Ribos

by Mikaela Bjerring

Ribos är ett unikt sockerämne, en enkel sockerart, en monosackarid som finns naturligt i varje cell i människokroppen, men som inte kan lagras. Det officiella kemiska namnet av D-ribos är a-D-ribofuranos och består av kol, socker och pentos.

Funktion i kroppen av

Ribos är en viktig byggsten i RNA-molekylen. Vidare ingår den i ATP, NADH och ett antal andra molekyler som är viktiga i metabolismen. Eftersom D-ribos verkar synergistiskt med och förstärker fördelarna av kreatin är det ett populärt tillskott inom gymvärlden. D-ribos har visat sig kunna öka energinivån, boosta uthålligheten och främja återhämtningen. Eftersom D-ribos deltar i ATP-syntesen i muskelcellerna så kan den öka idrottsprestationer och förkorta återhämtningen efter intensiv träning.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.