Fosfatidylserin

Fosfatidylserin är en viktig komponent av hjärncellmembranen och har betydelse för hjärnfunktioner som t.ex: minnet, vakenhet och förbättrad hjärnfunktion i åldrande hjärnor. Klicka här för att läsa mer om fosfatidylserin
[cf]lamberts[/cf]

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av fosfatidylserin

Fosfatidylserin är en strukturell del av fosfolipider, vilka är huvudsakliga komponenter i tvålagercellmembran inklusive hjärncellmembranen. Strukturen av fosfatidylserin är en kombination av essentiella fettsyror (alfalinolensyra eller linolensyra) enkelomättat eller mättat fett (stearinsyra, palmitinsyra, arakidonsyra eller oljesyra), fettalkohol (glycerol), mineralsyra (fosfor) och aminosyra (serin) (1).

Fosfatidylserin finns naturligt i kroppen. Även om det är en nödvändig komponent för att reglera funktionen av alla celler, finns den i högst koncentrationen i hjärnan. Minneskapaciteten minskar med upp till 50% med ökad ålder, vilket till stor del beror på en minskad mängd av fosfatidylserin (1) (2). En försämrad förmåga att exempelvis komma ihåg, inlärning och koncentrationssvårigheter, har visat sig vara kopplat till för låga nivåer av fosfatidylserin i hjärnan (1) (3). Forskning som gjorts i både Europa och USA, visar att fosfatidylserin som kosttillskott kan spela en väsentlig roll för vitaliteten och hjärnfunktionen (3) (4).

Kända funktioner av i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Fosfatidylserin minskar mental och emotionell stress och förbättrar minnet.

Exempel på livsmedel som innehåller fosfatidylserin

  • Jordnötter
  • Soja
  • Keso
  • Ricottaost
  • Kalkon
  • Fläsk

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close