Lysin, L-lysin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Lysin räknas till de essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan tillverka, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten. Lysin fungerar som en föregångare till aminosyran karnitin som har betydelse för fettomsättningen. Lysin har även länge studerats för dess påverkan på hud, hår och naglar. Bland annat har man sett att låga nivåer av lysin i kroppen är kopplat till utbrott av munsår (herpes simplex). Klicka här för att läsa mer om lysin

Core Lysin, 100 kapslar (100 portiner)

Core lysin tillskott Core Lysine innehåller L-lysin av högsta kvalité. I kroppen har lysin en antiviral effekt och ingår i kollagen och elastin som bygger upp hår, hud och naglar.

99 kr

 

Ledins L-lysin 500 mg, 50 tabletter (50 portiner)

ledins_llysin Ledins L-lysin innehåller 500 mg lysin per tablett. Ren lysin i fri form för bra upptagningsförmåga.

89 kr

 

Solgar Lysin 1000 mg, 50 tabletter (50 portiner)

solgar lysin tillskott 1000 mg Solgars L-Lysin innehåller 1000 mg per tablett av aminosyran i fri form, vilket betyder att upptaget i kroppen är optimalt.

111 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Funktion av lysin i kroppen

Lysin är en av de essentiella aminosyrorna och en av de 20 aminosyror som ingår i protein. Eftersom lysin främst finns i animaliska livsmedel, så kan vegetarianer/veganer ligga i riskzon för att få brist. L-lysine är känsligt för värme och skadas lätt vid uppvärmning som genom kokning, stekning, pastörisering, konservering och hydrogenisering.

Lysin stödjer omsättningen av protein i kroppen och fungerar som en föregångare till aminosyran karnitin, som i sin tur ingår i kroppens mitokondrier där all förbränning av fett förekommer. Eftersom lysin stödjer upptaget av kalcium i tarmen så har aminosyran betydelse för benstommens normala funktion. Lysin förekommer i kroppens kollagen som bygger upp cellvävnad så som hud, hår och brosk. Lysin är där med en av de näringsämnen som har betydelse för elasticiteten i huden, vener, kapillärer och annan vävnad.

L-lysin vid herpes simplex (munsår)

Genom studier (2) har man sett att låga nivåer av lysin i kroppen är kopplat till utbrott av munsår (herpes simplex). I dag vet man bland annat att för ett virus ska kunna attackera en cell och åstadkomma ett permanent virusangrepp krävs det att nivåerna av lysin i kroppen är låga.

I en undersökning (2) där man ville se hur tillskott av lysin kan påverka munsår deltog ca 50 personer med munsårsvirus. Deltagarna delades in i två grupper där en grupp fick tillskott av lysin tre gånger dagligen under sex månader, medan den andra gruppen fick placebo. Efter studien kunde man redovisa att lysin-gruppen hade under denna tid haft betydligt minskade symtom av viruset i jämförelse med kontrollgruppen. Lider man av återkommande munsår, så kan det vara en bra idé att ta ett dagligt tillskott av lysin i förebyggande syfte. För att behandla munsår och minska läkningstiden, har doser upp till 8 g l-lysin per dag inte påvisat några bieffekter.

Exempel på livsmedel som innehåller lysin

 • Vilt
 • Fläsk
 • Korv
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Ricottaost
 • Ost
 • Keso
 • Mjölk
 • Yoghurt
 • Ägg
 • Choklad

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Griffth, Walsh, Myrmel, Thomson, Behforooz. 1987.