Enzymer

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Enzymer möjliggör liv och behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Metaboliska enzymer, våra matsmältningsenzymer och de matenzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar, hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten och inte minst hur vår kropp fungerar. Brist på enzymer kan bland annat visa sig som uppsvälld och gasig mage. Klicka här för att läsa mer om enzymer

Helhetshälsa Helazym, 90 kapslar (90 portioner)

Helazym - tillskott av matsmältningsenzymer

Helazym från Helhetshälsa innehåller rena och potenta enzymer för magen. Enzymerna kommer från olika växter och verkar som en effektiv hjälp för bättre matsmältning.

189 kr

 

Holistic Cellenzym, 90 kapslar (90 portioner)

Holistic cellenzym - tillskott av enzymer

Cellenzym innehåller viktiga enzymer som hjälper till att bryta ner maten vi äter till minsta beståndsdel. uppsvälld och gasig mage är tecken på enzymbrist.

247 kr

 

Holistic Laktozym, 100 kapslar (100 portioner)

Holistic laktozym - enzymen laktas för dig som är laktosintolerant.

Laktozym innehåller enzymet laktat som underlättar för överkänsliga personer att bryta ner laktos. För dig som är överkänslig mot laktos

199 kr

 

Helhetshälsa Bromelain, 100 kapslar (100 portioner)

Bromelain - enzymtillskott från ananas

Bromelain är ett välbeprövat tillskott fullt av enzymer till magens naturliga uppsättning. Enzymerna hjälper till att spjälka näringsämnen och är verksamma i både sur och basisk miljö.

269 kr

 

Fler kosttillskott av enzymer hittar du här

Enzymer i kosten och tillskott av enzymer

Funktion av enzymer i kroppen

Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar. Det är ämnen som möjliggör liv och fungerar som katalysatorer, som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.

Enzymer delas in i 3 grupper:

  • Matenzymer
  • Matsmältningsenzymer
  • Metaboliska enzymer

Matenzymer
Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte matsmältningen helt på egen hand, utan här är matenzymerna som finns i färska och råa frukter och grönsaker även mycket viktiga. Matenzymerna börjar hela nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom avlastar det matsmältningsenzymerna. Därmed kan matsmältningsenzymerna även stödja de metaboliska enzymerna.

Tyvärr så förstörs matenzymerna vid tillagning, vilket ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer. Äter man därför för lite frukt och grönt så ökar stressen på bukspottkörteln och enzymproduktionen. Vi föds alla med en viss enzympotential som man hela tiden kan stödja genom att äta råkost, dra ner på stress och tillföra enzymer via tillskott vid behov.

Matsmältningsenzymer
Matsmältningsenzymerna har tre specifika uppgifter: nedbrytning av protein, fett och kolhydrater. Proteasenzymer bryter ned protein, lipas bryter ned fett och amylas bryter ned kolhydrater. Kroppen tillverkar inte många matsmältningsenzymer men produktionen kräver mer av kroppens enzympotential än den som krävs för produktionen av alla de hundratals metaboliska enzymerna. Matsmältningsenzymer har en mycket starkare enzymaktivitet och koncentration än något annat enzym som finns i naturen. Maten måste brytas ned tillräckligt för att kunna passera genom cellmembranen. Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Metaboliska enzymer
Alla processer, vävnader och organ drivs av metaboliska enzymer. Enzymerna tar protein, fett och kolhydrater och använder dessa för att reparera och bygga upp en frisk och välfungerande kropp. Varje vävnad och organ har sina egna enzymer för just deras specifika behov. Eftersom vår hälsa är beroende av att de metaboliska enzymerna fungerar optimalt är det viktigt att ingenting stör deras funktion. Att få brist på dessa enzymer kan vara allvarligt för kroppen. Hundratals metaboliska enzymer är nödvändiga för att utföra alla kroppsfunktioner, läka sjukdomar och skador, samt reparera nedbrytning av vävnader.

Exempel på växtenzymer med matsmältningsfunktion:

Amylas – Spjälkar stärkelse och glycogen. Amylas hydrolyserar stora polysackarider till små disackarider som sedan byts ner till monosackarider innan de når in till cellerna. Amylas finns i salivet (även kallat ptyalin) och pancreas. Amylas stödjer kolhydratnedbrytningen och produktionen av gallsalter samt nedbrytning av kolesterol.
Cellulas – Hydrolyserar cellulosafibrer till mindre fragment som så småningom frigör glukos. Cellulosas tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via råkost där det finns naturligt. Brist på cellulas kan leda till sämre nedbrytning. Cellulas utvinns ur svampen Aspergillus niger.
Lipas – Hydrolyserar fett: Triglycerider till diglycerider till monoglycerider till fria fettsyror. Lipas i tillskott gynnar bättre nedbrytning av fett och ger stöd åt gallan. Lipas utvinns ur svampen Aspergillus Oryzae.
Fytas – Bryter ner syror som finns i säd, frön, nötter, frukt och grönsaker. Fytas är nödvändigt för att kunna tillgodogöra sig näringen i frukt.
Invertas – Spjälkar sukros till glukos och fruktos.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.