Urinvägsinfektion (UVI)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas av att bakterier tränger in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Det kan vara både smärtsamt och obehagligt och varannan kvinna drabbas någon gång i livet. Vissa kan få regelbundet återkommande infektioner där förebyggande åtgärder är det bästa sättet att ta kontroll över situationen. Här följer några tips om hur du kan förebygga och lindra symtom vid urinvägsinfektion med naturliga medel. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter vid urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion (UVI)

När bör man söka vård?

Enligt vårdguiden ska män och barn under 15 år alltid söka vård vid misstänkt urinvägsinfektion. Lika så om du är gravid eller nyligen fött barn, samt vid feber eller om det finns synligt blod i urinen. Om symtomen plötsligt förvärras kan urinvägsinfektionen ha spridit sig från urinblåsan till njurarna och njurbäckenet. Symtom på njurbäckeninflammation är till exempel urinvägsinfektionssymtom i kombination med sjukdomskänsla, feber, frossa och smärta från sidorna av magen och ländryggen. Om så är fallet bör man omgående söka vård. Kvinnor över 15 år med vanlig okomplicerad nedre urinvägsinfektion utan feber brukar få rådet att i första hand prova enklare egenvård eftersom infektionen i de flesta fall läker ut av sig själv inom en vecka. Här följer exempel på naturliga medel som du kan ta hjälp av för att snabbare bli av med din infektion.

Drick mycket vatten

Vid första symtomen av urinvägsinfektion bör du dricka stora mängder vatten och fortsätta med det under hela infektionstiden. Det kan hjälpa till att spola ut de dåliga bakterierna som orsakar problemet. Du bör även försöka tömma blåsan helt när du kissar.

Drick sura drycker

Tranbärsjuice är en klassisk huskur vid urinvägsinfektion. Drick ett par stora glas osötad tranbärsjuice om dagen tills urinvägsinfektionen har försvunnit. Även lingon, granatäpple och citronvatten har liknande effekt. Man kan även blanda 1 msk äppelcidervinäger med vatten och dricka flera gånger per dag. Det gör urinen surare, vilket gör att bakterierna som orsakar urinvägsinfektionen inte trivs. Se till att du undviker socker och sötade drycker eftersom det får de dåliga bakterierna att frodas. Det finns även tranbärsextrakt i kapslar som man kan använda sig av som ett alternativ om man föredrar det.

UVA ört

UVA ört innehåller en kombination utav örterna mjölon, gullris, enbär, åkerfräken och nässla som är en uppskattad produkt vid urinvägsinfektion. För personer som lider av ofta återkommande urinvägsinfektioner kan örtblandningen intas i förebyggande syfte.

Oreganoolja

Oreganoolja är en olja med antibakteriella och antivirala egenskaper som även är känd för att döda svamp och parasiter. Eftersom oreganooljan är bakteriedödande kan den vara en bra hjälp vid urinvägsinfektion. Inta oreganoolja vid första symtom för att snabbare få bukt med infektionen.

Kolloidalt silver

En bra dos kolloidalt silver kan vara effektivt vid infektioner eftersom det har en antimikrobiell effekt. Drick 0.5 till 1 deciliter kolloidalt silver, tre gånger dagligen för att snabbare bli av med infektionen. Låt gärna silvret dröja kvar i munnen en liten stund så det även absorberas direkt in i blodet via munslemhinnan.

Probiotika

Nyttiga mjölksyrabakterier bidrar inte bara till att förbättra bakteriefloran i mag-tarmsystemet, utan är även viktigt för en hälsosam miljö i underlivet och urinblåsan. I underlivet ska det normalt finnas en hälsosam nivå av laktobaciller som sänker pH-värdet och som förhindrar överväxt av dåliga bakterier och svamp. Dessa goda bakterier minskar risken för att skadliga bakterier som orsakar urinvägsinfektion får fäste. Genom att få i dig mjölksyrabakterier i kombination med tranbär/lingon så kan du skydda ditt underliv från att dåliga bakterier skapar problem. Cran Cure är exempel på ett populärt förebyggande och stärkande tillskott vid urinvägsinfektion som innehåller mjölksyrabakterier, tranbär, lingon, björkbladsextrakt, åkerfräken, gullris och D-vitamin.

