Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Eftersom magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 tecken och symtom som kan indikera att du får i dig för lite magnesium.

10 vanliga tecken och symtom på magnesiumbrist

Betydelsen av magnesium i kroppen

Magnesium spelar en betydande roll för en lång rad viktiga kroppsprocesser, inklusive över 300 enzymreaktioner. Våra muskler, hjärt- och kärlhälsan, nervsystemet, skelettet och hjärnan är samtliga beroende av tillräckliga mängder av magnesium för att fungera optimalt. Magnesium fungerar även som ett koenzym till kolhydrat- och proteinmetabolismen och har en stor betydelse för reglering av blodsockerbalansen och elektrolytbalansen. Mineralet bidrar även till normal psykologisk funktion och hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Kända funktioner av magnesium (från EFSA)

 • Magnesium bidrar till elektrolytbalansen
 • Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder
 • Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme
 • Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning
 • Magnesium bidrar till normal energiomsättning
 • Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion
 • Magnesium bidrar till normal muskelfunktion
 • Magnesium bidrar till normal proteinsyntes
 • Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion
 • Magnesium har en roll i celldelningsprocessen

Varför får man magnesiumbrist?

Att man får brist på magnesium kan bero på många anledningar. Först och främst är maten idag relativt mineralfattig pågrund av urarmade jordar. En annan anledning kan vara att man stressar mycket, eftersom det gör att behovet av magnesium ökar samtidigt som det förbrukas snabbare. Man har även ökat behov av mineralet om man är fysiskt aktiv och tränar mycket. Ytterligare en orsak kan vara om man äter en kalciumrik kost, eftersom högt intag av kalcium kan hämma upptaget av magnesium. Sen så påverkar ju såklart allmänt dåliga kost- och livsstilsvanor näringsstatusen i kroppen.

10 Vanliga tecken på magnesiumbrist

1. Sömnproblem

Magnesium har en viktig roll i det centrala nervsystemet och vid brist kan man uppleva sömnproblem. Mineralet hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover bättre. Magnesium har även en betydelse för REM-sömnen, vilket är den sömncykel som ger kropp och hjärna den vila som behövs för bra återhämtning (1).

2. Muskelkramper

Muskelkramper är både smärtsamt och obehagligt. Det är resultatet av muskelspasmer, vilket är ofrivilliga muskelsammandragningar. Magnesium bidrar till att musklerna i kroppen kan slappna av och brist på mineralet kan därför ofta ligga bakom återkommande kramper (2).

3. Lättretlighet, ångest och nedstämdhet

Magnesium är den mineral som bidrar med den mest kraftfulla avkopplingen. Om du upplever lättretlighet, ångest eller nedstämdhet så kan det vara ett tecken på att det centrala nervsystemet påverkas av låga magnesiumnivåer (3).

4. Trötthet, låg energi och utmattning

Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Med för lite magnesium i kroppen så har vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen, vilket framkallar spänningar, svaghet och till sist utmattning (4).

5. Högt blodtryck

Många människor lider av högt blodtryck trots att de lever och äter hälsosamt. Magnesiumbrist kan vara orsaken eftersom mineralet hjälper till att utvidga blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder magnesium i kroppen så drar blodkärlen ihop sig, vilket kan leda till högt blodtryck (5).

6. Migrän och huvudvärk

Migränpatienter har ofta påvisat en magnesiumbrist som bidrar och förstärker spänningarna i muskulaturen i hals, nacke och skuldror. Man uppskattar att cirka 50 procent av alla migränpatienter har magnesiumbrist (6) och när bristen åtgärdats har patienterna upplevt en klar förbättring.

7. Stelhet och värk

Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så kan det mycket väl vara magnesiumbrist som är boven. Ryggskott kan även orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats (7). Smärtsamma kramper under mensen kan också vara ett tecken på låga magnesiumnivåer.

8. Sug efter choklad

Kakao är rik på magnesium. Om du har ett starkt begär efter just choklad så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist (8).

9. Blodsockersvängningar

Magnesium är involverat i regleringen av blodsockret och behövs för att insulinet ska fungera optimalt. Studier har visat att personer med bra nivåer av magnesium löper mindre risk att utveckla diabetes (9).

10. Allergier och astma

Magnesium påverkar histaminet, vilket gör att allergiska besvär kan uppstå eller förvärras vid magnesiumbrist (10). Studier har även visat att det finns en koppling mellan astma och låga nivåer av magnesium och D-vitamin (11).

Att få i sig tillräckligt med magnesium

Livsmedel som innehåller magnesium är till exempel pumpafrön, kakao, vetekli, linfrön, baljväxter, paranötter, sesamfrön och sötmandel. Om man väljer att komplettera sin kost med ett tillskott av magnesium så gäller det att välja rätt. Alla former av magnesium har inte lika bra biotillgänglighet, vilket betyder att upptaget i kroppen blir begränsat. Lättupptagliga former av magnesium är t.ex: Magnesiumcitrat, Magnesiumglycinat, Magnesiumaspartat, Magnesium EAP2, Magnesiummalat, Magnesiumtaurat, Magnesiumsuccinat och Magnesiumlaktat. 

Exempel på bra kosttillskott av magnesium:

Fler kosttillskott av magnesium hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Reference:”Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep,” Nielsen FH, Johnson LK, et al, Magnes Res, 2010 Dec 1; 23(4): 158-68.

(2)  (3) (7) Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007. 

(4) (5) (8) (10) Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm. 

(6) Mauskop A et al, Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraines, Clin Neurosci. 1998;5(1):24-7

(9) Magnesium and type 2 diabetes. Published online 2015 Aug 25. doi: 10.4239/wjd.v6.i10.1152. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/

(11) Serum Magnesium and Vitamin D Levels as Indicators of Asthma Severity. Published online 2016 Oct 12. doi: 10.1155/2016/1643717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5080508/

Magnesium: Det näringsämne som kan förändra ditt liv, genom JI Rodale http://www.mgwater.com/rod06.shtml. 

 

Relaterade inlägg:

20 Kommentarer

 1. Laila H

  Ja, magnesium är en fantastiskt viktig mineral!

  Svara
 2. Malin S.

  Jag har tagit extra magnesium i flera år, sedan min naturläkare sa till mig att jag var helt uttömd på magnesium. Jag har aldrig mått bättre!

  Svara
 3. Anja W

  Tack för infon! 🙂

  Svara
 4. Eva

  Hej!
  Jag vill pren på ert nyhetsbrev om det är gratis

  Svara
 5. Lena Ahlström

  Varför säljs då t ex magnesiumhydroxid på apotek? En variant som inte verkar tas upp av kroppen.

  Svara
 6. Carina w

  Vill gärna prenumerera på ert nyhetsbrev

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Då lägger jag till dig på utskicket av nyhetsbrevet Carina.

   Svara
 7. jasenka

  jätte bra sammanställning

  Svara
 8. Marie Mattson

  Jag har blivit av med kryp i benen med magnesium 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Vad härligt att magnesium hjälpte dig bli av med krypningar i benen Marie! 🙂

   Svara
 9. Ingrid B.

  Det är så många kosttillskott som rekommenderas. Så svårt att välja och att ta samtliga vore säkert inte bra och alltför kostsamt. Hur ser du på att förenkla och ta i stället en multimineralvitamintablett? Jag är en äldre kvinna och vill inte ta sådant jag inte behöver nödvändigtvis. Mår bra under optimala förhållanden. Tack för svar.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är mycket möjligt att ett multivitamin/mineraltillskott räcker för dig, det är väldigt olika för olika människor. Se även till att du får i dig magnesium via kosten.

   Svara
 10. Patrik Magnusson

  Står på många andra sidor att magnesium finns i vardagliga livsmedel som kött, fisk och fullkornsprodukter. Konstigt att det är lätt att få för lite av det då. Men det kanske inte är så hög halt i dom eftersom du inte skrivit med dom sakerna?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är relativt många livsmedel innehåller magnesium, men det är även mycket som påverkar upptaget och åtgången av magnesium. Om inte mag- och tarmsystemet fungerar optimalt så påverkar det näringsupptaget i hög grad. Antinutrienter så som fytinsyra som t.ex finns i spannmål, nötter, fröer och baljväxter hämmar upptaget. Ett annat problem är att magnesium förbrukas väldigt snabbt i kroppen vi all typ av stress, fysisk som psykisk, vilket gör att behovet ökar. Vid träning förbrukas även mer magnesium etc. Eftersom magnesium har betydelse för så många kroppsfunktioner, så finns det en mängd symtom som kan visa sig redan vid liten brist. Äter man redan en bra och balanserad kost och har någon symtom så kan det var en bra idé att fylla på genom kosttillskott och se vad det gör för skillnad. Vill man kolla upp och få svart på vitt hur det står till i kroppen så kan man t.ex göra en hårmineralanalys.

   Svara
 11. Frida vilgats

  Kan man prenumerera på detta!?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Du är välkommen att skriva upp det för nyhetsbrevet om du vill. Du kan registrera dig i huvudmenyn under fliken nyhetsbrev, eller i vänster sidopanel. Du kan även prenumerera på RSS-flödet på https://passionforhalsa.se/feed

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. MAGNESIUMBRIST = STRESS = SJUKDOMAR / HÄLSOTIPS | LIVETS BLOGG - […] 30 september 2015 – ”10 vanliga tecken på magnesiumbrist!”. […]
 2. Vitaminbrist | Mittfunktionshinder.se - […] Källor: Passion för hälsa   Hälsosidorna  Naturapoteket  Helhetsdoktorn  […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close