Magnesium spelar en betydande roll för bra sömn

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 18 november, 2014 · 10 comments

in Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Psykisk hälsa, Sömnen

Magnesium spelar en betydande roll för en mängd olika kroppsprocesser och inte minst för bra sömn. Tillräckliga nivåer av magnesium i kroppen hjälper oss nämligen att slappna av, känna ro och gör att vi sover mycket bättre.

Magnesium har betydelse för bra sömn

Magnesium har en stor betydelse för en mängd olika kroppsfunktioner som t.ex hjärta- och kärlhälsan, muskelhälsan, nervsystemets funktion och inte minst för vår mentala hälsa. Vi behöver tillräckliga mängder av magnesium för att må bra. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning och med för lite magnesium i kroppen så får vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Medan kalcium behövs för att våra muskler ska kunna dra ihop sig, så gör magnesium att musklerna kan slappna av. Det är bland annat därför vi behöver välfyllda depåer av magnesium för att kunna sova bra. Här följer några exempel på studier som visar betydelsen av magnesium för bra sömn.

Studier och forskning

I en placebokontrollerad studie (1) deltog 100 vuxna (78 kvinnor och 22 män). Personerna som ingick i studien var mellan 51-85 år gamla och led samtliga av dålig sömn. Hälften av deltagarna fick under 7 veckor en daglig dos på 320 mg tillskott av magnesium (magnesiumcitrat) och den andra hälften fick placebo. Resultatet visade att sömnen förbättrade betydligt hos deltagarna som fått magnesium. Ingen förändring noterades hos gruppen som fått placebo.

I en dubbelblind placebokontrollerad studie (2) som utfördes 2012, fick en grupp 500 mg magnesium per dag i åtta veckor, medan kontrollgruppen fick placebo. Man tog hänsyn och kontrollerade faktorer som exempelvis intag av kalcium, kalium, koffein, kolhydrater och totalt kaloriintag. Forskarna tog blodprover innan och efter studien. Det förelåg ingen skillnad i blodproverna av magnesium innan studien påbörjades. Den grupp som fått tillskott av magnesium hade signifikant förbättrad sömn efter åtta veckor. Det var ingen förbättring eller skillnad hos dom som fått placebo. En mängd andra studier som utförts genom åren har visat liknande resultat.

Att få i sig tillräckligt med magnesium

Livsmedel som innehåller magnesium är t.ex: kakao, vetekli, pumpafrön, linfrön, baljväxter, paranötter, sesamfrön och sötmandel. Om man väljer att komplettera sin kost med ett tillskott av magnesium så gäller det att välja rätt. Alla former av magnesium har inte lika bra biotillgänglighet, vilket betyder att upptaget i kroppen blir begränsat. Lättupptagliga former av magnesium är t.ex: Magnesiumcitrat, Magnesiumglycinat, Magnesiumaspartat, Magnesium EAP2, Magnesiummalat, Magnesiumsuccinat och Magnesiumlaktat. Exempel på kosttillskott av magnesium som innehåller lättupptagliga former är: Alpha plus magnesium, Holistic magnesium och Helhetshälsa MagnesiumOptimal. För dig som inte kan eller vill svälja tabletter så finns det t.ex magnesium i pulverform från Bättre hälsa som du blandar med vatten och dricker.

Fler kosttillskott av magnesium hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Reference:"Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep," Nielsen FH, Johnson LK, et al, Magnes Res, 2010 Dec 1; 23(4): 158-68. (Address: United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Grand Forks Human Nutrition Research Center, Grand Forks, North Dakota, USA).

(2) J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. Source

Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

Den självläkande människan, Friskare liv med rätt kost + vitaminer och mineraler, Peter Wilhelmsson, ICA Bokförlag, 1997


Introduction: importance of Mg in physiology and medicine and the need for ion selective electrodes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7939385National institutes of health - magnesium: http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#h7

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Madde november 19, 2014 kl. 09:23

Jag började ta kosttillskott av magnesium för att bli kramper i benen som jag brukade få ofta under natten. Det hjälpte bra och problemet försvann och jag upptäckte även att jag sov så mycket bättre! Inga fler vakna nätter 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring november 20, 2014 kl. 11:11

Inte sällan ligger magnesiumbrist även bakom kramper eftersom mineralet behövs för att musklerna ska kunna slappna av. Skönt att du kom på att du hade låga nivåer av magnesium.

Svara

3 Magnus november 21, 2014 kl. 21:21

Tillräckligt med magnesium är så viktigt, jag lärde mig det är ett tag sen och att öka mitt intag har gjort en enorm skillnad i mitt välmående.

Svara

4 Mikaela Bjerring november 22, 2014 kl. 13:08

Har man magnesiumbrist så upplever man stor skillnad när man sedan får i sig tillräckliga mängder.

Svara

5 Martina Jonsson november 26, 2014 kl. 11:29

Magnesium är så viktigt för så många olika funktioner i kroppen!

Svara

6 Mikaela Bjerring november 27, 2014 kl. 09:04

Ja, magnesium har betydelse för väldigt många kroppsfunktioner.

Svara

7 Mia maj 10, 2015 kl. 21:28

Magnesium är helt fantastiskt för välbefinnandet. Jag hade haft magnesium brist under en lång tid och hade bland annat problem med att sova bra, när jag började ta magnesium så mådde jag så otroligt mycket bättre och kunde sova gott. Tydligen är magnesiumbrist väldigt vanligt.

Svara

8 Mikaela Bjerring maj 11, 2015 kl. 11:02

Härligt att du kom på att det var magnesiumet som spöka för dig. 🙂 Ja, magnesiumbrist är inte helt ovanligt.

Svara

9 Sandra maj 12, 2015 kl. 21:19

Jag har upplevt otroligt bra resultat av magnesium, sover så bra och vaknar utvilad.

Svara

10 Mikaela Bjerring maj 13, 2015 kl. 10:59

Underbart!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: