Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Urinvägsinfektion (UVI)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas av att bakterier tränger in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Det kan vara både smärtsamt och obehagligt. Vissa kan få regelbundet återkommande infektioner där förebyggande åtgärder är det bästa sättet att ta kontroll över situationen. Här följer några tips för hur du kan förebygga och lindra symtom vid urinvägsinfektion med naturliga medel.

Naturliga medel för att förebygga och bli av med urinvägsinfektion (UVI)

När bör man söka vård vid UVI?

Enligt vårdguiden ska män och barn under 15 år alltid söka vård vid misstänkt urinvägsinfektion. Lika så om du är gravid eller nyligen fött barn, samt vid feber eller om det finns synligt blod i urinen. Om symtomen plötsligt förvärras kan urinvägsinfektionen ha spridit sig från urinblåsan till njurarna och njurbäckenet. Symtom på njurbäckeninflammation är urinvägsinfektionssymtom i kombination med sjukdomskänsla, feber, frossa och smärta från sidorna av magen och ländryggen. Om så är fallet bör man omgående söka vård. Kvinnor över 15 år med vanlig okomplicerad nedre urinvägsinfektion utan feber brukar få rådet att i första hand prova enklare egenvård eftersom infektionen i de flesta fall läker ut av sig själv inom en vecka. Här följer exempel på naturliga medel som du kan ta hjälp av för att snabbare bli av med din urinvägsinfektion.

Naturliga medel för att bli av med UVI

 

Drick mycket vatten

Vid första symtomen av urinvägsinfektion bör du dricka stora mängder vatten och fortsätta med det under hela infektionstiden. Det hjälper till att spola ut de dåliga bakterierna som orsakar problemet. Du bör även försöka tömma blåsan helt när du kissar.

Drick sura drycker

Tranbärsjuice är en klassisk huskur vid urinvägsinfektion. Drick ett par stora glas osötad tranbärsjuice om dagen tills urinvägsinfektionen har försvunnit. Även lingon, granatäpple och citronvatten har liknande effekt. Man kan även blanda 1 msk äppelcidervinäger med vatten och dricka flera gånger per dag. Det gör urinen surare, vilket gör att bakterierna som orsakar urinvägsinfektionen inte trivs. Se till att du undviker socker och sötade drycker eftersom det får de dåliga bakterierna att frodas. Det finns även tranbärsextrakt i kapslar som man kan använda sig av som ett alternativ om man föredrar det.

UVA ört

UVA ört är en uppskattad produkt vid urinvägsinfektion och innehåller en kombination av örterna mjölon, gullris, enbär, åkerfräken och nässla. För personer som lider av ofta återkommande urinvägsinfektioner kan örtblandningen även intas i förebyggande syfte.

Oreganoolja

Oreganoolja är en olja med antibakteriella och antivirala egenskaper som även är känd för att döda svamp och parasiter. Eftersom oreganooljan är bakteriedödande kan den vara en bra hjälp vid urinvägsinfektion. Inta oreganoolja vid första symtom för att snabbt få bukt med infektionen.

Kolloidalt silver

En bra dos kolloidalt silver kan vara effektivt vid infektioner eftersom det har en antimikrobiell effekt. Drick 0.5 till 1 deciliter kolloidalt silver, tre gånger dagligen för att snabbare bli av med infektionen. Låt gärna silvret dröja kvar i munnen en liten stund så det även absorberas direkt in i blodet via munslemhinnan.

Probiotika

Nyttiga mjölksyrabakterier bidrar inte bara till att förbättra bakteriefloran i mag-tarmsystemet, utan är även viktigt för en hälsosam miljö i underlivet och urinblåsan. I underlivet ska det normalt finnas en hälsosam nivå av laktobaciller som sänker pH-värdet och som förhindrar överväxt av dåliga bakterier och svamp. Dessa goda bakterier minskar risken för att skadliga bakterier som orsakar urinvägsinfektion får fäste. Genom att få i dig mjölksyrabakterier i kombination med tranbär/lingon så kan du skydda ditt underliv från att dåliga bakterier skapar problem. Cran Cure är exempel på ett populärt förebyggande och stärkande tillskott vid urinvägsinfektion som innehåller mjölksyrabakterier, tranbär, lingon, björkbladsextrakt, åkerfräken, gullris och D-vitamin.

Havtornsolja

Många som har återkommande problem med urinvägsinfektioner drabbas på grund av torra och sköra slemhinnor. När underlivets slemhinnor blir torra får man ofta problem med obehag som irritation och klåda. Det kan även uppstå hudsprickor och svida när man kissar, samt en rad andra problem. Den rubbade balansen och funktionen i slemhinnorna medför också en ökad risk för urinvägsinfektion. Havtornsolja är känt för att balansera fuktbalansen i slemhinnorna och kan därmed vara till stor hjälp vid UVI som uppstår på grund av torra och sköra slemhinnor i underlivet. Membrasin är här ett populärt tillskott av havtornsextrakt som man kan ta hjälp av.

Övrigt att tänka på:

  • Kissa alltid efter samlag. Det sköljer bort eventuella bakterier och på så sätt minskar du risken för urinvägsinfektion.
  • Vid urinvägsinfektion är det viktigt att urinblåsan töms helt när man kissar. Att sätta sig omvänt på toalettstolen, så att man tittar in i väggen är ett knep man kan ta till. Denna ställning är effektivare än den vanliga sittställningen om man vill tömma urinblåsan helt.
  • Att klä sig varmt i de nedre regionerna och runt njurarna kan bidra till att skydda mot urinvägsinfektion och det bör även vara en av de först åtgärderna du tar om du drabbats.
  • Använd inga starka tvålar eller andra produkter som rubbar pH-värdet i underlivet.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close