Havtornsolja

Många som har återkommande problem med urinvägsinfektioner drabbas på grund av torra och sköra slemhinnor. När underlivets slemhinnor blir torra får man ofta problem med obehag som irritation och klåda. Det kan även uppstå hudsprickor och svida när man kissar, samt en rad andra problem. Den rubbade balansen och funktionen i slemhinnorna medför också en ökad risk för urinvägsinfektion. Havtornsolja är känt för att balansera fuktbalansen i slemhinnorna och kan därmed vara till stor hjälp vid UVI som uppstår på grund av torra och sköra slemhinnor i underlivet. Membrasin är här ett populärt tillskott av havtornsextrakt som man kan ta hjälp av.

Övrigt att tänka på

  • Kissa alltid efter samlag. Det sköljer bort eventuella bakterier och på så sätt minskar du risken för urinvägsinfektion.
  • Vid urinvägsinfektion är det viktigt att urinblåsan töms helt när man kissar. Att sätta sig omvänt på toalettstolen, så att man tittar in i väggen är ett knep man kan ta till. Denna ställning är effektivare än den vanliga sittställningen om man vill tömma urinblåsan helt.
  • Att klä sig varmt i de nedre regionerna och runt njurarna kan bidra till att skydda mot urinvägsinfektion och det bör även vara en av de först åtgärderna du tar om du drabbats.
  • Använd inga starka tvålar eller andra produkter som rubbar pH-värdet i underlivet.

Produkter

Gullris/Tranbär, Bioform 90 kapslar

En helt ren naturprodukt med växterna gullris och tranbär i fokus, tillsammans med extrakt av åkerfräken. Växterna har välkända egenskaper och produkten används för urinvägarna och urinblåsan. Ett optimalt tillskott vid urinvägsinfektion.

142 kr

 

Tranbärskapslar, Better You 90 kapslar

Tranbärskapslarna från Better You innehåller 100 % naturligt och ekologiskt tranbärsextrakt och kapseln är vegetabilisk. Tranbär innehåller proanthocyanidin, PAC, som förutom att ge bäret dess röda färg även har antioxidativa egenskaper. Tranbär är även rikt på vitamin C som bidrar till ett normalt fungerande immunsystem.

199kr

 

UVA Ört BioMedica, 100 tabletter

Denna örtblandning är baserad på enbär, gullris, mjölon, nässla och åkerfräken i små och lättsvalda tabletter. En naturlig produkt med verksamma ämnen som bidrar med en utdrivande effekt som kan ha fördelar vid urinvägsinfektion.

129 kr

 

Vild oreganoolja droppar Bättre hälsa, 30 ml

En naturlig och ekologisk oreganoolja i hög koncentration, med extra hög halt carvacrol. Vild Oreganoolja är en flytande olja med stark oreganodoft som kan användas både i mat, som kosttillskott och till hudvård.

295 kr

 

Wild oregano oil Solgar, 60 kapslar

Wild Oregano Oil från Solgar innehåller koncentrerad oreganoolja i kapselform. Kapslarna är tillverkade i softgel som gör dem lätta att svälja. Varje kapsel ger dig hela 175 mg vild oreganoolja tillsammans med olivolja.

239 kr

 

Kolloidalt silver Ionosil, 1 liter

Inosil Kolloidalt Silver är en reningsprodukt för vatten. Kolloidalt Silver innehåller destillerat vatten med miljarder mikroskopiska silverpartiklar. Kolloidalt silver är framställt genom moderna elektrokolloidala metoder. Hållbarheten är cirka två år.

238 kr

 

Cran Cure Elexir Pharma, 48 tabletter

Cran Cure är ett populärt förebyggande och stärkande tillskott vid urinvägsinfektion som innehåller mjölksyarbakterier, tranbär, lingon, björkbladsextrakt, åkerfräken, gullris och D-vitamin.

238 kr

 

Membrasin Bringwell, 120 kapslar

Membrasin är ett kosttillskott som innehåller extrakt från havtorn. Havtornsbär är naturligt rika på flera fettsyror och vitaminer som omega 7, vitamin E och vitamin A som bidrar till en smörjande effekt på slemhinnor i ögon, näsa, mun och i underlivet.

299 kr

 

Helhetshälsa Probioplex, 150 kapslar

Helhetshälsa Probioplex är ett tillskott med magvänliga mjölksyrabakterier. Probioplex innehåller flera miljarder levande bakterier som frodas i den naturliga tarmfloran. Goda tarmbakterier som hjälper till att skydda oss mot skadliga bakterier.

265 kr

 

Relaterade inlägg: