Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Medisera och Svensk hälsokost –

Vitamin B12 (kobalamin) är rent kemiskt vårt mest komplexa vitamin och är nödvändigt för en lång rad viktiga kroppsfunktioner. B12-brist kan bland annat leda till blodbrist och skador på nervsystemet. Det här inlägget kommer att fokusera på orsak och symtom för B12-brist, samt hur man kan testa sina nivåer av B12 i kroppen.

Brist på B12 orsak

Artikelns innehåll:

Orsak till B12-brist

Orsaken till B12-brist kan vara många och påverkas av dåligt upptag i tarmen, kosten, näringsbrister, livsstilsfaktorer och sjukdomstillstånd. Vissa person har större risk att utveckla brist än andra.

Äldre personer

När man blir äldre ökar risken för B12-brist, eftersom upptagningsförmågan försämras med åldern.

Veganer och vegetarianer

En stor riskgrupp för att utveckla brist på B12 är veganer och vegetarianer. Anledningen är att den aktiva formen av B12 nästintill uteslutande finns i animaliska livsmedel (1). Studier har visat att i stort sätt alla veganer och vegetarianer kommer att utveckla brist med tiden och därmed bör inta ett tillskott av B12. (2).

Graviditet och amning

Både B12 och folat är oerhört viktigt för fostrets utveckling och tillväxt. Vid graviditet och amning ökar därmed behovet av vitaminerna.

Dåliga livsstilsvanor

Stort alkoholintag, rökning och hög stressnivå är exempel på livsstilsfaktorer som ökar behovet av vitamin B12.

Dålig kosthållning och näringsbrister

Dåliga matvanor och näringsbrister kan påverka nivåerna av B12 i kroppen. Till exempel gör brist på järn, vitamin B6 och kalcium att man inte kan tillgodogöra sig B12 lika bra. En växtbaserad kosthållning som innehåller rikligt med folsyra och tiamin kan också maskera B12-brist.

Sjukdomar och mediciner

Sjukdomstillstånd, antibiotikakurer och vissa mediciner kan öka risken för B12-brist. Bland annat höga kolesterolvärden, överaktiv respektive underaktiv sköldkörtelsfunktion, febersjukdomar, inflammation i leder och bukspottskörteln, samt sjukdomar relaterat till mage och tarm (4) (5). Långtidsbruk av laxeringsmedel, syrahämmande medel och vissa mediciner för diabetes kan också leda till nedsatt upptag av B12 (6). Om man lider av någon sjukdom eller intar medicin som kan påverkar B12-nivåerna, bör man rådgöra med sin läkare.

Nedsatt funktion i mage och tarm

Nedsatt funktion i mag-tarmsystemet kan orsaka B12-brist. Till exempel bör man vara uppmärksam på sina B12-nivåer vid autoimmun atrofisk gastrit (7), sviktande bukspottkörtel, bortopererade delar av tunntarmen och magsäcken. Vid magsår, Crohns sjukdom, IBS, Celiaki och saltsyrabrist kan upptaget påverkas negativt. Likaså vid bakterieinfektioner, parasitinfektioner, långvariga diarréer, mag- och tarminflammationer (4). 

Att man har en balanserad tarmflora är viktigt för att man ska kunna tillgodogöra sig B12 effektivt. Det behövs även tillräckligt med saltsyra i magen och glykoproteinet inre faktor (IF) som utsöndras av magkörtlarna. Detta protein är nödvändigt för att man överhuvudtaget ska kunna ta upp B12 i tarmen. En vanlig orsak till B12-brist är just att man har svårt att tillgodogöra sig vitaminet via tarmen.

B12-brist symtom

Symtom på B12-brist

Eftersom vitaminet är involverat i så många kroppsfunktioner finns det också många symtom som kan kopplas till B12-brist. Symtomen kan variera från person till person och kommer också ofta smygande. Det kan ta lång tid, upp till fem år efter det att kroppsförrådet har blivit uttömt innan B12-brist visar sig. Det utgör såklart ett problem, med risk för bestående skador som följd.

Blodbrist (Perniciös anemi)

B12-brist kan leda till blodbrist, så kallad Perniciös anemi (8). Perniciös anemi beror på brist på proteinet IF (Intrinsic Factor) som bildas i magsäcken och som nämnt är nödvändigt för att B12 ska kunna tas upp via tarmen.

Problem kopplat till nervsystemet

I nervsystemet kan B12-brist visa sig genom domningar, myrkrypningar och stickningar i ben, fötter och händer. Man kan också känna en skarp stickande smärta i handen rakt under ringfingret. Stickningar i tungan som kommer och går är också vanligt. Yrsel, ostadighet, koordinationsrubbningar och spasm i ena sidan av ansiktet är andra symtom. Brist på vitaminet är även kopplat till försämrat minne och kognitiv dysfunktion etc. (9).

Mental hälsa och energi

Brist på B12 påverkar energinivån och kan leda till trötthet, utmattning och fysisk svaghet. Det är även starkt kopplat till vår mentala hälsa och kan ge upphov till depression, irritabilitet, personlighetsförändring, mani och psykos (12).

Huden och håret

På huden kan brist visa sig som vita hudfläckar och bruna områden mellan fingrarna. Andra tecken kan vara sår i mungiporna och längs överläppen. Man kan även få gulaktig hud, ökad blekhet i ansikte, på läppar, tunga och tandkött. 

