Magnesiumbrist kan vara orsaken till din migrän

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 14 mars, 2015 · 17 comments

in Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Kost, Kosttillskott, Sömnen

Lider du av återkommande spänningshuvudvärk eller migrän? Då är det mycket möjligt att det är magnesiumbrist som spökar. Studier visar nämligen att magnesium kan spela en betydande roll för att förebygga och lindra migränattacker.

Magnesiumbrist kan vara orsaken till din migrän

Lite kort om migrän

Migrän är en utbredd folksjukdom som ca 1 miljon svenskar lider av. I genomsnitt drabbas de som har migrän med 1,3 migränanfall i månaden. Ca 400 000 personer drabbas extra hårt med migränattacker 4-5 gånger i månaden. Migrän anses vara ett tillstånd där problemet grundar sig i centrala nervsystemet. Ett fel i nervsystemet som ger en överkänslighet för nervsignaler. Sekundärt påverkar det även blodkärlen.

Magnesiumets betydelse vid migrän

Magnesium kan påverka både funktionen av serotoninreceptorer, samt produktionen och användningen av neurotransmittorer. Det har visat sig spela en viktig roll vid förebyggande och behandling av migrän. Man har även sett att magnesiumbrist är vanligt hos individer som lider av migrän (1).

Vissa forskare menar att alla som lider av återkommande migränattacker borde inta ett dagligt kosttillskott av magnesium eftersom det både är enkelt och säkert (2). Man måste vara beredd att öka sitt magnesiumintag i minst tre månader för att uppleva ett förebyggande resultat, helst i kombination med CoQ10. Den optimala dosen enligt studier ligger på 300 mg magnesium, 2 gånger per dag (morgon och kväll).

Vid två dubbelblinda studier (3) så kunde man se att ett dagligt intag av magnesiumtillskott (2 x 300 mg) i form av magnesiumcitrat över en tid av 3 månader, kunde reducera attackfrekvensen så väl som migrändagar i jämförelse med placebo till näst intill obefintliga. Ett flertal andra studier som utförts visar liknande resultat (4) (5) (6).

 Några andra viktiga funktioner av magnesium

  • Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder.
  • Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • Magnesium bidrar till elektrolytbalansen.
  • Magnesium bidrar till normal energiomsättning.
  • Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion.
  • Magnesium bidrar till normal muskelfunktion.
  • Magnesium bidrar till normal proteinsyntes.
  • Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion.
  • Magnesium har en roll i celldelningsprocessen.

Magnesium – en av kroppens viktigaste mineraler

Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler och brist idag är relativt vanligt. Magnesium aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner och 76 % av alla enzymer i kroppen är beroende av magnesium. Vår matsmältning, metabolism av protein, kolhydrater och fett, samt vår energiproduktion behöver tillräckligt med magnesium för att fungera optimalt. Magnesium har även en betydande roll för det centrala nervsystemet. 60-65 % av vårt magnesium i kroppen sitter bundet i skelettet och ungefär en tredjedel hittas i musklerna. Magnesium reglerar salt- och kaliumhalten i och utanför cellen. Detta sker genom ett enzym som upprätthåller en fri passage för näringsämnen att ta sig in i cellen och avfall och toxiner att ta sig ut ur cellen. Brist på magnesium bidrar till att kalium utsöndras ur kroppen vilket då framkallar spänningar, stelhet, svaghet och till sist utmattning.

Magnesium är vår ”lugnande mineral” och en viktig funktion av magnesium är att få musklerna att slappna av efter sammandragning. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg, eller är stel i muskler och leder på morgonen, så är det mycket möjligt att du har magnesiumbrist. Brist på magnesium kan bland annat bidra till orkeslöshet, energibrist, sömnlöshet, muskeltrötthet och kan vara en bidragande orsak bakom kronisk trötthet och ofta återkommande huvudvärk och migrän.

