Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Fosfor ( P )

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Fosfor (P) är efter kalcium det mest förekommande mineralet i kroppen. 80 % av kroppens fosfor finns i skelettet och tänderna och resten löst i cellerna. Fosfor ingår även i många av de enzymer som styr ämnesomsättningen. 

Mineralen fosfor i kosten och i kosttillskott

Funktion av fosfor i kroppen

Den största mängden fosfor i kroppen finns lagrad i skelettet och tänderna. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning ben och tänder och bidrar till att hålla dom starka. Det är även en viktig mineral för syra-basbalansen i kroppen och behövs för energiproduktion till kroppens alla energikrävande funktioner.

Vidare medverkar fosfor vid bildandet av nukleinsyra, som bär på arvsanlagen, och ingår i fosfolipiderna som reglerar fettomsättningen och blodets fettbalans. Det har betydelse för utnyttjandet av hormonerna, genom att fosforhaltiga föreningar transporterar hormonerna från cellmembranens yttersidor in i cellerna.

Brist på fosfor

Brist på fosfor kan leda till urkalkning av skelettet och till kalciumförluster, försämrad njurfunktion och ge nerv- och muskelproblem. Hög konsumtion av alkohol kan bidra till fosforbrist.

Kända funktioner av fosfor (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Fosfor bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • Fosfor bidrar till att bibehålla normala tänder.
  • Fosfor bidrar till normal energiomsättning.
  • Fosfor bidrar till cellmembranens normala funktion.

Exempel på livsmedel som innehåller fosfor:

  • Mjölk
  • Ost
  • Kött
  • Baljväxter

Kosttillskott med fosfor:

 

Fler kosttillskott som innehåller fosfor hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/fosfor

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close