Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Glutamin, L-glutamin, glutaminsyra

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott –

Glutamin är en icke essentiell aminosyra och en av de 20 aminosyror som bygger upp protein. Den tillhör gruppen hydrofila, polära aminosyror och är dessutom den mest förekommande aminosyran i kroppens vävnader, framförallt i muskelvävnad och i blodet. Glutamin spelar även en central roll för energiomsättningen och är en perfekt byggsten för glutation som är kroppens kraftfullaste antioxidant. 

Aminosyran glutamin och dess funktion i kroppen och som kosttillskott

Funktion av glutamin i kroppen

Glutamin är som nämnt ovan en av de 20 aminosyror som tillsammans bygger upp protein. I kosten finns det i formen glutaminsyra som delvis kan omvandlas till glutamin. Glutamin är icke-essentiell, vilket betyder att kroppen kan tillverka en viss mängd själv. L-glutamin kan dock bli essentiell vid omständigheter så som läckande tarm och andra mag- och tarmproblem, feber, stress, hård träning, strikt diet och sjukdom. Glutamin förbrukas då i större mängder, vilket gör att kroppens egenproduktion inte hänger med (1). Under sådana påfrestande omständigheter kan det vara fördelaktigt att tillföra kroppen extra glutamin.

Glutamin är den vanligaste aminosyran i våra muskler och förbrukas snabbare vid hård träning (1). Aminosyran kan även till viss del omvandlas i kroppen till GABA och glutamat med hjälp av magnesium. Glutamin är en perfekt byggsten för glutation som är kroppens kraftfullaste antioxidant. Ju mer glutation som finns i cellerna, desto bättre skyddas kroppen mot fria radikaler.

Glutamin spelar en roll vid energiomsättning, proteinsyntes och en bra syrebalans. Aminosyran är också viktig för kroppen cellenergi tillsammans med bland annat glukos. Glutamin deltar även i många uppbyggande processer, i transporten av ammoniak ut i blodet och i kroppens kväveoxidsystem (2).

Tillskott av glutamin vid fysisk träning

Glutamin är ett flitigt använt tillskott för dom som tränar hårt. Syftet med rent glutamintillskott är främst för att öka muskelpumpen, bygga muskler och för snabbare återhämtning efter träning. Eftersom glutamin är den mest förekommande aminosyran i muskeln bidrar den också till att binda vätska i musklerna, vilket får dom att bli fylligare och upplevs kraftigare (3).

Glutamin sägs även kunna öka glykogeninlagringen i musklerna som är oerhört viktigt för att man ska kunna prestera maximalt. Vid för lite glutamin blir effekten det motsatta och man riskerar istället att bli övertränad (4).

Eftersom glutamin är en aminosyra som ingår i protein finns den i alla proteintillskott i formen glutaminsyra. Den ingår även i många aminosyrakomplex och finns som ett enskilt tillskott i formen L-glutamin. L-formen betyder att aminosyran är i fri form och kan tas upp effektivt i blodet.

Glutamin för mage och tarm

Glutamin är även en intressant aminosyra för vår mage och tarm. Aminosyran produceras till viss del i vår tarm och är viktig för en frisk tarmslemhinna, för vår matsmältning och näringsupptaget. Vid tarmsjukdomar så kan det uppstå glutaminbrist eftersom tarmens förmåga att producera aminosyran då försämras. När din tarmslemhinna behöver energi så föredrar den glutamin istället för glukos, vilket betyder att glutamin kan vara en av de viktigaste näringsämnena för din tarm.

Glutamin reglerar även de proteiner som skapar läckande tarm och kan på så vis både hjälpa till att läka en läckande tarm, men också förebygga att läckande tarm uppstår tillsammans med mjölksyrebakterier och en del andra näringsämnen (5). De proteiner som ser till att täta tarmens slemhinna så att den inte läcker kan utföra sitt jobb så länge det finns gott om glutamin (6). Vid glutaminbrist minskar glutaminnivån i cellerna och då ökar också risken för genomsläpplighet, som man kallar läckande tarm. Glutamin är därför en aminosyra som man kan behöva få i sig mer av vid mag-tarmbesvär (7).

Exempel på livsmedel som innehåller glutamin

Glutamin finns inte i kosten, men glutaminsyra gör. I kroppen kan glutaminsyra omvandlas till glutamin till viss del. Födoämnen som innehåller glutaminsyra är till exempel:

  • Vilt
  • Kyckling
  • Fläsk
  • Nötkött
  • Ägg
  • Ricottaost
  • Yoghurt
  • Grönsaker och fermenterad mat innehåller små mängder

 

Exempel på kosttillskott med glutamin:

 

Fler kosttillskott av hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) J Nutr. 2008 Oct;138(10):2045S-2049S. Dosing and efficacy of glutamine supplementation in human exercise and sport training. Gleeson M.

(3) JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003 Mar-Apr;27(2):116-22. Glutamine preserves cardiomyocyte viability and enhances recovery of contractile function after ischemia-reperfusion injury.

(4) Life Sci. 2007 Apr 24;80(20):1846-50. Epub 2007 Feb 22. Association between glutamine extraction and release of citrulline and glycine by the human small intestine. Fujita T, Yanaga K.

(5)  Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2004 Sep;287(3):G726-33. Epub 2004 May 6. Glutamine regulates Caco-2 cell tight junction proteins. Li N, Lewis P, Samuelson D, Liboni K, Neu J.

(6)  Pediatr Res. 2002 Sep;52(3):430-6. Glutamine supplementation and deprivation: effect on artificially reared rat small intestinal morphology. Potsic B, Holliday N, Lewis P, Samuelson D, DeMarco V, Neu J.

(7)  J. Nutr. July 1, 2003 vol. 133 no. 7 2176-2179 . Glutamine and Barrier Function in Cultured Caco-2 Epithelial Cell Monolayers Vincent G. DeMarco, Nan Li, Justin Thomas, Christopher M. West, and Josef Neu

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close