Att inta magnesium som kosttillskott

När man väljer ett kosttillskott av magnesium är det viktigt att välja en form med hög biotillgänglighet. Här har det visat sig att långt ifrån alla kosttillskott av magnesium är lätta för kroppen att ta upp. T.ex innehåller följande kosttillskott av magnesium lättupptagliga former: Holistic Magnesium, Alpha Plus magnesium och Solgar magnesiumcitrat,

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) (2) J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9: Why all migraine patients should be treated with magnesium: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22426836

(3) Transdermal Magnesium terapi, av Mark Sircus, AC., OMD, Phaelos Books, 2007.

(4) Magnesium in Migraine Prophylaxis-Is There an Evidence-Based Rationale? A Systematic Review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29131326

(5) Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.

(6) Magnesium - American Headache Society: https://americanheadachesociety.org/wp-content/uploads/2016/06/Magnesium.pdf

(7) Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.

 

{ 17 comments… read them below or add one }

1 Jenny Ström mars 16, 2015 kl. 11:28

Detta delar jag på fb! Jag känner många som skulle vara intresserade av att läsa detta

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 17, 2015 kl. 14:17

Du får gärna dela.

Svara

3 Sandra Larsson mars 16, 2015 kl. 13:41

Stress är väl den största boven för att orsaka magnesiumbrist. Jag tror att typ alla hade mått bättre med mer magnesium i kroppen.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 17, 2015 kl. 14:19

Ja så är det! magnesiumfattig kost och stress!

Svara

5 Mia mars 17, 2015 kl. 07:25

Jag lider inte av migrän och få sällan huvudvärk, men magnesium tar jag dagligen och jag sover mycket bättre och upplever att jag känner mig mindre stressad.

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 18, 2015 kl. 17:30

Magnesium har betydelse för mycket. 🙂

Svara

7 Karl J mars 17, 2015 kl. 07:37

Magnesiumbrist är tydligen väldigt vanligt. Jag upptäckte min brist när jag ofta fick kramp. Äter nu magnesium sedan drygt ett år tillbaka och inga kramper.

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 17, 2015 kl. 14:20

Magnesiumbrist kan visa sig på många sätt. Skönt att du blev av med dina kramper!

Svara

9 Lovisa mars 17, 2015 kl. 07:42

Tack för ett bra inlägg! Delar!

Svara

10 Mikaela Bjerring mars 18, 2015 kl. 10:28

Du får gärna dela! 🙂

Svara

11 Maria mars 26, 2015 kl. 19:41

När jag började ta mer magnesium genom kosttillskott så försvann mina sömnsvårigheter, trötthet och återkommande huvudvärk som jag led av. Magnesiumbrist ställer verkligen till mycket i kroppen.

Svara

12 Mikaela Bjerring mars 27, 2015 kl. 16:26

Så härligt att du blev av blev av med problemen.

Svara

13 Karin april 28, 2015 kl. 23:39

Men 2x300mg det är långt över maxdosen enligt det preparat som är länkat. Hur mycket bör jag äta egentligen?

Svara

14 Mikaela Bjerring maj 1, 2015 kl. 10:49

I studien använde dom sig av optimal doser som är högre än RDI (rekommenderat dagligt intag).

Svara

15 Angela april 29, 2015 kl. 09:32

Jag lider av migrän regelbundet och i mitt fall har det ingenting med magnesiumbrist att göra. Jag har även tagit magnesiumtillskott i flera år.

Svara

16 Helena november 15, 2015 kl. 08:39

Kan jag verkligen ta 300 mig x 2 / dag fast det är över rekommenderat intag?
Har alla symtom på magnesium brist förutom migrän.

Svara

17 Mikaela Bjerring november 18, 2015 kl. 15:19

I själva studien använde dom sig av optimala doser 300 mg x 2, men du kan få resultat med mindre mängd än så. Börja med RDI och se om du får förbättring.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: