Lysin, L-lysin

Lysin räknas till de essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan tillverka, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten. Lysin fungerar som en föregångare till aminosyran karnitin som har betydelse för fettomsättningen. Lysin har även länge studerats för dess påverkan på hud, hår och naglar. Bland annat har man sett att låga nivåer av lysin i kroppen är kopplat till utbrott av munsår (herpes simplex). Klicka här för att läsa mer om lysin
[cf]core lysin[/cf] [cf]ledin lysin[/cf] [cf]solgar lysin[/cf]

Fler kosttillskott hittar du här

Funktion av lysin i kroppen

Lysin är en av de essentiella aminosyrorna och en av de 20 aminosyror som ingår i protein. Eftersom lysin främst finns i animaliska livsmedel, så kan vegetarianer/veganer ligga i riskzon för att få brist. L-lysine är känsligt för värme och skadas lätt vid uppvärmning som genom kokning, stekning, pastörisering, konservering och hydrogenisering.

Lysin stödjer omsättningen av protein i kroppen och fungerar som en föregångare till aminosyran karnitin, som i sin tur ingår i kroppens mitokondrier där all förbränning av fett förekommer. Eftersom lysin stödjer upptaget av kalcium i tarmen så har aminosyran betydelse för benstommens normala funktion. Lysin förekommer i kroppens kollagen som bygger upp cellvävnad så som hud, hår och brosk. Lysin är där med en av de näringsämnen som har betydelse för elasticiteten i huden, vener, kapillärer och annan vävnad.

L-lysin vid herpes simplex (munsår)

Genom studier (2) har man sett att låga nivåer av lysin i kroppen är kopplat till utbrott av munsår (herpes simplex). I dag vet man bland annat att för ett virus ska kunna attackera en cell och åstadkomma ett permanent virusangrepp krävs det att nivåerna av lysin i kroppen är låga.

I en undersökning (2) där man ville se hur tillskott av lysin kan påverka munsår deltog ca 50 personer med munsårsvirus. Deltagarna delades in i två grupper där en grupp fick tillskott av lysin tre gånger dagligen under sex månader, medan den andra gruppen fick placebo. Efter studien kunde man redovisa att lysin-gruppen hade under denna tid haft betydligt minskade symtom av viruset i jämförelse med kontrollgruppen. Lider man av återkommande munsår, så kan det vara en bra idé att ta ett dagligt tillskott av lysin i förebyggande syfte. För att behandla munsår och minska läkningstiden, har doser upp till 8 g l-lysin per dag inte påvisat några bieffekter.

Exempel på livsmedel som innehåller lysin

 • Vilt
 • Fläsk
 • Korv
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Ricottaost
 • Ost
 • Keso
 • Mjölk
 • Yoghurt
 • Ägg
 • Choklad

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close