Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Betydelsen av magnesium för vår kropp

av | jun 28, 2013 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring, Psykisk hälsa, Stresshantering | 1 kommentar

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Magnesium har en stor betydelse för en mängd viktiga kroppsfunktioner. Mineralet aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner i kroppen och utan tillräckliga nivåer kan hälsan påverkas negativt på en lång rad olika sätt.

Betydelsen av magnesium för vår kropp

Funktionen av magnesium i kroppen

Nervsystemet, muskler, hjärt- och kärlhälsan, skelettet och hjärnan är alla beroende av tillräckliga mängder magnesium för att fungera optimalt. Mineralet fungerar även som ett koenzym i kolhydrat- och proteinmetabolismen och är av en stor betydelse för regleringen av blodsockerbalansen (1).

Kända funktioner av magnesium (EFSA godkända hälsopåståenden):

  • Magnesium bidrar till elektrolytbalansen
  • Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder
  • Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme
  • Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Magnesium bidrar till normal energiomsättning
  • Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion
  • Magnesium bidrar till normal muskelfunktion
  • Magnesium bidrar till normal proteinsyntes
  • Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion
  • Magnesium har en roll i celldelningsprocessen

Brist på magnesium

Brist på magnesium kan bland annat bidra till hämmad tillväxt, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen (2). Sömnsvårigheter, migrän, oro, trötthet, muskelvärk, stela leder och återkommande kramp är andra kända symptom på magnesiumbrist (1). Du kan läsa mer i inlägget “10 vanliga tecken på magnesiumbrist“.

Stress ökar kroppens behov av magnesium

Vid träning och när man svettas mycket ökar kroppens förbrukning av magnesium och lika så vid stress. Både vid psykisk och fysisk stress och det tillhörande kontinuerliga flöde av adrenalin så går magnesiumet i kroppen åt snabbare. Samtidigt påverkar adrenalinet hjärtfrekvensen, blodtrycket, kärlsammandragningar och muskelkontraktioner. Processer som alla kräver magnesium för att fungera smidigt.

Magnesium bidrar till normal energiproduktion i cellerna. Det är ett mineral som samarbetar tätt med ATP, som är cellernas lagrade energi. Det betyder att magnesium är involverat i de processer där kroppen använder energi som vid alla nervimpulser och muskelrörelser. Vid magnesiumbrist kommer därför inte kroppens energiproduktion att fungera optimalt.

Brist på magnesium påskyndar en ond cirkel och förstärker effekterna av kronisk stress, vilket kan leda till en högre nivå av ångest, irritabilitet, trötthet och sömnlöshet. Även många symtom på utmattning av binjurarna (hög adrenalinutsöndring), så väl som högt blodtryck och symtom på hjärtsjukdom. Depression kan också många gånger vara relaterat till stress och magnesiumbrist. Serotonin vårt ”må bra hormon” kräver magnesium för sin känsliga balans mellan utsöndringen och mottagningen i hjärnan. Magnesium har därmed betydelse för vår mentala och känslomässig balans (3) (4) (5) (6).

Eftersom magnesium är centralt för kroppens energianvändning bidrar det till att minska trötthet och utmattning. Magnesium fungerar som en fysisk ”antistress mineral” som minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen som då gör oss mer stresståliga. Vid brist på magnesium förstärks effekterna av stress. Det i sin tur leder till att man lättare blir trött, irriterad, och man kan få problem med koncentrationen. Vi får även svårare att slappna av, varva ner och sömnen kan påverkas negativt.

Magnesium för bra sömn

Magnesium brukar kallas för “naturens lugnande mineral” eftersom magnesium behövs för att vi ska kunna känna lugn och ro. Med för lite magnesium i kroppen så får vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Medan kalcium behövs för att våra muskler ska kunna dra ihop sig, så gör magnesium att musklerna kan slappna av. Utan välfyllda depåer av magnesium kan det alltså vara svårt att sova bra.

Magnesium för hjärt- och kärlhälsan

Enligt US national academy of sciences finns det över 50 studier (8) från 9 länder som visar tydliga samband mellan dricksvatten som är rikt på magnesium och kalcium, och en minskad dödlighet från hjärt- kärlsjukdom. Man räknar att man skulle kunna rädda fler än 150 000 amerikanska människoliv varje år genom att tillsätta små mängder magnesium i dricksvattnet. 

Bra kostkällor för magnesium är t.ex:

  • Vetekli
  • Baljväxter
  • Rågmjöl
  • Pumpakärnor
  • Råris
  • Hirs
  • Nötter
  • Banan
  • Avokado
  • Spenat
  • Kakao

Att välja rätt tillskott av magnesium

Om man väljer att komplettera sin kost med ett kosttillskott av magnesium så gäller det att välja rätt. Alla former av magnesium har nämligen inte lika bra biotillgänglighet, vilket betyder att upptaget i kroppen påverkas. Lättupptagliga former av magnesium är t.ex: Magnesiumcitrat, Magnesiumbisglycinat, magnesiumglycinat, Magnesium EAP2, Magnesiummalat, Magnesiumsuccinat och Magnesiumlaktat.

Exempel på kosttillskott av magnesium:

 

Fler kosttillskott av magnesium hittar du här

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor:318-328, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Svenska livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt–mineraler/Magnesium-/

(3) Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.

(4) Transdermal Magnesium terapi, av Mark Sircus, AC., OMD, Phaelos Books, 2007.

(5) Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.

(6) Magnesium: Det näringsämne som kan förändra ditt liv, genom JI Rodale http://www.mgwater.com/rod06.shtml.

(7) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 321, ISBN: 91-631-7910-5.

(8) The influence of calcium and magnesium in drinking water and diet on cardiovascular risk factors in individuals living in hard and soft water areas with differences in cardiovascular mortality. July 2003 BMC Public Health 3 (1):21 DOI:10.1186/1471-2458-3-21

 Läs mer om magnesium:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

1 kommentar

  1. Sonja

    Bra artikel!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close