– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ingefära kommer ursprungligen från Asien där den använts flitigt inom traditionell medicin i 1000-tals år. Den är främst uppskattad för sina värmande och antiinflammatoriska egenskaper och har genom tiderna använts för att stödja hälsan på en lång rad olika sätt.

Artikelns innehåll:
- Kort om växten ingefära
- Aktiva ämnen i ingefära
- Traditionell användning av örten
- Ingefära som livsmedel och hälsokost
- Produkter med ingefära
Kort om växten ingefära
Ingefära med det vetenskapliga namnet Zingiber officinale, är en flerårig ört som härstammar från Sydostasien. Den trivs bäst i varma, tropiska klimat och odlas främst i Indien och Kina. Den stora efterfrågan har idag gjort att den även odlas globalt under kontrollerade former.
Växten blir 50–150 cm hög. Den har gröna blad och gulgröna blommor med purpurfärgade inslag. Det är den grova och knöliga rotstocken som används som krydda och läkeväxt.
Aktiva ämnen i ingefära
De huvudsakliga aktiva ämnena i ingefära är gingeroler och shogaoler. Det är en typ av fytokemikalier som bidrar till örten omtalade antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper (1). Det är även dessa ämnen som ger rotknölen dess starka och unika smak.
Utöver dessa föreningar innehåller ingefära även andra bioaktiva ämnen så som gingeridioner, zingeroler, paradoler och olika acetoxiföreningar vilka också bidrar till ingefärans biologiska aktivitet (1).
Dessutom är roten rik på andra antioxidanter, vitaminer som C, B6 och E, samt mineralerna magnesium, kalium, järn, zink och kalcium (1).

Traditionell användning av örten
Ingefärans användning går så långt tillbaka i tiden som åtminstone 3000 år. Inte minst har den en lång historisk användning inom traditionell kinesisk medicin (TCM) och den Indiska ayurvediska läkekonsten. Örten är även högt uppskattad inom vår västerländska folkmedicin.
Ingefära är känd för att vara en värmande och antiinflammatorisk ört (2) (3). Den har länge varit uppskattad för att stödja matsmältningen och som hjälp vid olika mag-tarmproblem och illamående. Den har även en lång traditionell användning vid förkylning, mensvärk, ledvärk, för att stödja cirkulationen och minska inflammatoriska tillstånd i kroppen.
För magen
Ingefära har en mycket lång tradition för att stödja matsmältningen och lindra matsmältningsbesvär så som gaser och uppblåsthet (4). Än idag är örten uppskattad som en huskur för detta ändamål.
illamående
Ett annat välkänt område av örten är vid illamående. En stor fördel med ingefära jämfört med läkemedel mot illamående är att ingefära inte orsakar trötthet. Det finns också moderna studier som visat att den kan ha en god effekt vid åksjuka, sjösjuka och illamående vid graviditet (5) (6). Man har även sett att effekten vid illamående blir bättre vid intag av ingefäraextrakt jämfört med färsk eller torkad (6).
Antiinflammatoriska egenskaper
Örtens antiinflammatoriska egenskaper gör den väldigt uppskattad vid ledvärk och andra inflammatoriska tillstånd i kroppen (3). Det är också vanligt att Ingefära kombineras med gurkmeja som har liknande egenskaper.
Mensvärk
Örten har en lång historisk användning vid mensvärk. Även moderna studier (7) har visat att de värmande och antiinflammatoriska egenskaperna kan bidra till att reducera smärtan genom att minska produktionen av prostaglandiner, vilket är en stor orsak till mensvärk. Så om du lider av värk under mensen så kan det vara väl värt att prova ingefära.
Förkylning
Ingefära är en välkänd och uppskattad huskur vid förkylning, halsont och hosta. Det är till exempel många som tycker om att dricka ingefärsshot eller te med ingefära under förkylningssäsongen.
Det finns inte tillräckligt med studier för att styrka alla traditionella användningsområden av ingefära, men den långa historiska användningen och det faktum att dessa huskurer är lika uppskattad än idag säger mycket. Man får helt enkelt prova själv och se vad man upplever.
Ingefära som livsmedel och hälsokost
Om du vill ta tillvara på alla ingefärans nyttigheter, så kan du använda torkad rot eller riva ner färsk i te, smoothies och maträtter. Du vill dock helst använda ekologisk eftersom det är en av de grödor som ofta besprutas hårt. Ett annat sätt är att komplettera med ett kosttillskott med ingefäraextrakt som ger en bra och hög koncentration av de aktiva ämnena.
Produkter med ingefära:
- Healthwell Ingefära Premium (högdoserat extrakt med tillsatt gurkmeja)
- Healthwell Ingefära Extrakt (högdoserat extrakt)
- Rå Ingefärashot bag-in-box
- RawPowder Ingefärapulver
- Solgar Ginger Root Extract (högdoserat extrakt)
- Pureness Kombucha med citron och ingefära
Källor och referenser
(1) Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6616534/
(2) Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 272, 245, 249, 236, 250, ISBN 91-518-2782-4
(3) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(4) Preventive and therapeutic effects of ginger on bowel disease: A review of clinical trials. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266714252400099X
(5) Ingefära och illamånde vid graviditet: Willetts KE, Ekangaki A, Eden JA. Effect of a ginger extract on pregnancy-induced nausea: a randomised controlled trial. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2003;43(2):139-144.
(6) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371.
(7) Efficacy of Ginger in the Treatment of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8021506/
Relaterade inlägg: