Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Fosfatidylserin

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Vitaminbutiken.se – 

Fosfatidylserin är en viktig komponent av hjärncellmembranen och har betydelse för hjärnfunktioner som till exempel minnet, vakenhet och förbättrad hjärnfunktion i åldrande hjärnor. 

Funktion av Fosfatidylserin för hjärnan

Funktion i kroppen av fosfatidylserin

Fosfatidylserin är en strukturell del av fosfolipider, vilka är huvudsakliga komponenter i tvålagercellmembran inklusive hjärncellmembranen. Strukturen av fosfatidylserin är en kombination av essentiella fettsyror (alfalinolensyra eller linolensyra) enkelomättat eller mättat fett (stearinsyra, palmitinsyra, arakidonsyra eller oljesyra), fettalkohol (glycerol), mineralsyra (fosfor) och aminosyran serin (1).

Fosfatidylserin finns naturligt i kroppen. Även om det är en nödvändig komponent för att reglera funktionen av alla celler, finns den i högst koncentrationen i hjärnan. Minneskapaciteten minskar med upp till 50 procent med ökad ålder, vilket till stor del beror på en minskad mängd av fosfatidylserin (1) (2). En försämrad förmåga att exempelvis komma ihåg, inlärning och koncentrationssvårigheter har visat sig vara kopplat till för låga nivåer av fosfatidylserin i hjärnan (1) (3). Forskning som gjorts i både Europa och USA, visar att ökat intag av fosfatidylserin kan spela en väsentlig roll för vitaliteten och hjärnfunktionen av åldrade hjärnor (3) (4).

Kända funktioner av fosfatidylserin (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Fosfatidylserin minskar mental och emotionell stress och förbättrar minnet.

Exempel på livsmedel som innehåller fosfatidylserin:

  • Jordnötter
  • Soja
  • Keso
  • Ricottaost
  • Kalkon
  • Fläsk

Exempel på kosttillskott med fosfatidylserin:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, Sida: 479, ISBN: 91-631-7910-5

(2) Biosan.se / Fosfatidylserin: http://www.biosan.se/press/FosfoserFolder_2006.pdf

  (3)  Parker A, Gordon J, Thornton A, Lubker J, Bartlett M. The effects of phosphatidylserine supplementation on cognitive functioning prior and following an acute bout of resistance training in young males. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2010;7(suppl1):P2

  (4)  Baumeister J, Barthel T, Geiss K.R, Weiss M. Influence of phosphatidylserine on cognitive performance and cortical activity after induced stress. Nutritional Neuroscience. 2008;11(3):103-110

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close