Mineraler

by Mikaela Bjerring

I kroppen utgör mineraler grundstenar för en mängd olika funktioner och är därmed livsnödvändiga. Eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa är det viktigt att vi får i oss tillräckligt via kosten.

Om olika mineraler i kosten

Funktion och egenskaper av mineraler

Mineraler är ett fast ämne med kristalliknande struktur som varken har animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. Cellerna i kroppen är under ständig förnyelse och är beroende av mineraler som upptas från maten. Mineraler och spårämnen bidrar inte med någon energi eller bränsle till kroppen, men stödjer energiproduktionen och kemiska reaktioner, vilket är nödvändigt för liv. Mineraler utgör endast en liten del av kroppen, men har ändå en mycket stor betydelse för vår hälsa.

Mineraler är komponenter hos enzymerna som styr de viktigaste reaktionerna i kroppens fysiologi som till exempel nedbrytning av kolhydrater, proteiner och fetter. Det finns även de mineraler som är inblandade i reglering av vätske- och elektrolytbalansen. Några mineraler har funktionen att de ger stadga åt skelettet, brosket och tänderna och andra behövs för att bygga upp frisk nerv- och muskelvävnad. Andra ämnen som hormoner, vitaminer, peptider m.fl. behöver mineral för att reglera kroppens metaboliska system.

Läs mer om olika mineraler: