Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Enzymer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Enzymer möjliggör liv och behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Metaboliska enzymer, våra matsmältningsenzymer och de matenzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar, hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten och inte minst hur vår kropp fungerar. 

Enzymer i maten och i kroppen.

Funktion av enzymer i kroppen

Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar. Det är ämnen som möjliggör liv och fungerar som katalysatorer, som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.

Enzymer delas in i 3 grupper:

  • Matenzymer
  • Matsmältningsenzymer
  • Metaboliska enzymer

Matenzymer

Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte matsmältningen helt på egen hand, utan här är matenzymer som finns i färska och råa frukter och grönsaker även mycket viktiga. Matenzymerna börjar hela nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom avlastar det matsmältningsenzymerna. Därmed kan matsmältningsenzymerna även stödja de metaboliska enzymerna.

Tyvärr så förstörs matenzymerna vid tillagning, vilket ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer. Äter man därför för lite frukt och grönt så ökar stressen på bukspottkörteln och enzymproduktionen. Vi föds alla med en viss enzympotential som man hela tiden kan stödja genom att äta råkost, dra ner på stress och tillföra enzymer via tillskott vid behov.

Matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymerna har tre specifika uppgifter: nedbrytning av protein, fett och kolhydrater. Proteasenzymer bryter ned protein, lipas bryter ned fett och amylas bryter ned kolhydrater. Kroppen tillverkar inte många matsmältningsenzymer men produktionen kräver mer av kroppens enzympotential än den som krävs för produktionen av alla de hundratals metaboliska enzymerna. Matsmältningsenzymer har en mycket starkare enzymaktivitet och koncentration än något annat enzym som finns i naturen. Maten måste brytas ned tillräckligt för att kunna passera genom cellmembranen. Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Metaboliska enzymer

Alla processer, vävnader och organ drivs av metaboliska enzymer. Enzymerna tar protein, fett och kolhydrater och använder dessa för att reparera och bygga upp en frisk och välfungerande kropp. Varje vävnad och organ har sina egna enzymer för just deras specifika behov. Eftersom vår hälsa är beroende av att de metaboliska enzymerna fungerar optimalt är det viktigt att ingenting stör deras funktion. Att få brist på dessa enzymer kan vara allvarligt för kroppen. Hundratals metaboliska enzymer är nödvändiga för att utföra alla kroppsfunktioner, läka sjukdomar och skador, samt reparera nedbrytning av vävnader.

Ex. på växtenzymer med matsmältningsfunktion:

Amylas – Spjälkar stärkelse och glycogen. Amylas hydrolyserar stora polysackarider till små disackarider som sedan byts ner till monosackarider innan de når in till cellerna. Amylas finns i salivet (även kallat ptyalin) och pancreas. Amylas stödjer kolhydratnedbrytningen och produktionen av gallsalter samt nedbrytning av kolesterol.
Cellulas – Hydrolyserar cellulosafibrer till mindre fragment som så småningom frigör glukos. Cellulosas tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via råkost där det finns naturligt. Brist på cellulas kan leda till sämre nedbrytning. Cellulas utvinns ur svampen Aspergillus niger.
Lipas – Hydrolyserar fett: Triglycerider till diglycerider till monoglycerider till fria fettsyror. Lipas i tillskott gynnar bättre nedbrytning av fett och ger stöd åt gallan. Lipas utvinns ur svampen Aspergillus Oryzae.
Fytas – Bryter ner syror som finns i säd, frön, nötter, frukt och grönsaker. Fytas är nödvändigt för att kunna tillgodogöra sig näringen i frukt.
Invertas – Spjälkar sukros till glukos och fruktos.

 

Exempel på kosttillskott av enzymer:

 

Fler kosttillskott av enzymer hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close