antecknade även på sin tid att ”saffran muntrar sinnet”
Saffran i Ayurvedisk medicin
Inom den ayurvediska läkekonsten har saffran länge använts för att reglera oregelbunden mens och som ett lugnande, smärtstillande och kramplösande medel vid magknip, mensvärk, huvudvärk och tandvärk. Den har även använts traditionellt vid nedstämdhet och för att främja god sömn (4). Utifrån ett ayurvediskt perspektiv så är detta en ört som alla kan använda. Gravida bör dock vara försiktiga med saffran eftersom det kan sätta igång förlossningen.
Aktiva ämnen i saffran
Saffran innehåller över 150 växtämnen, varav många fungerar som mycket potenta antioxidanter, ämnen som skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress. De mest intressanta växtföreningarna i saffran inkluderar safranal, crocin, crocetin och kaempferol. Det är även dessa som verkar stå örtens unika egenskaper. Saffran har intresserat forskare inom flera hälsoområden (5) (6) (7). En av de mest studerade är ett av de traditionella användningsområdena, huruvida örten kan hjälpa vid nedstämdhet och öka välbefinnandet.
Kosttillskott med saffran
Saffran förekommer som en aktiv ingrediens i vissa hälsokostprodukter utformade för att främja god sömn, känslomässig balans och positiv sinnesstämning. Några exempel på produkter är:
Källor och Referenser:
(1) Traditional uses of saffron: https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/traditional-uses-saffron#1
(2) Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4
(3) Historical uses of saffron: Identifying potential new avenues for modern Research. https://www.researchgate.net/publication/239608394_Historical_uses_of_saffron_Identifying_potential_new_avenues_for_modern_Research
(4) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4
(5) National library of medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=saffron
(6) Safranal: from an aromatic natural product to a rewarding pharmacological agent. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23638289/
(7) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468457/
Älskar saffran! Synd att den nästan bara att få tag i runt jul, men brukar passa på att köpa lite mer då som jag kan använda vid andra tillfället under året.
Ja tyvärr är det svårt att få tag i saffran i vanliga matbutiker resten av året. Jag brukar också köpa lite extra runt jul. 🙂
Intressant läsning om saffran. 🙂 Har provat att göra dina saffransbollar. Dom var fantastiskt goda. 🙂
Tack! Vad roligt att du tyckte om mina saffransbollar. 🙂
Tack för en mycket bra blogg. Läser den ofta och tycker du skriver så mycket intressant.
Tack, vad roligt att du uppskattar min blogg. 🙂