Glutamin, L-glutamin, glutaminsyra

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Glutamin är en icke essentiell aminosyra och en av de 20 aminosyror som är byggstenar i protein. Den tillhör gruppen hydrofila, polära aminosyror och är dessutom den mest förekommande aminosyran i kroppens vävnader, framförallt i muskelvävnad och i blodet. Glutamin spelar även en central roll för energiomsättningen och är en perfekt byggsten för glutation som är kroppens kraftfullaste antioxidant. Klicka här för att läsa mer om glutamin

Holistic Glutamin, 400 g

Holistic glutamin pulver Holistics Glutamin innehåller rent glutamin av högsta kvalité i pulverform.

321 kr

 

Core Glutamin, 500 g

core glutamin Core Glutamine innehåller 100% rent L-glutamin av högsta kvalitet. Bidrar till ökad muskelpump, uthållighet och tryck i träningen

169 kr

 

Solgar L-Glutamine, 50 kapslar

Solgar L-glutamin är ett tillskott som innehåller glutamin i fri form, vilket underlättar upptaget. Vegetabiliska kapslar som är lätta att svälja.

143 kr

 

Fler kosttillskott av hittar du här

Aminosyran glutamin

Funktion av glutamin i kroppen

Glutamin är som nämnt ovan en av de 20 aminosyror som tillsammans bygger upp protein. I kosten finns det i formen glutaminsyra som delvis omvandlas till glutamin. Glutamin är icke-essentiell, vilket betyder att kroppen kan tillverka en viss mängd själv. L-glutamin kan dock bli essentiell vid omständigheter så som läkande tarm och andra mag- och tarmproblem, feber, stress, hård träning, strikt diet och sjukdom. Glutamin förbrukas då i större mängder, vilket gör att kroppens egenproduktion inte hänger med (1). Under sådana påfrestande omständigheter kan det vara fördelaktigt att tillföra kroppen extra glutamin.

Glutamin är den vanligaste aminosyran i våra muskler och förbrukas snabbare vid hård träning (1). Glutamin kan även till viss del omvandlas i kroppen till GABA och glutamat med hjälp av magnesium. Glutamin är en perfekt byggsten för glutation som är kroppens kraftfullaste antioxidant. Ju mer glutation som finns i cellerna, desto bättre skyddas kroppen mot fria radikaler.

Glutamin spelar en roll vid energiomsättning, proteinsyntes, och en bra syrebalans. Aminosyran är också viktig för kroppen cellenergi tillsammans med bland annat glukos. Glutamin deltar även i många uppbyggande processer, i transporten av ammoniak ut i blodet, samt för kroppens kväveoxidsystem (2).

Tillskott av glutamin vid fysisk träning

Glutamin är ett flitigt använt tillskott för dom som tränar hårt. Syftet med rent glutamintillskott är främst för att öka muskelpumpen, bygga muskler och för snabbare återhämtning efter träning. Eftersom glutamin är den mest förekommande aminosyran i muskeln bidrar den också till att binda vätska i musklerna, vilket får dem att bli fylligare och upplevs kraftigare (3).

Glutamin sägs även kunna öka glykogeninlagringen i musklerna som är oerhört viktigt för att man ska kunna prestera maximalt. Vid för lite glutamin blir effekten det motsatta och man riskerar istället att bli övertränad (4).

Eftersom glutamin är en aminosyra som ingår i protein finns den i alla proteintillskott i formen glutaminsyra. Den ingår även i många aminosyrakomplex och finns som ett enskilt tillskott i formen L-glutamin. L-formen betyder att aminosyran är i fri form och i högre nivå tas upp i blodet.

Glutamin för mage och tarm

Glutamin är även en intressant aminosyra för vår mage och tarm. Glutamin produceras till viss del i vår tarm och är viktig för en frisk tarmslemhinna, för vår matsmältning och näringsupptaget i tarmen.

Vid tarmsjukdomar så kan det uppstå glutaminbrist eftersom tarmens förmåga att producera glutamin då försämras. När din tarmslemhinna behöver energi så föredrar den glutamin istället för glukos, vilket betyder att glutamin kan vara en av de viktigaste näringsämnen som din tarm behöver.

Glutamin reglerar även de proteiner som skapar läckande tarm och kan på så vis både hjälpa till att läka en läckande tarm, men också förebygga att läckande tarm uppstår tillsammans med mjölksyrebakterier och en del andra näringsämne (5).

De proteiner som ser till att täta tarmens slemhinna så att den inte läker, kan utföra sitt jobb så länge det finns gott om glutamin (6). Vid glutaminbrist minskar glutaminnivån i cellerna och då ökar också risken för genomsläpplighet, som man kallar läckande tarm. Glutamin är därför en aminosyra att ser till att få i sig mer av när det finns problem i mage och tarm (7).

Exempel på livsmedel som innehåller glutamin

Glutamin finns inte i kosten, men glutaminsyra gör. I kroppen kan glutaminsyra omvandlas till glutamin till viss del. Födoämnen som innehåller glutaminsyra är exempelvis:

  • Vilt
  • Kyckling
  • Fläsk
  • Nötkött
  • Ägg
  • Ricottaost
  • Yoghurt
  • Grönsaker och fermenterad mat innehåller små mängder

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) J Nutr. 2008 Oct;138(10):2045S-2049S. Dosing and efficacy of glutamine supplementation in human exercise and sport training. Gleeson M.

(3) JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003 Mar-Apr;27(2):116-22. Glutamine preserves cardiomyocyte viability and enhances recovery of contractile function after ischemia-reperfusion injury.

(4) Life Sci. 2007 Apr 24;80(20):1846-50. Epub 2007 Feb 22. Association between glutamine extraction and release of citrulline and glycine by the human small intestine. Fujita T, Yanaga K.

(5) Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2004 Sep;287(3):G726-33. Epub 2004 May 6. Glutamine regulates Caco-2 cell tight junction proteins. Li N, Lewis P, Samuelson D, Liboni K, Neu J.

(6) Pediatr Res. 2002 Sep;52(3):430-6. Glutamine supplementation and deprivation: effect on artificially reared rat small intestinal morphology. Potsic B, Holliday N, Lewis P, Samuelson D, DeMarco V, Neu J.

(7) J. Nutr. July 1, 2003 vol. 133 no. 7 2176-2179 . Glutamine and Barrier Function in Cultured Caco-2 Epithelial Cell Monolayers Vincent G. DeMarco, Nan Li, Justin Thomas, Christopher M. West, and Josef Neu