Ett klassiskt kännetecken på B12-brist är att tungan förändras. På en frisk tunga förnyar sig de yttre cellerna sig snabbt, men vid brist kan inte cellerna nybildas. Den knottriga ytan som finns på en frisk tunga försvinner och kvar blir en slät, rödblank och svidande tunga som är typiskt för B12-brist. 

Hår som tidigt blir grått kan vara en indikation (10). Det finns även studier som visar att bra nivåer av B12 möjligtvis kan förkorta sjukdomstiden och minska symtom vid munsår (herpes simplex) (11) och bältros (12).

Testa B12-brist

Att testa nivåerna av B12 i kroppen

Sina B12-nivåer kan man kolla upp genom blodprov. Studier har dock visat att enbart mäta B12 i serum inte ger en rättvis bild av kroppens B12-status (12). För att få ett tydligare svar för hur det faktiskt ligger till bör man helst analysera flera blodmarkörer, minst 3 (12). Test av B12 i serum kan till exempel kombineras med analys av blodmarkörer som Metylmalonsyra (MMA), Homocystein (Hcys), MCV eller MCH eftersom dessa ämnen stiger i när mängden B12 sjunker.

Om man har svårt att få dessa tester gjorda på vårdcentralen, så kan man istället göra dom via Medisera. Företaget erbjuder ett flertal olika hälsotester där B12 i serum och olika markörer för blodstatus ingår. Dessa tester inkluderar: Vegan & vegetariantestet, Vitamin & mineraltestet, Hälsokontroll stor, Hälsokontroll mellan och Hälsokontroll bas.

Vilket B12 tillskott är bäst?

Kosttillskott av vitamin B12

Samtliga åtta B-vitaminer jobbar i synergi med varandra, vilket betyder att det är bäst att inta dom tillsammans i form av ett B-komplex. Har man påvisad B12-brist eller ligger i riskzon för brist så kan man behöva komplettera med ett B12-tillskott med ett högre innehåll av B12.

Som kosttillskott finns B12 i naturlig form (metylkobalamin) och syntetisk form (cyanokobalamin). Många studier har visat att ett långsiktigt intag av cyanokobalamin där man kunnat se en ökning av B12 i blodet, trots det inte förbättrat patienternas symtom.

När man istället bytt till metylkobalamin har symtomen försvunnit. Det du vill välja som kosttillskott är alltså den naturliga formen metylkobalamin som är biologiskt aktiv i kroppen. B12 ska även helst intas tillsammans med folsyra eftersom det alltid måste finnas en bra balans mellan dessa vitaminer.

Exempel på ett kosttillskott som innehåller den naturliga formen metylkobalamin är Holistic B12 (sugtabletter). Produkten innehåller även folsyra i en bra balans. Ett annat bra alternativ är Biocare nutrisorb liquid methyl b12. Anledningen till att sugtabletter eller droppar är att föredra, beror på att vitaminerna då kan tas upp via munslemhinnan. Därmed behöver inte vitaminet passera mag-tarmkanalen för upptag i kroppen. På så sätt kan man också komma runt problemet med dåligt upptag i tarmen. 

Om du tittar på ett B12 tillskott så undrar du kanske varför innehållet av B12 är så mycket högre än DRI (dagligt rekommenderat intag). Anledningen är just för att upptaget i kroppen är begränsat. Det behövs alltså ett högre innehåll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig en mängd som ger bra nivåer i kroppen.

Om du vill läsa om fler näringsämnen som man bör uppmärksamma som vegan och vegetarian kan du göra det i inlägget ”Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian”.

 

Källor och referenser:

(1) Om B12-brist: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28660890

(2) Vegetarianism and vitamin B-12 (cobalamin) deficiency: https://academic.oup.com/ajcn/article/78/1/3/4689891

(3) Rauma AL, et al. ” Vitamin b12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet i compromised” J Nutr, 1995;125:2511-5.

(4) National Academy Press; Washington, DC, USA: 1998. Institute of Medicine, Vitamin B12; pp. 306–356. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23193625

(5) Andrès E, Federici L, Affenberger S, Vidal-Alaball J, Loukili NH, Zimmer J, et al. B12 deficiency: a look beyond pernicious anemia. J Fam Pract 2007;56:537-42.

(6) Increased intake of calcium reverses vitamin B12 malabsorption induced by metformin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10977010?dopt=Abstract

(7) Autoimmune gastritis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5065578/

(8) Pernicious Anemia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022012/

(9) Healton EB, Savage DG, Brust JC, Garrett TF, Lindenbaum J. Neurologiska aspekter av kobalaminbrist. Medicin 1991; 70: 229-44.

(10) Mood disorder with mixed, psychotic features due to vitamin b12 deficiency in an adolescent: case report: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404901/

(11) Potential role of folic acid and vitamin B12 in herpes simplex virus keratitis reactivation. January 2019 Vojnosanitetski pregled. https://www.researchgate.net/publication/332021862_

(12) Vitamin B12 for herpetic neuralgia: A meta-analysis of randomised controlled trials. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096522991830743X

(13) Vitamin B12 in Health and Disease. Published online 2010 Mar 5. doi: 10.3390/nu2030299. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Mia

    Tack för en bra artikel och Intressant läsning.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattade den!

  2. Carro

    Jag har tagit b12 nu i över 20 år eftersom jag är vegan. Jag hade rätt svåra symtom så jag är glad att det upptäcktes innan det blev ännu värre.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Skönt att du upptäckte att det var b12 som orsakade dina symtom! Veganer och vegetarianer måste verkligen vara uppmärksamma på sina nivåer.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close