Magnesium spelar en betydande roll för bra sömn

by Mikaela Bjerring on 18 november, 2014 · 6 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Kosttillskott, Psykisk hälsa, Sömnen

Magnesium spelar en betydande roll för en mängd olika kroppsprocesser och inte minst för sömnen. Tillräckliga nivåer av magnesium i kroppen hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover mycket bättre.

Magnesiums betydelse för bra sömn

Magnesium har betydelse för en mängd olika kroppsfunktioner som t.ex. hjärta- och kärlhälsan, muskelhälsan, nervsystemets funktion och inte minst för vår mentala hälsa. Vi behöver tillräckliga mängder av magnesium för att må bra.

Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning och med för lite magnesium i kroppen så får vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Medan kalcium behövs för att våra muskler ska kunna dra ihop sig, så gör magnesium att musklerna kan slappna av. Det är bland annat därför vi behöver välfyllda depåer av magnesium för att kunna sova bra. Här följer några exempel på studier som visar att ökat intag av magnesium bidrar till bättre sömn.

Studier och forskning

I en placebokontrollerad studie (1) deltog 100 vuxna (78 kvinnor och 22 män). Personerna som ingick i studien var mellan 51-85 år gamla och led av dålig sömn. Hälften av deltagarna fick under 7 veckor en daglig dos på 320 mg tillskott av magnesium (magnesiumcitrat) och den andra hälften fick placebo. Resultatet visade att deltagarna som fått magnesium hade fått en betydligt förbättrad sömn. Ingen förändring noterades hos gruppen som fått placebo.

I en dubbelblind placebokontrollerad studie (2) som utfördes 2012, fick en grupp 500 mg magnesium per dag i åtta veckor, medan kontrollgruppen fick placebo. Man tog hänsyn och kontrollerade faktorer som exempelvis intag av kalcium, kalium, koffein, kolhydrater och totalt kaloriintag. Forskarna tog blodprover innan och efter experimentet. Det förelåg ingen skillnad i blodproverna av magnesium innan experimentet påbörjades. Den grupp som fick tillskott av magnesium hade signifikant förbättrad sömn efter åtta veckor. Det var ingen förbättring eller skillnad hos dem som fått placebo.

Det finns en mängd studier som visar liknande resultat som dem ovan. Om du lider av  sömnbesvär kan det vara värt att pröva att öka ditt intag av magnesium.

Exempel på magnesium-tillskott som innehåller lättupptagliga former är:

Relaterade inlägg:

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Reference:"Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep," Nielsen FH, Johnson LK, et al, Magnes Res, 2010 Dec 1; 23(4): 158-68. (Address: United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Grand Forks Human Nutrition Research Center, Grand Forks, North Dakota, USA).

(2) J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. Source

Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: ,ISBN: 91-631-7910-5.

Den självläkande människan, Friskare liv med rätt kost + vitaminer och mineraler, Peter Wilhelmsson, ICA Bokförlag, 1997

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7939385

http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#h7

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Madde november 19, 2014 kl. 09:23

Jag började ta kosttillskott av magnesium för att bli kramper i benen som jag brukade få ofta under natten. Det hjälpte bra och problemet försvann och jag upptäckte även att jag sov så mycket bättre! Inga fler vakna nätter 🙂

Svara

2 K.B november 19, 2014 kl. 09:33

Jag borde kanske kolla upp mina nivåer av magnesium. Jag stressar mycket och har svårt att slappna av på kvällen. jag känner ofta oro och min man säger att jag oroar mig för allt. Vaknar på natten gör jag alltid flera gånger vilket gör mig trött på dagarna vilket gör att jag känner mer stress på dagen då jag inte orkar med allt som jag bör ta mig an.

Svara

3 Magnus november 21, 2014 kl. 21:21

Tillräckligt med magnesium är så viktigt, jag lärde mig det är ett tag sen och att öka mitt intag har gjort en enorm skillnad i mitt välmående.

Svara

4 Martina Jonsson november 26, 2014 kl. 11:29

Magnesium är så viktigt för så många olika funktioner i kroppen!

Svara

5 Mia maj 10, 2015 kl. 21:28

Magnesium är helt fantastiskt för välbefinnandet. Jag hade haft magnesium brist under en lång tid och hade bland annat problem med att sova bra, när jag började ta magnesium så mådde jag så otroligt mycket bättre och kunde sova gott. Tydligen är magnesiumbrist väldigt vanligt.

Svara

6 Sandra maj 12, 2015 kl. 21:19

Jag har upplevt otroligt bra resultat av magnesium, sover så bra och vaknar utvilad.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: