Saffran som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 23 december, 2014 · 0 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Kost, Örtmedicin, Stress

Saffran förknippar säkerligen många med julen, och det är kanske inte heller en slump att vi i vårt mörka och kalla vinterklimat använder kryddan som flitigast just då. Denna ört har nämligen en uppiggande effekt på nervsystemet. Saffrans lyxstatus har den förtjänat främst genom sin goda smak och vackra färg, men även för de hälsofrämjande egenskaper som man under årtusenden tillskrivit kryddan.

Saffran som krydda och läkeört

Den fantastiska kryddan Saffran

Saffran utvinner man från saffranskrokus och är världens dyraste krydda. Det höga priset beror på svårigheten att manuellt utvinna stora mängder av pistillerna som är den enda delen av blomman som har doft och smak. Det går dessutom åt ett stort antal krokusar för att få ut en säljbar mängd saffran. För 0,45 kg torkad saffran behövs ca 50.000 blommor, som tar upp en odlingsyta som motsvarar en fotbollsplan. Saffran må vara en dyr och lyxig krydda, men denna gyllengula ört är onekligen värd sin vikt i guld.

Saffrans dokumenterade historia runt om i världen sträcker sig ca 3000 år tillbaka i tiden. Under antiken fram till idag har örten mest använts i framställning av mat och dryck, men det finns även ca 90 historiska referenser om hur saffran nyttjats som medicin mot olika sjukdomar genom tiderna. T.ex så användes saffran under antiken för att bota allt från magbesvär till smittkoppor och pest (1).

Saffran i Ayurvedisk medicin

Inom ayurvedisk medicin (2) har saffran länge använts för att reglera oregelbunden mens, som ett lugnande och kramplösande medel, vid matsmältningsbesvär samt fertilitetsproblem. Örten tillskrivs även egenskaper som aptitstimulerande och smärtstillande vid huvudvärk, magont och tandvärk, samt för att främja god sömn. Utifrån ett ayurvediskt perspektiv så är detta en krydda som alla kan använda. Gravida bör dock vara försiktiga med saffran eftersom det kan sätta igång förlossningen.

Saffran som läkeört

Saffran innehåller över 150 doftämnen och aromer vilka många av dem ligger bakom kryddans hälsofrämjande egenskaper. Bland annat ämnet crocin som forskare har sett skydda hjärnceller och nervsystemet (3). Studier med 30 mg saffran per dag har visat påtagliga antidepressiva effekter (4). Kryddan har också historiskt använts flitigt för sin lusthöjande effekt.

Saframyl som kosttillskott

Idag finns det ett kosttillskott med saffran som går under namnet Saframyl. Här har man tagit tillvara på de underbara egenskaperna av den fantastiska örten. Förutom saffran innehåller Saframyl magnesium, D-vitamin och ett flertal olika B-vitaminer. Denna kombination är speciellt framtagen för att bidra till en positiv sinnesstämning och känslomässig balans, samt för att stödja kroppen vid trötthet och utmattning.

Återförsäljare av Saframyl hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 
KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(3) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/

(4) Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: