10 vanliga tecken på magnesiumbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 30 september, 2015 · 22 comments

in Blogg, Energibrist, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Hjärt- och kärlhälsa, Kvinnlig hälsa, Muskler – Skelett – Leder, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom, Sömnen, Stress

Eftersom magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

10 vanliga tecken på magnesiumbrist!

Betydelsen av magnesium i kroppen

En stor mängd livsviktiga kroppsfunktioner är beroende av tillräckliga mängder magnesium för att fungera optimalt och däribland över 300 enzymreaktioner. Muskler, hjärt- och kärlhälsan, nervsystemet, skelett och hjärnan behöver alla tillräckliga mängder av magnesium för att fungera som dom ska. Magnesium fungerar även som ett koenzym till kolhydrat- och proteinmetabolismen och har en stor betydelse för reglering av blodsockerbalansen.

Varför är magnesiumbrist så vanligt?

Att magnesiumbrist är så vanligt beror mycket på att den mat vi äter är mineralfattig. En annan anledning är att vi stressar för mycket, vilket får adrenalinet att flöda som gör att magnesium förbrukas snabbare. Ytterligare en orsak till att vi kan lida brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget som då skapar en obalans mellan de två mineralerna. Här följer några vanliga bristsymptom för magnesiumbrist.

1. Sömnproblem
Magnesium har en viktig roll i det centrala nervsystemet och vid brist kan man uppleva sömnproblem. Magnesium hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover bättre. Magnesium har även en betydelse för REM-sömnen, vilket är den sömncykel som ger din kropp och hjärna den vila som behövs för återhämtning (1).

2. Muskelkramper
Muskelkramper är både smärtsamt och obehagligt. Muskelkramp är resultatet av muskelspasmer, vilket är ofrivilliga muskelsammandragningar. Magnesium bidrar till att musklerna i kroppen kan slappna av. Magnesiumbrist kan därför ofta ligga bakom återkommande kramper (2).

3. Lättretlighet, ångest eller depression
Magnesium är den mineral som bidrar med den mest kraftfulla avkopplingen. Om du upplever lättretlighet, ångest eller depression så kan det vara ett tecken på att det centrala nervsystemet påverkas av magnesiumbrist (3).

4. Utmattning, trötthet, allmän svaghet
Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Med för lite magnesium i kroppen så har vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar, spänningar, svaghet och till sist utmattning (4).

5. Högt blodtryck
Många människor lider av högt blodtryck trots att de har äter hälsosamt. Magnesiumbrist kan vara svaret eftersom mineralet hjälper till att utvidga blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder magnesium i kroppen så drar blodkärlen ihop sig, vilket kan leda till högt blodtryck (5).

6. Migrän
Migränpatienter har ofta påvisat en magnesiumbrist som förstärker spänningarna i muskulaturen i hals, nacke och skuldror. Många som har återkommande migränattacker upplever en klar förbättring vid ökat intag av magnesium (6).

7. Stelhet och värk
Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist är boven. Ryggskott kan även orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats (7).

8. Sug efter choklad
Kakao är rik på magnesium. Om du har ett starkt begär efter just choklad så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist (8).

9. Mensvärk
Lider du av smärtsamma kramper under mensen så kan det vara ett tecken på att det inte finns tillräckligt med magnesium i kroppen, eftersom magnesium är den mineral som får musklerna att slappna av (9).

10. Allergier
Magnesium påverkar histaminet, vilket gör att allergiska besvär kan uppstå eller förvärras vid magnesiumbrist (10).

Att få i sig tillräckligt med magnesium

Livsmedel som innehåller magnesium är t.ex: pumpafrön, kakao, vetekli, linfrön, baljväxter, paranötter, sesamfrön och sötmandel. Om man väljer att komplettera sin kost med ett tillskott av magnesium så gäller det att välja rätt. Alla former av magnesium har inte lika bra biotillgänglighet, vilket betyder att upptaget i kroppen blir begränsat. Lättupptagliga former av magnesium är t.ex: Magnesiumcitrat, Magnesiumglycinat, Magnesiumaspartat, Magnesium EAP2, Magnesiummalat, Magnesiumsuccinat och Magnesiumlaktat. Exempel på kosttillskott av magnesium som innehåller lättupptagliga former är: Alpha Plus magnesium, Holistic magnesium och Helhetshälsa MagnesiumOptimal. För dig som inte kan eller vill svälja tabletter så finns det magnesium i pulverform från Bättre hälsa som du blandar med vatten och dricker.

Fler kosttillskott av magnesium hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Reference:”Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep," Nielsen FH, Johnson LK, et al, Magnes Res, 2010 Dec 1; 23(4): 158-68. (Address: United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Grand Forks Human Nutrition Research Center, Grand Forks, North Dakota, USA).

(2) (3) (7) (9) Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.

(4) (5) (8) (10) Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.

(6) Mauskop A et al, Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraines, Clin Neurosci. 1998;5(1):24-7

Funktioner av magnesium i kroppen: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

MeSH Tree Location(s) for Magnesium Deficiency”. Karolinska institutet.23 februari 2014.

Magnesium: Det näringsämne som kan förändra ditt liv, genom JI Rodale http://www.mgwater.com/rod06.shtml.

 

{ 20 comments… read them below or add one }

1 Laila H oktober 1, 2015 kl. 10:50

Ja, magnesium är en fantastiskt viktig mineral!

Svara

2 Malin S. oktober 9, 2015 kl. 13:03

Jag har tagit extra magnesium i flera år, sedan min naturläkare sa till mig att jag var helt uttömd på magnesium. Jag har aldrig mått bättre!

Svara

3 Anja W oktober 9, 2015 kl. 13:04

Tack för infon! 🙂

Svara

4 Josef Boberg december 3, 2015 kl. 22:00

Bra information.

Svara

5 Eva juni 12, 2017 kl. 21:13

Hej!
Jag vill pren på ert nyhetsbrev om det är gratis

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 22:14

Absolut! Jag har lagt till dig till nyhetsbrevet nu.

Svara

7 Lena Ahlström juni 30, 2017 kl. 11:57

Varför säljs då t ex magnesiumhydroxid på apotek? En variant som inte verkar tas upp av kroppen.

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 22:17

Ja, det är inte den bästa formen.

Svara

9 Carina w augusti 30, 2017 kl. 01:00

Vill gärna prenumerera på ert nyhetsbrev

Svara

10 Mikaela Bjerring september 1, 2017 kl. 14:00

Då lägger jag till dig på utskicket av nyhetsbrevet Carina.

Svara

11 jasenka oktober 26, 2017 kl. 15:17

jätte bra sammanställning

Svara

12 Mikaela Bjerring oktober 27, 2017 kl. 09:13

Tack Jasenka!

Svara

13 Marie Mattson november 1, 2017 kl. 01:04

Jag har blivit av med kryp i benen med magnesium 🙂

Svara

14 Mikaela Bjerring november 1, 2017 kl. 15:28

Vad härligt att magnesium hjälpte dig bli av med krypningar i benen Marie! 🙂

Svara

15 Ingrid B. november 24, 2017 kl. 12:49

Det är så många kosttillskott som rekommenderas. Så svårt att välja och att ta samtliga vore säkert inte bra och alltför kostsamt. Hur ser du på att förenkla och ta i stället en multimineralvitamintablett? Jag är en äldre kvinna och vill inte ta sådant jag inte behöver nödvändigtvis. Mår bra under optimala förhållanden. Tack för svar.

Svara

16 Mikaela Bjerring november 29, 2017 kl. 10:57

Det är mycket möjligt att ett multivitamin/mineraltillskott räcker för dig, det är väldigt olika för olika människor. Se även till att du får i dig magnesium via kosten.

Svara

17 Patrik Magnusson juli 26, 2018 kl. 08:38

Står på många andra sidor att magnesium finns i vardagliga livsmedel som kött, fisk och fullkornsprodukter. Konstigt att det är lätt att få för lite av det då. Men det kanske inte är så hög halt i dom eftersom du inte skrivit med dom sakerna?

Svara

18 Mikaela Bjerring juli 30, 2018 kl. 10:36

Det är relativt många livsmedel innehåller magnesium, men det är även mycket som påverkar upptaget och åtgången av magnesium. Om inte mag- och tarmsystemet fungerar optimalt så påverkar det näringsupptaget i hög grad. Antinutrienter så som fytinsyra som t.ex finns i spannmål, nötter, fröer och baljväxter hämmar upptaget. Ett annat problem är att magnesium förbrukas väldigt snabbt i kroppen vi all typ av stress, fysisk som psykisk, vilket gör att behovet ökar. Vid träning förbrukas även mer magnesium etc. Eftersom magnesium har betydelse för så många kroppsfunktioner, så finns det en mängd symtom som kan visa sig redan vid liten brist. Äter man redan en bra och balanserad kost och har någon symtom så kan det var en bra idé att fylla på genom kosttillskott och se vad det gör för skillnad. Vill man kolla upp och få svart på vitt hur det står till i kroppen så kan man t.ex göra en hårmineralanalys.

Svara

19 Frida vilgats september 23, 2018 kl. 16:35

Kan man prenumerera på detta!?

Svara

20 Mikaela Bjerring september 25, 2018 kl. 10:21

Du är välkommen att skriva upp det för nyhetsbrevet om du vill. Du kan registrera dig i huvudmenyn under fliken nyhetsbrev, eller i vänster sidopanel. Du kan även prenumerera på RSS-flödet på https://passionforhalsa.se/feed

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: